Rafael Nadal űrtenisszel húzta be 10. Roland Garrosát

tennis Horizontal
Spain's Rafael Nadal celebrates after winning his semifinal tennis match against Austria's Dominic Thiem at the Roland Garros 2017 French Open on June 9, 2017 in Paris. / AFP PHOTO / FRANCOIS XAVIER MARIT
Vágólapra másolva!
Rafael Nadal elképesztő teljesítményt nyújtva, 2 óra 5 perc alatt 6:2, 6:3, 6:1-re verte Stanislas Wawrinkát a francia nylt teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében. A spanyol klasszis a 10. Roland Garros-győzelmét aratta. A tenisz történetében a 31 éves Rafa Nadal az első férfi, aki egy Grand Slamet tízszer tudott megnyerni egyéniben.

Az esélytelen esélyes

Nem minden alap nélkül gondolták néhányan, hogy ha valaki megállíthatja Rafa Nadalt a mai mezőnyből, akkor az pont Stan Wawrinka. Vasárnapig, három év alatt, háromból három döntőt nyert Grand Slamen, mint a mesében – ő volt, aki 2015-ben legyőzte a RG-fináléban Novak Djokovicot, arra sem fogadtak volna sokan.

Wawrinkának végül nem volt esélye Forrás: AFP/Christophe Simon

Bizonyult már jobbnak Nadalnál GS-döntőben (Australian Open, 2014), és egyszer salakon is (Róma, 2015), de Melbourne-ben a mallorcai sérülten állt ki ellene, 2015 pedig talán a leggyengébb salakos szezonja volt. Igazából nem is az eredmények, a múlt miatt érezhették azt páran, hogy nem teljesen lefutott a döntő kimenetele. Stan Wawrinkának megvan a játéka ahhoz, hogy ha jó napja van, akkor bárki ellen képes a csodára, az elmúlt három évben ezt többször bizonyította, még Roger Federer ellen is. T

ermészetesen sokkal több minden szólt Rafael Nadal diadala mellett.

Elég csak arra emlékezni, hogy soha nem kapott még ki RG-döntőben, és játszmavesztés nélkül jutott el az idén a fináléig.

A mérkőzés

Rafa Nadal nyerte a sorsolást és az adogatást választotta. Magabiztosan kezdett, pontot sem vesztett, de a második szerva-gémjében azért hárított egy fogadóelőnyt. Ha ekkor valaki azt mondja, hogy a svájcinak ez volt az első és egyetlen bréklabdája, talán még Tony Nadal sem veszi komolyan. Pedig ez történt. A következő játékban Wawrinka még tartotta magát, négy fogadóelőnyt semlegesített, de 20 perc masszírozás, puhatolódzás, altatás után, 2:2-t követően,

Nadal sebességet váltott, és gyakorlatilag állva hagyta ellenfelét.

Wawrinka tett ugyan néhány kísérletet, hogy felzárkózzon, de Nadal teniszét játszották, aminek az eredménye 6:2, 3:0 lett.

Nadal érinthetetlen volt Párizsban Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

Ettől kezdve tényleg az volt a kérdés, hogy Stan Wawrinka úgy jár-e, mint Nadal első hat párizsi áldozata az elmúlt két hétben, és beleszalad egy megalázó vereségbe, vagy kitalál valamit és legalább izgalmassá teszi a döntőt. Pontosan tudta, mit beszél, amikor pénteken úgy fogalmazott, a teniszben a legnagyobb kihívás Rafa ellen játszani a Roland Garroson.

A folytatásban Wawrinka hozta az adogatójátékait a szettben, de jellemző a frusztrált állapotára, hogy amikor 5:3, 30:15-nél elbukott egy látványos labdamentet, campingszékként hajtotta ketté az ütőjét. A döntő 1 óra 26 perce tartott és Rafa Nadal 6:2, 6:3-ra vezetett. Talán a legbeszédesebb statisztikai adat, hogy ennyi idő alatt Nadal 18 nyerőt ütött, míg Wawrinka tízet (Andy Murray ellen, pénteken 87-et.)

Mondhatnánk, hogy a 3. játszma elején pecsételődött meg a svájci sorsa, amikor egyből elbukta az adogatását 15-re, de ez már jóval korábban bekövetkezett.

Stan Wawrinkának ezen a délutánon nem volt kapaszkodója, visszaútja a meccsbe.

Esetleg abban reménykedhetett, hogy Nadal megtorpan, de ennek semmi jelét nem mutatta a spanyol.

Wawrinka ütőt is tört:

A mérkőzés, a döntő egyre inkább bemutató jelleget öltött. Nadal csillogott, parádézott, és ehhez jó partnernek bizonyult a lassan, de biztosan teljesen megtörő Wawrinka, aki küzdött becsülettel, de képtelen volt fogást találni a műfaj királyán. Azért ne feledjük, hogy Rafael Nadal verte Roger Federert is 6:1, 6:3, 6:0-ra a Roland Garroson, döntőben (2008.)

A szurkolóknak ezúttal nem jutott dráma, izgalom. Helyette láthatták a tenisz történetének legnagyobb, legsikeresebb salakpályás bajnokát, legendáját, aki előttük nyerte meg tizedszer a French Opent.

Rafael Nadal, még pénteken mondta, hogy igazából a kilenc a kedvenc száma, de a tízet is szereti. Monte-Carlo és Barcelona után ez a harmadik verseny ahol tizedszer ért a csúcsra.

Ez a 15. Grand Slam-győzelme, amellyel megelőzte az örökranglistán a második Peter Samprast.