Vágólapra másolva!
A magyar férfi párbajtőrcsapat a negyedik helyen végzett a lipcsei vívó-világbajnokságon. Az elődöntőben nagy csatában kikapott a svájci együttestől, majd a bronzmeccsen az oroszok bizonyultak jobbnak. A magyar női kardválogatot a kilencedik lett. 

A Rédli András, Bányai Zsombor, Siklósi Gergely, Somfai Péter alkotta válogatott azután, hogy a marokkóiakat és a hongkongiakat simán verte, jóval erősebb ellenféllel találkozott a negyeddöntőben. Ezúttal is az egyéniben bronzérmes Rédli, illetve Bányai és Siklósi vívott, mégpedig nagyon összeszedetten és taktikusan.

Rédli Andrásék a megfiatalított csapattal is negyedikek lettek Forrás: AFP

Nem alakult ki jelentős különbség a két együttes között, végig szoros volt az állás. A hetedik pár - Bányai és Juri Salm asszója - után 21-18-ra vezettek a magyarok, majd Siklósi 1-0-ra kikapott Sten Priinitstől, így Rédli és az őt az egyéni verseny elődöntőjében legyőző, kétszeres világbajnok Nikolai Novosjolov 21-19-nél kezdett. A végéhez közeledve az észt kéttusos hátrányát ledolgozta, öt másodperccel a vége előtt alakította 25-25-re az eredményt. Mivel lendületben volt, nem várt a ráadásig, még egyszer gyorsan támadást indított, de nem volt pontos, Rédli viszont megszúrta őt, az idő pedig lejárt. Bányai plusz hárommal, Rédli plusz kettővel, Siklósi mínusz néggyel zárt.

A korábbi mérkőzésekhez hasonlóan Rédli András, Bányai Zsombor, Siklósi Gergely összeállításban szerepelt az együttes, és az észtek ellen egyetlen tussal megnyert negyeddöntős összecsapáshoz hasonlóan sokáig kevés tusos ütközet zajlott. Az óvatos taktika úgy tűnt, ezúttal is kifizetődik, ugyanis hiába vezetett egy-két tussal az ellenfél a mérkőzés közepén, a hatodik párban az egyéniben főtáblára sem jutott Siklósi Max Heinzer elleni 2-0-s sikerével fordított (12-11) majd - Bányai 0-0-ja után - az utolsó előtti asszóban Benjamin Steffen 3-0-s legyőzésével 15-11-es vezetéssel adta át az egyéniben bronzérmes Rédlinek a pástot.

A négy találat az addigiak alapján komoly előnynek számított, de az utolsó párharcban nagyon sok tus esett, s a svájciak záróembere, Heinzer nagy tempóban és pontosan vívott, ledolgozta a hátrányt, sőt, fordított is. Az utolsó fél percben szépen szúrt bele Rédli egyre elkeseredettebb támadásaiba, és végül 37-32-es sikerhez segítette csapatát, amely az olimpiai bajnok franciákkal küzd majd meg az aranyéremért.

A magyar válogatott az oroszokkal vívott a bronzmeccsen.

Az utolsó mérkőzés első kétharmada egyoldalúan alakult, a magyarok nem igazán találták a ritmust és a távolságot, akcióik jórészt eredménytelenül zárultak, miközben a türelmes és koncentrált oroszok gyakran könnyen adtak tusokat. Az első kört követően 3-12, a második után 16-30 volt az állás. A folytatásra viszont feljavult a magyar csapat, előbb Bányai aktív vívással öt tussal megverte Nyikita Glazkovot, majd a Siklósi helyére beállt Somfai hárommal Szergej Hodoszt, a kilencedik asszóban pedig Rédli csak eggyel kapott ki Pavel Szuhovtól, így végül héttusos orosz győzelem született.

A negyedik hely ezzel együtt szép eredmény a részben megfiatalított magyar együttesnek.

Az elmúlt évihez képest két klasszis vívó hiányzott a válogatottból, mivel a Rióban egyéniben második, a csapattal harmadik Imre Géza, illetve olimpiai bronzérmes társa, Boczkó Gábor már nem vállalta az idei felkészülést. Utóbbi azóta a szövetség megbízott főtitkára lett, és a vb-re csapatvezetőként utazott ki. Az olimpiai harmadik helyezett együttesből így Rédli és Somfai volt most ott az együttesben, de utóbbi csak az utolsó mérkőzésen vívott.

Férfi párbajtőr, csapat:

a 32 között:
Magyarország-Marokkó 45-28
a 16 között:
Magyarország-Hongkong 36-28
negyeddöntő:
Franciaország-Egyiptom 45-23
Oroszország-Ukrajna 45-36
Magyarország-Észtország 26-25
Svájc-Olaszország 22-20
elődöntő:
Svájc-Magyarország 37-32
Franciaország-Oroszország 45-43
a 3. helyért:
Oroszország-Magyarország 45-38

A Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Garam Nóra

összeállítású csapat a mexikóiaktól elszenvedett vereség után a nyolcaddöntős mezőny alsó ágán három győzelmet aratott: a fehéroroszokat 11, a spanyolokat négy, a lengyeleket pedig hat tussal verte.

A spanyolok ellen a jó kezdés után az ellenfél vette át a vezetést, de az utolsó pár előtt már ismét a magyaroknál volt az előny, s az egytalálatnyi különbség a végéig még nőtt is. Márton vívott igazán hatékonyan, három asszója során összességében nyolccal több tust adott, mint amennyit kapott. Pusztai plusz hárommal, Katona mínusz héttel fejezte be ezt az összecsapást.

A lengyelekkel fordulatos mérkőzést vívtak a magyarok, itt is, ott is volt az előny többször is.

A kilencedik párharcnak 40-39-ről ment neki Márton és Malgorzata Kozaczuk, s a magyar kardozó egy 5-0-s sikerrel zárta le az ütközetet, illetve a versenynapot. Ezúttal Márton plusz ötös találatarányt hozott össze, Pusztai plusz négyest,

a Katona helyére bekerült Garam pedig mínusz hármast úgy, hogy két asszót szűken megnyert, egyben viszont hét tussal kikapott.


Női kard, csapat:

a 16 között:
Mexikó-Magyarország 45-35
a 9-16. helyért:
Magyarország-Fehéroroszország 45-34
a 9-12. helyért:
Magyarország-Spanyolország 45-41
a 9. helyért:
Magyarország-Lengyelország 45-39