Jó magyar kezdés Plovdivban a kajak-kenu Eb-n

Vasbányai Henrik rio 2016 olimpia
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 15. Vasbányai Henrik (b) és a német Sebastian Brendel a férfi kenu egyesek 1000 méteres versenyének előfutamában a riói nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 15-én. A magyar kenus harmadik lett, így a középfutamba jutott. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar egységek öt győzelemmel mutatkoztak be a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokság pénteki nyitónapjának reggelén, amikor az 1000 méteres és a K-4 500 méteres előfutamokat bonyolították le.

A magyarok közül elsőként a kajakos Bodonyi Dóra szállt vízre, aki magabiztos versenyzéssel tette le névjegyét.

Féltáv után az élre állt, előnyét a célig még növelte is, így első helyével megspórolta magának a délutáni középfutamot, azaz egyből a szombat délelőtti döntőbe került.

Hozzá hasonlóan a kenus Vasbányai Henriknek is az első három között kellett volna zárnia az egyenes ági továbbjutáshoz, de ez neki nem jött össze. A néhány napja gyomorrontással bajlódó, 26 éves magyar versenyző csak negyedik helyen ért célba, így délután is vízre kell szállnia.

mondta Vasbányai edzője, Oláh Tamás, miután a kenus sokáig kimerülten feküdt a stégen a célba érkezése után.

Vasbányai Henrikre középfutam vár Plovdivban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Férfi kajak egyes 1000 méteren csak az első hely ért finálét, s a 20 esztendős Kopasz Bálint - aki idén hazai vizeken még veretlen és májusban Szegeden világkupát is nyert - élt a lehetőséggel. Rendkívül harmonikusan mozogva teljesítette a távot, a hajrához érkezve már két hajóhossz volt az előnye, így a végén még az is belefért, hogy körbenézzen, hol jönnek a többiek. Az 1000 méteres előfutamok sorát a két 500 méteres kajaknégyes előcsatározásai törték meg. Ezekben a versenyekben a férfiaknál csak az első, a nőknél pedig az első három hely valamelyikével lehetett kihagyni a délutáni középfutamot, a magyar egységek pedig teljesítették a feladatot.

A Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter és Mozgi Milán alkotta férfi és a Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta alkotta női egység is nyert, azaz már biztosan döntős.

Az ezres előfutamokat aztán két férfi páros szám zárta. A kenusoknál Korisánszky Dávid és Mike Róbert duója nagy csatában győzött, míg a kajakosoknál a honvédos kettős, Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert ugyancsak szoros küzdelem után második lett, ezzel mindkét egység készülhet a szombati éremcsatára. Egy kilométeren női K-2-ben, illetve férfi C-4-ben és K-4-ben a kevés nevező miatt csak döntőt rendeznek, a magyar egységek mindhárom számban ott lesznek a rajtnál.

Két egység kivételével minden magyar hajó sikerrel vette a péntek kora délutáni, 500 méteres előfutamokat a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságon, túlórára, azaz középfutamra csak Fekete Ádám és Kopasz Bálint kényszerül. A nyitónap második szakasza mindjárt egy újabb fölényes magyar győzelemmel kezdődött, a kajakos Takács Tamara ugyanis remekül versenyezve utasította maga mögé a mezőnyt egyesben, ráadásul összesítésben is övé volt a legjobb idő (1:50.664 p) a két előfutam után.

A másik két egyes számban ugyancsak az első három hely ért finálét, de a kenus Fekete Ádám és a délelőtt 1000 méteren futamgyőztes kajakos Kopasz Bálint is lemaradt a bejutó helyekről. Mindketten negyedikként értek célba előfutamukban, így később még vár rájuk egy középfutam.

Kopasz Bálintra újabb futam vár Forrás: MTI/Kovács Tamás

Párosban a nőknél a kajakos Farkasdi Ramóna, Medveczky Erika duó szoros csata után a harmadik helyen végzett az orosz és a szerb rivális mögött, így még éppen elcsípte a döntőt érő pozíciót. A férfiak hasonló számában a négyes két tagja, Nádas Bence és Tótka Sándor viszont utcahosszal nyert - az utolsó métereken már szinte nem is kellett lapátolniuk -, de erre szükségük is volt, mert esetükben csak az első hellyel lehetett megspórolni a középfutamot.

A fél kilométeres előfutamok sorát a női kenu kettesek versenyei zárták: az idén két világkupán is győztes Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duónak az első három között kellett zárnia a továbbjutáshoz, de ők esélyeshez méltóan semmit nem bíztak a véletlenre, megnyerték a futamukat. A Graboplast Győri VSE párosa szombaton száll majd vízre a döntőben, éremesélyesként.
Férfi C-2 500 méteren éppen egy döntőnyi, azaz kilenc hajó nevezett, így a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó a szombati 1000 méter után vasárnap ezen a távon is éremért küzdhet.

A péntek délutáni középfutamokból mindhárom magyar egység továbbjutott. Az öröm mellett azonban egy kis ijedségben is része volt a küldöttségnek, a kenus Vasbányai Henrik ugyanis rosszul lett a befutót követően.

Ezer méteren csak a KSI 26 éves kenusa kényszerült túlórára a magyarok közül, de ez nem is volt meglepő, hiszen néhány napja gyomorrontást kapott, s némileg legyengülve csak a negyedik helyen ért célba délelőtti előfutamában. Délután az első három között kellett zárnia ahhoz, hogy a döntőben is vízre szállhasson, s ő - egy holtversenyben második hellyel - hozta is a kötelezőt, a teljesítmény azonban sokat kivett belőle. Már a partra is a mentőcsónakban érkezett, onnan pedig egy mentőautó szállította a pálya orvosi helyiségébe.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány később az MTI-nek azt mondta: a versenyző már jól van.

Ötszáz méteren két magyar egység volt érdekelt a középfutamos programban, s mindketten továbbjutottak a vasárnapi fináléba. A 23 éves, újpesti kenus, Fekete Ádám nagyot küzdött, s másodikként "csapott" a célba, és az 1000 méteren már döntős, 20 esztendős algyői kajakos, Kopasz Bálint is egy második hellyel kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé. Mindkét számban az első három hely ért finálét.

Szombaton délelőtt már döntők szerepelnek a programban, mind a tíz fináléban lehet majd magyar hajóért szurkolni.

A további program (magyar idő szerint):

szombat:
1000 m-es és 500 m-es döntők 9.05
200 m-es előfutamok 13.30
200 m-es középfutamok 16.00

vasárnap:
500 m-es és 1000 m-es döntők 9.05
200 m-es döntők 12.05
5000 m-es döntők 14.22