Bénán hámozta a krumplit, úgyhogy most vb-döntőben futhat

athletics Horizontal
Britain's Kyle Langford competes in the heats of the men's 800m athletics event at the 2017 IAAF World Championships at the London Stadium in London on August 5, 2017. / AFP PHOTO / Adrian DENNIS
Vágólapra másolva!
A 21 éves angol síkfutó, Kyle Langford kedden este világbajnoki döntőben futhat 800 méteren. Nem is olyan régen még az iskola bohóca volt, de öt éve az atlétikát választotta, és gyorsan kiderült, hogy abban viszont isten áldotta tehetség. Így már biztos, hogy nem a család watfordi fish&chips étterme lesz karrierje csúcspontja.

Mo Farah tízezer méteren nyert aranyérmétől eltekintve egyelőre csalódás a britek számára a londoni atlétikai világbajnokság. A hétpróbázó Katarina Johnson-Thompson csak ötödik lett, a 110 gátas Andrew Pozzi nem jutott döntőbe, 1500-on Laura Muir a hajrában csúszott le a dobogóról - pedig tőlük minimum érmet vártak. De sebaj, mert van helyettük új hős: úgy hívják, hogy Kyle Langford.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

A 21 éves watfordi futó vasárnap óriási hajrával vágtatott föl az elődöntős futamában az ötödik helyről a másodikra, és jutott így be a döntőbe. Egy krumplisütögető sráctól nem is rossz teljesítmény.

Langford ugyanis csak öt évvel ezelőtt kezdett el komolyabban foglalkozni az atlétikával, miután úgy érezte, hogy a szülei által vitt fish&chips étteremben való krumplihámozásnál fényesebb karriert is el tudna magának képzelni.

- mondta tréfásan a büszke apa a Daily Mail megkeresésére. Édesanyja pedig hozzátette, nagyon megörültek, amikor kiderült, hogy fiuk tehetséges a sportban, mert a vékonydongájú, erős diszlexiával (olvasási nehézség) küzdő srác addig csak az osztály bohóca volt, könnyű céltáblája a suli nagymenőinek.

Langford azonban a futópályán megtalálta önmagát: előbb országos iskolai bajnok, majd 2013-ban ifjúsági világbajnok, két évvel később pedig junior Európa-bajnok lett. Most pedig a világ legjobbjai között állhat oda a 800-as döntőben.

Kyle Langford (középen) már a 2014-es junior vb-n is bejutott a döntőbe Forrás: AFP/2014 Getty Images/Christian Petersen

„Hihetetlen volt, hogy hatvanezren szurkoltak a mi fiunknak” - mondta idősebb Langford, aki gyorsan tett egy, majd kiderül, mennyire könnyelmű ígéretet is. „Ott leszünk a döntőben is, és ha érmet nyer a srác, akkor mindenkinek ingyen lesz a krumpli a hal mellé!” - mondta a kicsit skótnak tűnő angol.

A fiatal atlétát nem változtatta meg a siker, továbbra is maradt az egyszerű vidéki srác, aki tátott szájjal figyeli a vb legnagyobb sztárjait. „Folyton kapjuk tőle az üzeneteket, hogy éppen mikor kit látott, akár Usain Boltot, akár másokat. A múltkor azt írta, hogy ül egy stúdióban és focimeccset néz Mo Farah-val.”

Langford sportos környékről származik, és példaképet is az utcában talált magának. Az étteremmel szemben lévő házban nőtt fel a nehézsúlyú profi ökölvívó világbajnok, Anthony Joshua, akinek két lánytestvére is több éven át dolgozott Langfordéknál, mindenki legnagyobb megelégedésére.