Vágólapra másolva!
A 38. Tour de Hongrie kerékpáros körverseny mezőnye a keddi, szombathelyi egy kilométeres prológ után szerdán a Keszthely és Zalaegerszeg között egy 145 kilométeres etapnak vágott neki, ám heves vihar miatt félbeszakították az első szakaszt.

Tour de Hongrie: A napos Balatontól a tomboló viharig

A keddi szombathelyi prológ után elkezdődött az „igazi" verseny a 38. Tour de Hongrie-n, bár a vége nem úgy alakult, ahogy azt a résztvevők elképzelték. A kerékpárosokra szerdán a Keszthely és Zalaegerszeg közötti 145 kilométer megtétele várt volna előzetesen.

A verseny elején több sikertelen szökési kísérlet történt, majd egy tízfős csoport végül el tudott lépni, amelyben nem volt magyar bringás. A szökevények előnye már másfél perc fölé úszott, ám ez végül semmi sem ért.

Tour de Hongrie, Keszthely-Zalaegerszeg Forrás: tdh.hu, Bellus Áron

A mezőny nagyot küzdött, ám 65 kilométerrel a cél előtt az elképesztő erejű vihar miatt félbeszakították a versenyt.

A célterületről, Zalaegerszegről érkeztek először az aggasztó hírek: vihar tarolta le a kordonokat, fákat döntött ki, s a viharzóna az érkező karaván felé haladt. Sümeg után csattant volna össze a mezőny az egyre erősebb viharral, ám a szervezők időben közbeléptek és lefújták a szakaszt. A kerékpárosokat megállították, a kísérőautók pedig minden résztvevőt épségben a szállásokra szállítottak.

A szövetség horvát vezetőbírójának, Rodolfo Segnannak a vezetésével a zsűri döntött:

a szabályok szerint a mezőny nem teljesítette a táv 80 százalékát, ezért a szakasz valamennyi részeredményét törölték.

A 38. Tour de Hongrie holnap a 140 kilométeres Velence-Siófok szakasszal folytatódik, remélhetőleg sokkal jobb időben.

A vihar idő előtt véget vetett a Tour de Hongrie-nak

Fákat csavart ki a szél, a kerékpárosok nem értek el Zalaegerszegig.