Vágólapra másolva!
Szűcs Kristóf a wroclawi Világjátékokon nyújtott olyat, amire a ju-jitsu berkein belül mindenki felkapja a fejét.

A Világjátékok a nem olimpiai sportágak legmagasabb szintű versenye, Wroclawban 43 sportágban 63 ország közel 5000 élsportolója vett részt. Ami a küzdősportokat illeti, kick-bokszban, szumóban, muay-thaiban, karatéban és ju-jitsuban mérik össze tudásukat a legjobbak.

A Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség alig egy éve alakult meg, a sportág legnagyobb magyar alakja, Szűcs Kristóf pedig Los Angelesbe költözött az eredményesebb felkészülés érdekében. A magyar szakszövetség 2016-ban nyert felvételt az Abu Dhabi székhelyű Ju-Jitsu International Federationbe, azaz a nemzetközi szövetségbe, így indulhatnak a magyar versenyzők a legrangosabb tornákon, a Világjátékokra pedig ranglistás helyekről mehettek az érintettek.

Szűcs és a legyőzöttek Forrás: all rights reserved M.Spelten/Marco Spelten Actiefotografie.Nl

A ju-jitsu egyik versenyszáma a tiszta földharc, a tulajdonképpeni brazil jitsu, japán szóval: ne-waza, melyben Szűcs Kristóf a világ élére került.

Szűcs Kristóf két érmet szerzett a Világjátékokon, egyéniben ezüstöt, az open kategóriában pedig aranyat. Ez utóbbiban nem számít a súly és az övszín.

Kristóf mindkét döntőben Faisal Fahad AL-Ketbi ellen küzdött, ami azért érdekes, mert ő a sportág egyik legnagyobb sztárja. Az 1990-es években Mohamed bin Zayed Al Nahyan király öccse Amerikába ment, hogy megismerkedjen a jitsuval. Eljutva a fekete övig, meghonosította a sportágat hazájában, az Emirátusokban. Jelenleg a bátyja Abu Dhabi hercege és a fegyveres erők parancsnoka. Sejk Tahnoon bin Zayed Al Nahyan a modern ju-jitsu keresztapja, Al-Ketbi pedig az ő fia.

Az Emirátusokban jelenleg 20000 iskolás tanulja tornaórákon 120 iskolában a jitsut, közel 130 brazil edzőt „importáltak" és telepítettek le családostól odakint.

A sejk előbb megalapította az ADCC versenyeket, majd beszállt a JJIF vezetőségébe profi menedzserként és alelnökként. Emiatt költözött át Brüsszelből Abu-Dhabiba a nemzetközi föderáció. Erőteljes lobbytevékenységüknek köszönhetően felvették a sportágat a 2024-es olimpia új sportágainak listájára.

A sejk fia ilyen körülmények között gyakorlatilag az edzőteremben nőtt fel a világ leghíresebb jitsu edzői és versenyzői között, minden létező támogatást megkapva ahhoz, hogy profi versenyző lehessen. Az is lett.

Szűcs Kristóf őt győzte le a Világjátékokon. Legelső selejtezős meccsén szerencsétlenül pont vele került össze. Elképesztően pontos küzdelemben döntetlent ért el és semmiképpen nem sikerült sem büntetőpontot, sem előnypontot szereznie ellene az arab sztárnak. Nem hirdettek győztest!

Szűcs a döntőben Forrás: all rights reserved M.Spelten/Marco Spelten Actiefotografie.Nl

Kristóf a 94 kg-os kategóriában a döntetlen selejtező után a döntőben találkozott az arab világsztárral. Nagyon keményen tartotta magát. Az arab a hat perces meccs első négy percét nagyon taktikásan gyakorlatilag egy olyan profi alsó-hátsó páros övfogásos csípő rögzítésben töltötte el Kristóf fölött, hogy az sem leszorításnak, sem akciónak nem nevezhető, a bírók mégsem intették meg akció hiánya miatt. Kristóf korábban egy gyors és szép magas lábfelszedés-átpörgetést indított, ami a küzdőterületen indult ám kívül ért véget, földreviteli pontot mégsem kapott érte. Nem úgy az arab, aki egy félig-meddig kivitelezett lerántásért azonnal kapott két pontot amit valójában csak magas ívű dobásért jár. Kristófot a gallérjánál előre megrántva került vele együtt földre, úgy, hogy a magyar versenyző nem esett el, csupán egyik térdére letérdepelt. Ezzel a túlértékelt két ponttal győzött az arab versenyző 2-0-ra és lett aranyérmes egyéni 94 kg-ban.

Másnap jött az Open, ahol bárki indulhat. A kék öves Szűcs fekete övesek és akár másfél mázsás ellenfelek közé kerülve három küzdelem után a döntőben revansot vett és saját fegyverével legyőzte Al-Ketbit. A magyar harcos rögzítette ülésben az arabot, bal talpával a jobb kezének bicepszét kifeszítve és szépen tartotta közel négy percig iszonyú koncentrációban. Az arab többször próbált szabadulni sikertelenül.

Szűcs Kristóf az utolsó percben csinált egy fölékerülést, amiért az ezúttal sportszerű és tárgyilagos bíró megadta az egy pontot, majd guard pozícióban még további egyet, amivel megszerezte az aranyérmet.