Vágólapra másolva!
Ugyan javában zajlik még az atlétikai világbajnokság, alighanem kijelenthetjük, hogy a botswanai Isaac Makwala története visz mindent Londonban. Pozitív és negatív értelemben egyaránt. Hiszen az példátlan, hogy valakit 48 órára karanténba zárjanak egyik versenyszáma, a 400 méteres síkfutás döntője előtt, amit ezért kihagyni kényszerül. Majd másik versenyszámában, 200-on különleges engedéllyel, az utolsó utáni pillanatban mégis zöld utat adjanak neki. Ő pedig, élve az ugyancsak halvány eséllyel, bejut a döntőbe, hogy ott végül kijöjjön rajta a fáradtság és csak hatodik legyen.

Ki is valójában Isaac Makwala, akiről Afrikán kívül, és az atlétikai eredményeket fejből fújó, a sportágba menthetetlenül szerelmes rajongókon kívül a széles nagyközönség aligha hallott 2017 előtt?

Isaac Makwala az egyik legnagyobb kedvenc az atlétika világbajnokságon Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

És akit alighanem a szívébe zárt a londoni világbajnokság közönsége, és a világ sportszerető szurkolóinak jelentős része. Mert Bolthoz hasonló karakter, akiért nem csak futása, hanem pályán kívül mutatott akciói miatt is lehet rajongani.

Ugyan kinek jutna eszébe a karanténból kiszabadulva, a reménytelenül szakadó hideg esőben, tökéletesen egyedül lefutott 200-as előfutama után, amelyben magabiztosan hozza a nemzetközi szövetség által számára kiírt 20.53 másodperces időt - 20.20 alatt ért célba -, hogy azon melegében lenyomjon öt fekvőtámaszt.

Csak hogy bizonyítsa, köszöni, jól van.

Majd katonai tisztelgéssel hálálja meg a közönség biztatását. Hogy aztán két órával később szinte ennél is reménytelenebb helyzetből, a nagyon éles, szűkre szabott, eső áztatta egyes pálya kanyarjából kifutva magabiztosan, másodikként jusson a fináléba.

A másfél hónap híján 31 éves botswanai futó természetesen nem a semmiből érkezett. Az idei évet megelőzően is voltak megsüvegelendő eredményei. Habár olimpián, vagy világbajnokságon soha nem szerzett még érmet, Afrika-bajnokot tisztelhetünk személyében. 2008-ban, az addis-abeba-i kontinensbajnokságon már ezüstérmes volt 21 évesen. Az akkor futott 45.64 másodperce nem rossz eredmény. De nem mondhatnánk különlegesnek. Az igazán komoly dolgok férfi 400-on 45 másodperc alatt kezdődnek, és a világklasszis teljesítményhez 44 másodpercen belül kell futni.

Isaac Makwala még nem szerzett érmet olimpián, vagy világbajnokságon Forrás: DPPI/Julien Crosnier

Két évvel később a nairobi Afrika-bajnokságon 4x400-on ismét ezüst jut neki, hogy 2012-ben, Porto Novóban megnyerje élete első kontinensbajnoki címét. 45.25-ös eredménye szép teljesítmény, ám 25 évesen még mindig messze volt attól, hogy ezzel meghatározó tényező legyen a világban.

Igazán komoly szintet 2014-ben lépett.

A svájci Le Chaux-de-Fond-ban 44.01-et futott, és öt héttel később Marrakesben 44.23 másodperccel győzött az Afrika-bajnokságon. Ezek már olyan idők, amelyekre mindenki felkapja a fejét!

A következő lehetett volna a nagy áttörés éve. Időeredmény tekintetében ez meg is történt. Újra a svájci versenyen remekelt, a 43.72-es ideje után nyugodtan mondhatjuk, hogy

éremesélyesként érkezett a pekingi vb-re.

Mi több, Le Chaux-de-Fondban másnap az általa addig nem különösebben forszírozott 200-on is 20 másodpercen belül ért célba. (19.96) Pekingben a vb-n azonban nem sikerült tökéletesen a formaidőzítése, és "csak" az ötödik helyet csípte meg 400-on.

A riói olimpia előtt nem sikerült ilyen komoly formába lendülnie. Végül annak is örülhetett, hogy a botswanai 4x400-as váltóval ötödikek lettek.

Idén viszont már a vb előtt történelmi tettet hajtott végre.

A július 14-i, madridi versenyen előbb 43.92-t futott 400-on, majd 2 óra 20 perccel később teljes szélcsendben 19.77 másodpercet száguldott 200-on. Korábban egy nap alatt soha senki nem volt képes 44-en belül futni a 400-at és 20 másodpercen belül a 200-at.

Még a rövidebbik távja előtt azt nyilatkozta a sajtó képviselőinek, hogy úgy érzi, ennél is gyorsabb futásra lesz képes.

Merész kijelentés volt annak ismeretében, hogy a tavaly az olimpián világcsúccsal, valóságos űridővel győző dél-afrikai Wayde van Niekerk még nála is gyorsabb volt egy héttel később Monacóban (43.62).

Van Niekerk riói világcsúcsa a nagy előd, Michael Jonhson kommentálásában

Makwala viszont tovább faragott idei legjobb 400-as idején, és monte-carló-i 43.84 másodperces futás után kijelentette, a vb-n megpróbálkozik a duplázással. Csakúgy, mint dél-afrikai ellenfele.

Usain Bolt, a világ leggyorsabb embere egy hónappal fiatalabb, mint a botswanai, ám ő úgy érzi, elég volt a kemény edzésekből. Isaac Makwala viszont szentül hiszi, hogy az ő ideje még csak most jön el.

Mint tudjuk, 400-on nem jött, nem jöhetett el az ő ideje. Mert a sors - ha fogalmazhatunk így - beleköpött a levesébe. Vagy a süteményébe. Már soha nem derül ki, mitől kapott gyomorrontást.

A lényeg, hogy amikor ez kiderült, a brit törvények értelmében 48 órára karanténba zárták.

Hiába vette játszi könnyedséggel az előfutamot és az elődöntőt, a végső partiban neki nem osztottak lapot. Csak tv-n nézhette, ahogy nagy ellenfele könnyedén, a legvégén már a 200-as futamokra spórolva megnyeri a döntőt.

Óriási bizonyítási vágy munkált benne, amikor az utolsó utáni pillanatban megengedték neki, hogy egyedül lefussa az előfutamát, majd az egyes pályán az elődöntőt.

Fekvőtámasz Makwaláért


A rendkívüli támogatást, amit szerte a világból, és érthető módon leginkább hazájából kapott, igyekszik meghálálni. Mint a legnagyobb közösségi oldalon írja, legmélyebb tiszteletét fejezi ki azok előtt, akik mindvégig támogatták és hittek benne. Ezzel együtt a szurkolók és rajongók között egy versenyt hirdetett. A kihívás értelmében a #MAKWALA_CHALLENGE felirattal ellátott fényképek megosztói közül véletlenszerűen választja majd ki azt, aki közös fotón szerepel majd vele. Természetesen a fénykép mellé aláírás is jár. Vélhetően csak botswanaiak nyerhetnek, de a játék kedvéért bárki lenyomhat öt fekvőtámaszt, és kiposztolhatja azt a világhálóra.

A 200 döntőjében aztán a táv második felére egészen egyszerűen elfogyott. Úgy látszik, egy napon belül ugyan lehet kétszer komoly eredményt futni ezen a távon, de annak másnap igen nagy ára lesz.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetséget több kritika érte már az utóbbi években a doppingesetek kezelése és korrupciós ügyek matt.

Ebben az esetben többen gyanították, hogy a Michael Johnson-féle történelmi 200-400-as duplázásra készülő Van Niekerk dolgát akarták megkönnyíteni. Hogy ez így volt, vagy sem, már nyilván soha nem fogjuk megtudni. Ám a dél-afrikainak még úgy sem sikerült a bravúr, hogy legnagyobb riválisát lehetetlen helyzetbe hozták. Ugyanis jött az azeri születésű, török színekben versenyző Ramil Guliyev, és a Bolt-érában elképzelhetetlenül szerény idővel, 20.09 másodperccel elcsente az aranyat Wayde van Niekerk orra elől.

Isaac Makwala szentül hiszi, hogy az ő ideje még csak most jön el Forrás: DPPI/Julien Crosnier

Botswana szegényebb lett egy aranyéremmel, valamint egy nemzeti ünneppel, amelyet Makwala győzelme esetén tartottak volna augusztus 11-én. A sportszeretők pedig egy élménnyel, hogy egyenlő feltételek mellett lássák megküzdeni a két legesélyesebb versenyzőt a világbajnoki győzelemért.