Apja kelt a közellenségnek kikiáltott Justin Gatlin védelmére

athletics TOPSHOTS Horizontal WORLD CHAMPIONSHIP 100 METERS FULL-LENGTH PROFILE JOY KNEELING HEAD IN HANDS GENERAL VIEW PRESS PHOTOGRAPHER
US athlete Justin Gatlin reacts after winning the final of the men's 100m athletics event at the 2017 IAAF World Championships at the London Stadium in London on August 5, 2017. / AFP PHOTO / Ben STANSALL
Vágólapra másolva!
Védelmébe vette Justin Gatlint, a 100 méteres síkfutás friss világbajnokát édesapja, mivel a sprintert a londoni atlétikai vb-n a stadion közönsége minden egyes futása alkalmával kifütyülte, csakúgy, mint a vasárnapi eredményhirdetésen.

A 35 éves futó korábbi doppingügyei miatt vált az Olimpiai Stadion nézőinek céltáblájává, ráadásul az ellenszenv csak fokozódott vele szemben azzal, hogy legyőzte Usain Boltot a jamaicai sztár karrierjének utolsó egyéni versenyén.

"Ő nagyon erős, meg tud birkózni ezzel a helyzettel" - jegyezte meg Willie Gatlin, azt is hangsúlyozva, hogy az amerikai vágtázó csak Angliában kap ilyen fogadtatást.

Minden idők legidősebb 100-as bajnokának apja azt kérte azoktól, akik a fiát kifütyülték, hogy nézzenek utána a tényeknek, olvassák el a jelentéseket a doppingesetekről. "Justin soha nem követett el bűncselekményt" - jegyezte meg.

Szerinte gyermekét

az Egyesült Államokban már teljesen rehabilitálták, és gyerekek számára is példakép lehet a hazájában,

ahol rendszeresen meghívják iskolákba előadást tartani.

A Justin Gatlin személyét övező ellenszenvet az okozza, hogy úgy versenyezhet mind a mai napig, hogy karrierje során kétszer bukott meg doppingszerrel. Először, 2001-ben még juniorként akadt fenn egy vizsgálaton amfetaminnal, büntetése azonban kettő helyett csak egy évre szólt, mivel a tiltott anyag bizonyíthatóan egy olyan gyógyszerrel került a szervezetébe, melyet gyerekkora óta szedett figyelemzavara kezelésére. Második alkalommal, 2006-ban tesztoszteronnal bukott meg, amiért előbb nyolc évre szóló büntetést kapott, ezt azonban később megfelezték, így 2010-ben visszatérhetett.

Egy csalót engedtek az atlétika trónjára

"Le roi est mort, vive le roi." A középkori Franciaországban ezekkel a szavakkal hirdették ki az uralkodó halálát és utódjának trónra lépését. 2017. augusztus 5-én este a londoni olimpiai stadionban helyi idő szerint 21.45 órakor meghalt a király. Hiszen a pályafutása során lényegében legyőzhetetlen Usain Boltot legyőzték a világbajnokság 100 méteres döntőjében.

Az amerikai sprinter 2004-ben olimpiai bajnok volt 100-on, 200-on pedig bronzérmes, majd egy évvel később 100-on és 200-on is világbajnok lett. Visszatérése után a londoni olimpián a harmadik helyen ért célba 100-on, 2014-ben és 2015-ben pedig a világranglista élén végzett, ugyanakkor a pekingi vb-n kikapott Bolttól, másodikként zárt.

A riói játékokon szintén csak Bolt volt nála gyorsabb,

szombaton viszont a nyolcszoros olimpiai bajnok, világcsúcstartó jamaicait és 21 éves honfitársát, a végül második Christian Colemant is meg tudta előzni.

Gatlin 100-as győzelme nyilvánvalóan kellemetlenséget jelent Sebastian Coe-nak, a nemzetközi szövetség (IAAF) brit elnökének, aki korábban az azonnali örökös eltiltás mellett is kampányolt, éppen Gatlinnal példálózva.