Hosszú Katinka: Ha senki sem áll mögém, akkor is ez a véleményem

SWIMMING - MEETING OPEN MEDITERRANNE  MARSEILLE 2017 1500 M CHAMPIONSHIPS FFN France GOLDEN HOSSZU KATINKA MARCH MARS Marseille MEDITERRANEE MEETING NATATION OPEN SPORT SWIMMING Tour
Hosszú Katinka
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka bízik benne, hogy a FINA-hoz írt nyílt levele párbeszédet indít majd el az úszósportban.

A háromszoros olimpiai bajnok a közösségi oldalán tette közzé szerda reggel írását, amelyben elsősorban azt nehezményezi, hogy a FINA úgy dönt szabályváltozásokról, hogy nem kérdezi meg előtte a versenyzőket, sőt olyan újításokat vezet be, amelyekkel korlátozza legjobbjait. Hosszú szerint a világkupákat érintő módosítások hosszú távon megfojtják azt a versenysorozatot, amely néhány év alatt a sportág legfontosabb szériája lehetne.

Hosszú Katinka írásban támad: nyílt levelet írt a világ úszóinak

A világ úszóinak címzett terjedelmes, nyílt levélben támadta meg Hosszú Katinka a FINA-t, azaz a Nemzetközi Úszó Szövetséget. A háromszoros olimpiai bajnok magyar úszónő szerint a szervezet döntéshozói nem hajlandóak az úszókat tárgyalópartnernek tekinteni, miközben a szövetségben káosz uralkodik. A levél megírására azután került sor, hogy a FINA egészen speciális szabályokat hozott a sportág egyik legfontosabb versenysorozatával, a Világkupával kapcsolatban.

"Ez már nagyon érett bennem, és itt nemcsak a szabályváltozásokról van szó, hanem arról, hogy jó lenne, ha az úszókat is reprezentálnák. Fel kellene tenni kérdéseket, hogy mi miért történik" - nyilatkozta a 28 éves klasszis a sajtó képviselőinek azon a motivációs előadáson, amelyet rajongói előtt tartott szerdán délután.

Az MTI kérdésére az ötszörös világbajnok elárulta: korábban számos visszajelzést kapott, elsősorban a világkupákon szereplő külföldi versenyzőtársaitól, ami bátorította őt arra, hogy megírja ezt a levelet - s miután megjelent, több pozitív megerősítést is kapott külföldről. Hozzátette, számos olyan kérdés merült fel ebben az írásban, amelyet korábban úszókkal és edzőikkel együtt egyeztettek.

- mondta Hosszú Katinka.

Hosszú Katinka bízik egy eredményes párbeszédben Forrás: DPPI/Stephane Kempinaire

Az úszó hangsúlyozta, sokszor hallotta, hogy az úszás unalmas sport, ezért nem lehet benne pénz, azaz soha nem válhat igazán profivá, ugyanakkor az olimpiákon mindig a legnézettebb sportág.

"Azt gondolom, ezt azért meg kellene beszélni.

- fogalmazott.

Hosszú nyílt levelében felidézte a teniszezők 1973-as, Nikola Pilichez köthető bojkottját, ugyanakkor most hangsúlyozta, hogy nem gondolkozik hasonló akcióban, ez csak egy "erős hasonlat volt", inkább azt akarta ezzel érzékeltetni, hogy milyen nagy szerepük van a játékosoknak, ha összefognak.

A FINA május végén jelentette be a vk-sorozatot érintő módosításokat, amelyek egyik legfontosabb eleme, hogy egy versenyző egy viadalon legfeljebb négy egyéni számban indulhat. Korábban előfordult, hogy Hosszú - az elmúlt öt év összetett győztese - egy állomáson tíz vagy még több számban is résztvevő volt.