Csak ilyen módon tudtak megverni - Elutasították Berkiék óvását

Berki Krisztián
Kolozsvár, 2017. április 22. A lólengésben ezüstérmes Berki Krisztián, az aranyérmes orosz David Beljavszkij és a bronzérmes örmény Harutyun Merdinyan (b-j) a Európa-bajnokság eredményhirdetésén 2017. április 22-én. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Vágólapra másolva!
A magyar küldöttség második óvását is elutasították szombaton a tornászok Kolozsváron zajló Európa-bajnokságán, így Berki Krisztián lólengésben szerzett ezüstérme véglegessé vált.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berkit azért sújtották háromtized pontos büntetéssel, mert túllépte a harminc másodperces időhatárt a gyakorlata előtt. Így 14,900 pontja lett, ezzel pedig csak a második helyen végzett, az orosz David Beljavszkij ugyanis 15,100 pontot kapott.

A hazai szövetség beszámolója szerint a magyar delegáció ezt azért nem hagyta annyiban, mert a zöld jelzés - amikor az orosz vezetőbíró elindította az órát - és a szólítás között 7-10 másodperc telt el, így Berkinek a szokásos harminc másodperc helyett kevesebb ideje maradt a gyakorlat elkezdésére.

Sóvágó Lajos szövetségi kapitány szerint

a szervezők hibáztak, hiszen nem hangolták össze a hangosbemondót és az óra indítását.

Az orosz vezetőbíró arra hivatkozott, azért nem engedte a hangos szólítást, mert - állítása szerint - a nemzetközi televízió-közvetítés miatt erre nem kapott jelzést. Ilyen a kolozsvári Európa-bajnokságon eddig csak Berkinél fordult elő.

Berki (balra) az igazi győztes Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A magyarok első - szóbeli - óvását elutasították arra hivatkozva, hogy nem a szólítást, hanem a vizuális zöld jelzést kell figyelni. A küldöttség ezek után írásban is beadta az óvást, amelyet - jóval az eredményhirdetés után - szintén elutasítottak.

"Most, hogy itt lóg az ezüstérem a nyakamban, érzem egy kicsit, hogy nem vagyok igazán boldog. Az egyik szemem sír, hogy nem aranyérmem van, de a másik nevet, mert tudom, hogy az enyém volt a legjobb gyakorlat. A feleségem fogalmazta meg jól, csak ilyen módon tudtak megverni" - nyilatkozta Berki Krisztián.


Mint elmesélte, szinte mindenki gratulált neki, és azt mondta, az övé volt a legjobb gyakorlat.
"Az volt a célunk, hogy két hibátlan gyakorlatom legyen az Európa-bajnokságon, és ez összejött.

Huszonnyolc éve tornázom, egyszer sem léptem túl az időt. Persze, túléljük ezt is"

- tette hozzá.

Magyar Zoltán, a magyar szövetség elnöke hangsúlyozta: valóban előbb indították az órát, de a tornászoknak fél szemmel mindig figyelniük kell az időt. "Nagyon sajnálom, mert kiváló gyakorlata volt Krisztiánnak,

- vélekedett a sportvezető.

Altorjai Sándor csapatvezető azt mondta, egyelőre nem tudják, hogy továbblépnek-e az ügyben.

A magyar csapat szereplése még nem ért véget az Európa-bajnokságon, a gerenda vasárnapi fináléja előtt ugyanis Kovács Zsófia az első számú tartalékhelyről előrébb lépett, így indul a szerdöntőben.