Vágólapra másolva!
Péni István megnyerte a férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számát a gabalai sportlövő-világkupaverseny keddi zárónapján.

A 20 éves ifjúsági olimpiai bajnok magyar sportoló már a hétfői selejtezőben is kiemelkedően lőtt, majd a keddi alapversenyben is remekelt: a 120 lövést 1182 körrel zárta, amivel a második helyen jutott a döntőbe. A horvát Petar Gorsa csak több belső tizese miatt végzett előtte.

A riói olimpián ebben a számban 12. helyezett tehetség a nyolcas döntőben ott folytatta, ahol az alapban abbahagyta.

A 15 térdelő testhelyzetű lövést követően a negyedik volt, majd a 15 fekvő után már az élen állt. A következő tíz, már állásban leadott lövéssel pedig óriási előnyre tett szert, a második helyezett előtt is közel négy körrel vezetett.

Az összetett fináléban mind a nyolc résztvevő lő 40-et, ezt követően pedig az utolsó kettő kiesik, majd minden lövés után a hátul álló. Péninek ugyanakkor nem kellett aggódnia, a kiesés nem fenyegette, sőt első helyét is biztosan őrizte meg a végéig. Az óriásit hajrázó kínai Huj Ce-cseng egy körrel végzett a 458,4 körrel záró magyar mögött a második helyen.

az elején még fújt a szél, de mindhárom testhelyzetből kihoztam a maximumot" - nyilatkozta a magyar szövetség tájékoztatása szerint Péni karrierje első vk-sikerét követően.

Péni István királykategóriában szerzett aranyérmet Gabalában Forrás: hunshooting.hu

Az UTE puskása azt is elmondta, már az alap után érezte, hogy a fináléban is jól fog lőni. Mint mondta, a végére nagyon elfáradt, s miután komoly előnye volt, az utolsó kísérletére biztonságit lőtt.

innentől kezdve már könnyebben jön majd a többi is" - mondta Péni, aki számára Gabala az egyik legkedvesebb versenyhelyszín lehet, mivel 2015-ben itt szerzett olimpiai kvótát, ráadásul a mostani viadalon légpuskában is dobogóra állhatott, miután harmadik lett.

A szám másik két magyarja közül Sidi Péter 1168 körrel a 24., Somogyi Péter pedig 1153 körrel az 50. helyen zárt.