Éremesélyesek is ételmérgezést kaptak az atlétika vb-n

Isaac Makwala
Botswana's Isaac Makwala reacts after the semi-finals of the men's 400m athletics event at the 2017 IAAF World Championships at the London Stadium in London on August 6, 2017. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD
Vágólapra másolva!
Gyomor-bélhurutban több sportoló is megbetegedett a Londonban zajló atlétikai világbajnokságot kiszolgáló egyik szállodában, köztük éremesélyesek is. A hírt a szervezők is megerősítették kedden.

Isaac Makwala, akit a 400 méteres síkfutás esélyesei között tartanak számon, hétfőn visszalépett a 200 méteres távon az előfutamoktól. A botswanai futó ételmérgezést kapott a BBC brit közszolgálati média szerint. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) közölte, hogy a versenyző a szervezet orvosainak tanácsát követve nem indult. (Amennyiben igazolható indok nélkül tette volna ezt, kizárhatták volna a 400 méteres versenyből.)

Isaac Makwala visszalépett a 200-as előfutamoktól Forrás: AFP/Jewel Samad

A 30 éves sportolót sokan 200 méteres síkfutásban is az esélyesek közé sorolták.

Egyelőre nem tudni, hogy kedd este rajthoz áll-e a 400 méteres táv döntőjében, ahol az olimpiai bajnok és világcsúcstartó Wayde van Niekerk legfőbb kihívójaként emlegetik.

A BBC úgy tudja, rajta kívül a Tower Hotelben elszállásolt több német és kanadai atléta is megbetegedett a múlt héten.

Neele Eckhardt német hármasugró bár összeesett, elég jól volt ahhoz, hogy szombaton induljon a selejtezőben, majd hétfő este a döntőben, ahol végül az utolsó helyen végzett.

Neele Eckhardt utolsó lett a döntőben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

Kedden újabb 30 német sportoló jelentkezett volna be a szállodába, de őket már máshol helyezik el.

A Tower Hotel közölte, hogy a közegészségügyi hatóságokkal és a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel (IAAF) együttműködésben végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy nem a szálloda a felelős a megbetegedésekért.

Hozzátették, szigorú higiéniás előírásokat követve dolgoznak, és gondoskodtak arról, hogy a betegek ne érintkezzenek más vendégekkel.

A hotelben lévő összes nyilvános helyet alaposan fertőtlenítették.