Vágólapra másolva!
A doppingvétség miatt kétszer is eltiltott Justin Gatlin reméli, hogy a londoni atlétikai világbajnokságon a 100 méteres síkfutásban aratott szombat esti győzelmével kivívja sportága elismerését, és diadala arra inspirál majd másokat, hogy helyre lehet hozni a hibákat.

A 35 éves amerikai sprinter a közönség nagy megdöbbenésére legyőzte a visszavonulás előtt álló Usain Boltot. A nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai futót egy másik amerikai, Christian Coleman is maga mögé utasította.

Justin Gatlin a BBC-nek adott interjújában úgy fogalmazott: szeretné, ha "harcosként" tekintenének rá.

- mondta brit közszolgálati műsorszolgáltatónak a futó, akit az előfutamok, az elődöntő és a döntő után is kipfujolt a több tízezer fős közönség. Justin Gatlin ezzel kapcsolatban megjegyezte, 2010-es visszatérése óta nem volt része a londonihoz hasonló ellenséges fogadtatásban, amelyet annak tud be, hogy a nézők érezték, veszélyessé vált Bolt számára.

Justin Gatlin szeretné, ha harcosként tekintenének rá Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Justin Gatlin először amfetaminszármazékokkal akadt fenn doppingvizsgálaton 2001-ben. Azt állította, a figyelemhiánya miatt gyerekkora óta szedett gyógyszerek miatt lett pozitív a tesztje. Akkor egy évre tiltották el. 2006-ban újra megbukott a vizsgálatokon, akkor tesztoszteronnal.

Az örökös eltiltást csak a hatóságokkal való együttműködés révén tudta elkerülni,

nyolcéves eltiltását végül fellebbezését követően négy évre mérsékelték.

Szerettem volna, ha tudják, történhetnek hibák, de kemény munkával vissza lehet térni, és el lehet érni, hogy újra elfogadjanak" - tette hozzá.

Justin Gatlin 9.92 másodperces idővel nyerte a klasszikus távot, 21 éves honfitársa, Christian Coleman 9.94 másodperces idővel lett a második, Usain Bolt 9.95 másodperccel a harmadik.

"Christian kiváló atléta, ő lesz az elkövetkező évek csillaga"

- mondta róla Gatlin, hozzátéve, hogy a szombat este azonban Usain Bolté volt. "Évek óta meghatározó alakja a sportágnak. Örülök neki, hogy elérte, amit elért" - mondta jamaicai riválisáról.

Bolt korábban csak egy alkalommal kapott ki Gatlintől Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Usain Bolt, aki korábban csak egy alkalommal kapott ki Gatlintől, a verseny után méltatta ellenfelét. "Kiváló versenyző, jó ember, mindig tisztelni fogom sportolóként.

és keményen dolgozott a visszatérésért és azért, hogy a legjobbak egyike legyen" - fogalmazott.

Bolt jövő héten a 4x100 méteres váltóban még rajthoz áll a londoni világbajnokságon. A jamaicai csapat győzelme jelentheti számára a 12. világbajnoki címet és a 20. aranyérmet világversenyeken.