Társoldalunk:

Másodperceken múlt két magyar érem is a dzsúdó-Eb-n

2017.04.21. 16:29

Ungvári Miklós minimális különbséggel ugyan, de kikapott az azeri Hidajet Hejdarovtól a varsói cselgáncs Európa-bajnokságon, a férfi 73 kg-osok versenyének elődöntőjében, majd a bronzmeccsen intésekkel maradt alul. Gercsák Szabina 7. lett, miután a vigaszágon iponnal kikapott a svéd Anna Bernholmtól.

Az elődöntőben Hidajet Hejdarov ellen Ungvárit már az első percben megintették, mert elhagyta a szőnyeget, majd két perccel később kapott még egy intést, mert a mérkőzésvezető úgy ítélte meg, hogy a háromszoros Európa-bajnok magyar csak imitálta a támadás indítását. 

Ungvári Miklós most nem tudott akciót csinálni ellenfelénForrás: MTI/Kovács Tamás

Hejdarov rendkívül stabilan állt a lábán, Ungvári képtelen volt rajta fogást találni, a szó szerinti utolsó másodpercben pedig az azeri egy vazariért el is dobta a magyart, aki így majd a bronzéremért küzdhetett. Hejdarov pedig nem sokkal később az orosz Musa Mogusovot legyőzve aranyérmes lett.

A másik azeri ellen sem ment

 

Méghozzá egy másik azeri, az őt a riói olimpián legyőző Rusztam Orujev ellen. Ungvári láthatóan aktívabban próbált dzsúdózni ellenfelénél, de ez nem volt akadálya, hogy mindketten kapjanak egy intést. Majd a harmadik Eb-bronzáért dzsúdózó magyar egy rossz fogásért kapott még egyet. Próbálta erőltetni a kis belső horgot, míg az azeri inkább csak egykedvűen ment előre, egészen addig, amíg hat másodperccel a vége előtt harmadszor is meg nem intétték Ungvárit - ezúttal azért, mert kibújt egy fogásból -, ami a leléptetését eredményezt. A magyar dzsúdós így az ötödik helyen végzett Varsóban.

A nők 70 kilós mezőnyében a napot parádés győzelemmel kezdő Gercsák Szabina a vigaszágra került, ahol a svéd Anna Bernhol ellen lépett tatamira. Sajnos ezúttal majdnem olyan gyorsan kikapott, mint, ahogy korábban nyert: a svéd fél perc elteltével földre vitte, majd befogta a karját, és szépen végig is vitte a karfeszítést, Gercsák kénytelen volt lekopogni. 

A magyar lány így a 7. helyen végzett, a győztes pedig a bronzéremért dzsúdózhat majd.

Eredmények:
férfiak, 73 kg elődöntő
Ungvári Miklós – Hidajet Hejdarov (azeri) 0-1 (vazari)
nők, 70 kg, vigaszág
Gercsák Szabina – Anna Bernholm (svéd) ippon (karfeszítés)