83 ország futói köszöntötték a tavaszt a Vivicittán

futás vivicittá futóverseny
Budapest, 2016. április 17. A 31. Telekom Vivicittá városvédő futóverseny mezőnye a budai alsó rakparton 2016. április 17-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Vasárnap a 21 km-es félmaratonnal és a klasszikus Városvédő Futással folytatódott a 32. Telekom Vivicittá. A szombati „gyereknap" után érezhetően profibb volt a verseny a Városligetben, ahová ezúttal is rengetegen kilátogattak.

A bkk.hu azt írta, hogy, aki teheti, a hétvégén metróval közlekedjen a fővárosban. „De ne az egyessel. Annyian voltak a szerelvényen, hogy a Deák téren és az Oktogonnál is peronőrök biztosították a biztonságos fel- és leszállást – mesélte egy, a Vivicittára igyekvő férfi. – Már amennyire tudták persze, mert hely nem volt a földalattin, leszállni pedig senki nem akart. Mindenki a Hősök teréig jött."

A világ minden pontjáról érkeztek

„Annyira szurkoltam, hogy majdnem elment a hangom" – mondta a telefonba egy lány, aki épp a befutóhoz sietett. A félmaraton befutójára értünk oda.

biztatja a beérkezőket a peron tetején álló hölgy, majd felsorolta azokat az országokat, amelyeknek versenyzői áthaladtak a célon. Belgium, Kína, Mexikó, Chile... az idei Vivicittá futamaira 83 országból 2260 külföldi nevezett. Magyarország számos pontjáról is érkeztek. „Az egész ország itt van" – mondta egy férfi.

Nincs olyan futó, aki ne élvezte volna az idei versenyt - A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hirling Bálint - Origo

A befutó után a tömeg ellepte a Városligetet.

Az embereket két csoportra lehetett bontani: akik már túl voltak a félmaratonon, és akik a Városvédő Futásra készültek.

Sokan a fűben ledőlve fújták ki magukat a 21 km-es táv után, mások a családjaiktól kapták a gratulációkat. „Krisztián a nap hőse" – szólt oda egy férfi a barátjának, aki a táv leküzdése után kifacsartan lépett oda hozzá. „Hazaérünk és lefekszek" – hallatszott egy fiú lihegése. Közben alig lehetett megmozdulni, akkora volt a tömeg. Nem mindenkinek zárult azonban happy enddel a félmaraton: egy hölgy sántikálva hagyta el a helyszínt, a párja segített neki. Az érem viszont járt, mert sérülten is végigküzdötte a futamot.

Senki sem megy haza üres kézzel

Ma is rengeteg volt a gyerek, de most nem ők voltak a főszereplők, hanem a szüleik, akik az érmükkel pózolva készítették megszámlálhatatlanul a szelfiket.

A világ egyik legszebb városában élmény a futás. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hirling Bálint - Origo

A gyerekek körében az ugrálóvár bizonyult a legkedveltebb időtöltésnek, de sokan álltak a szerencsekerék előtt is, ahol törülközőt, kulacsot és fényvisszaverő pántokat lehetett nyerni. Üres kézzel senki sem távozott.

Éljen a város

A szombatihoz képest profibb lebonyolítású versenyt az is jelezte, hogy vasárnap sokkal több az olyan versenyző, aki a külvilág teljes kizárásával melegített a versenyre. „Reggel voltam futni" – mesélte egy idősebb férfi a barátjának.

83 országból indultak az idei Vivicittán - A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hirling Bálint - Origo

Közben a műsorközlő történelemórába kezdett: a 10 km-es Városvédő Futás felvezetőjeként elmesélte, hogy az első Vivicittát (Éljen a város! vagy Szeresd a várost!) 1984-ben rendezték meg Olaszországban, azzal a céllal, hogy a városlakók új perspektívából láthassák lakhelyüket, felfedezzék településük eddig észre sem vett részleteit. Magyarországon 1986 óta tartják meg a versenyt.

Nézd meg jól a városod

„Gyertek, mert elkésünk!" – sürgette egy fiú a családját. Mindjárt 14 óra, kezdődik a Városvédő Futás. Óriási tömeg tódult a Hősök terére, a rajt helyszínére. „Hiába élünk ebben a városban, nézzenek szét jól, mert gyönyörű helyeken fognak futni" – mondta a versenyzőket biztató hölgy.

Budapest legszebb részein futottak a résztvevők - A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hirling Bálint - Origo

A tömeget zónákra osztották, így indul el a mezőny. De nem mindenki volt ilyen szerencsés. "Szerintem a versenyzés és a közösségi élmény egyaránt fontos itt a Vivicittán" – mesélte az a férfi, aki lemaradt a nevezésről, de kijött szurkolni a kollégájának.

Személyes videók a futásról

A Vivicittá minden résztvevőjének érdemes ellenőriznie a regisztráció során megadott e-mail címét, mert a Telekom és a BSI együttműködésének köszönhetően egy igazán kedves ajándék fog oda érkezni.
Az ajándék egy videó, melyen minden futó saját magát és az eredményeit láthatja majd. Ez a pálya négy időmérő pontján elhelyezett kameráknak köszönhető és annak, hogy az ezekkel a kamerákkal készült felvételekhez hozzárendelték a résztvevők ellenőrző chipjeinek adatait.
Az üzenetekben a személyre szabott videók magas minőségű ipari kamerákkal lassított felvétellel készültek a hosszabb élmény érdekében.
Az egyéni videók mellett egy weboldalon (veletekfutottam.telekom.hu) összegyűjtötték a szervezők a Vivicittán részt vett hírességek videóit is.

A Vivicittá elhozza a tavaszt

A befutó után sikerül elkapni Staicu Simonát, aki nyolcszor nyerte meg a klasszikus Városvédő Futást. Most a második lett.

mondta jókedvűen. – Hideg van, sötét van, aztán egyszer csak előbújik a nap. Nekem a tavaszt jelenti a Vivicittá." A 46 éves bajnoknő lábában már több mint 200 ezer kilométer van, de nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy jövőre is rajthoz áll a Vivicittán.

Ezen a versenyen mindenki nyert, aki elindult - A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hirling Bálint - Origo

Közel harmincezer nevező, és még annál is több szurkoló élvezte a versenyt. A helyenként nem túl kellemes időjárás ellenére is rengetegen látogattak ki április 8-án és 9-én a Városligetbe, hogy egy igazi közösségi élményt átélve hódoljanak szenvedélyüknek.