Földre küldte Klicskót Joshua, a brit hóhér

Box Horizontal
Britain's Anthony Joshua celebrates in the ring after his victory over Ukraine's Wladimir Klitschko in the eleventh round of their IBF, IBO and WBA, world Heavyweight title fight at Wembley Stadium in north west London on April 29, 2017. Britain's Anthony Joshua defeated veteran Ukrainian Wladimir Klitschko in a world heavyweight title fight epic in front of 90,000 people at Wembley on Saturday, taking victory on an 11th round stoppage. / AFP PHOTO / Ben STANSALL
Vágólapra másolva!
A brit Anthony Joshua legyőzte az ukrán Vlagyimir Klicskót Londonban, ezzel Joshua megvédte a IBF-világbajnoki címét és megszerezte a WBA és az IBO nehézsúlyú világbajnoki övét is. A mérkőzésvezető a 11. menetben szüntette be a küzdelmet, amikor a brit egy elképesztő felütéssel gyakorlatilag végleg megrendítette az ukránt. Pedig volt a mérkőzésnek olyan szakasza, amikor Klicsko nyerhetett volna.

Vágjunk a közepébe, a 11. menetben a mérkőzés vezetője egy brutális Joshua-felütés után leléptette a kihívót. Ez az ütés valóban végzetesnek bizonyult.

Klicsko pár másodpercig még valahogy talpon tudott maradni, de aztán elvesztette a kontrollt, földre is került. Amikor pedig sorban kapta az ütéseket, a mérkőzésvezetőnek be kellett szüntetnie az egyoldalúvá vált küzdelmet.

Vlagyimir Klicsko úton a föld felé, Anthony Joshua kíméletlen ütése után Forrás: AFP/Ben Stansall

A mérkőzés amúgy joggal vonul majd be a klasszikus nehézsúlyú ütközetek sorába. Már az első két menet olyan látványos bokszot hozott, amely ezen a szinten szokatlan. Nem véletlen, hogy a Wembley-stadionban összegyűlt nyolcvanezer néző végigtombolta az összecsapást.

Ekkor azonban még nem sejtettük, micsoda drámát hoz ez a mérkőzés.

Az ötödik menetben Joshua egy látványos ütéssorozattal a földre küldte az ukránt, de Klicsko ekkor még könnyedén állt fel, így a meccs folytatódhatott.

A brit Anthony Joshua elképesztő mérkőzésen győzte le az ukrán Vlagyimir Klicskót Forrás: AFP/Ben Stansall

Nem is akárhogyan folytatódott. A következő, hatodik menetben Klicsko jobbosa annyira megrendítette Joshuát, hogy számolni kellett a britre.

Már-már úgy tűnt, hogy az ukrán lesz a győztes, és befejeződik a mérkőzés – nyolcnál tartott a rászámolás Joshuára –, amikor a brit valami emberfeletti energiát mozgósítva felállt, így folytatódhatott a csata.

A következő menetekben kissé visszafogták magukat a felek, majd utána jött a Klicsko számára végzetes ütés a 11. menetben. Vége, Klicskót leléptették.

Ennek vége. Klicsko a földön, nyert Joshua Forrás: AFP/Ben Stansall

A következő napokban nyilván rengeteg elemzés lát majd napvilágot arról, hogy miért alakult így ez a mérkőzés. Azt már a találkozó előtt lehetett tudni, hogy az eredménytől függetlenül mind a győztes, mind a vesztes 15-15 millió angol fontot kaphat a meccs televíziós közvetítési jogát birtokló SKY Sport tévétársaságtól.

Az első kommentárok kiemelik, hogy ez a vereség szinte biztosan azt jelenti, hogy Vlagyimir Klicsko nyugdíjba vonul, azaz felhagy a profi ökölvívással.

Ezt megelőzően Klicsko 2015 novemberében lépett a kötelek közé, de akkor a brit Tyson Fury legyőzte őt. Nem véletlen tehát, hogy Anthony Joshua a mérkőzés után egyből kihívta Furyt. Ha létrejön, az sem lesz mindennapi összecsapás.