Hiába a japán ujjtördelés, remekeltek a magyar világbajnokok

Bácsi Péter
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 14. Bácsi Péter a férfi kötöttfogású birkozók 75 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkőzése végén a riói nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 14-én. Bácsi Péter kikapott az iráni Szaid Abdevalitól, így ötödik lett. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A szőnyegre lépett mindhárom magyar világbajnok érmet szerzett a szombathelyi kötöttfogású birkózó Magyar Nagydíjon vasárnap. A 71 kilogrammos Korpási Bálint és Bácsi Péter (80 kg) megnyerte a versenyt, míg Kiss Balázs (98 kg) a harmadik helyen végzett.

Az Aréna Savariában rendezett rangos verseny második, egyben utolsó napja előtt Sike András szövetségi kapitány a decemberben vb-t nyert Korpásitól, illetve a két Európa-bajnoki arannyal is büszkélkedő Bácsitól várta a kiugró szereplést. Egyúttal kíváncsi volt arra, hogy az idén még nem versenyző, korábban sérülésekkel küzdő Kiss milyen formát mutat.

Korpási és Bácsi hozta, amit a szakvezető remélt, s mindketten magabiztosan meneteltek a nap során. Korpási 71 kilóban a nyolc között kezdett, és 2-0-ra verte a japán Inue Tomohirót, majd az elődöntőben egy másik japán, Izumi Takesi várt rá. A második meccsén a korábbinál fölényesebben, 4-0-ra győzött, sikeréhez nem férhetett kétség.

Korpási (jobbra) nem talált legyőzőre a Magyar Nagydíjon Forrás: MTI/Marjai János

A döntőben a szerb Aleksandar Maksimovic volt az ellenfele, és láthatóan nagyon felszívta magát. A meccsen nem adott esélyt riválisának, Maksimovic sem tudott rajta akciót csinálni, viszont a BVSC kiválósága egy szép válldobást és egy mögékerülést is bemutatott, ezzel pedig könnyedén győzött.

Ezért is örülök a győzelemnek" - mondta a nap végén Korpási Bálint, hozzátéve, hogy a májusi Európa-bajnokság előtt önbizalmat ad neki a siker, ám nem akar túl nagy terhet magára rakni, még akkor sem, ha az Eb-arany még hiányzik a kollekciójából.

A tavalyi riói olimpián 75 kilogrammban ötödik Bácsi abban a súlyban indult, amelyben 2014-ben Európát és a világot is végigverte. Az FTC klasszisa vasárnap délelőtt ismét bizonyította, hogy jól érzi magát ebben a kategóriában: a 16 között az amerikai Jan Stepenwicz, majd a negyeddöntőben a román Nicu Ojog ellen aratott 8-0-ás technikai tusos sikereket.

A villámmeccsek után az elődöntőben már nagy küzdelemre késztette őt a grúz Zurab Datunasvili. Bácsi végül 2-1-re nyert, ám sikere egyértelmű volt, mivel végig uralta a találkozót.

Bácsi Péter (balra) is végigverte a mezőnyt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A döntőben egy újabb amerikai, Geordan Speiller következett, akitől tavaly kikapott Szombathelyen. A meccs ezúttal a magyar kötöttfogású elképzelései szerint alakult. Még fél perc sem telt el, amikor Bácsi szép válldobást mutatott be, 4-0-ra elhúzott, majd magabiztosan tartotta meg előnyét.

Kiss Balázs nagyon későn kezdhette meg az érdemi munkát idén, ugyanis újra sérvvel bajlódott, így keveset tudott edzeni, versenyen pedig még egyáltalán nem szerepelhetett. Szombathelyen viszont szőnyegre lépett, méghozzá négy meccsen, melyek közül hármat megnyert. Előbb Németh Ivánt győzte le 2-1-re, majd a nyolc között szoros meccsen (2-2) kikapott a későbbi győztes fehérorosz Alekszandr Hraboviktól. A vigaszágon a finn Rami Hietaniemit verte 5-1-re, a bronzmeccsen pedig a szerb színekben küzdő Mihail Kadzaját is ugyanilyen arányban győzte le.

Vasárnap a magyarok Andrási József (59 kg) révén még egy ötödik helyet is begyűjtöttek, a versenyt pedig négy arany- és két bronzéremmel zárták. Szombaton Lőrincz Tamás (75 kg) és öccse, Viktor (85 kg) is nyert, Lám Bálint (130 kg) pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel.