Vágólapra másolva!
Az atlétikai vb-n remeklő dél-afrikai Caster Semenya, a burundi Francine Niyonsaba és a kenyai Margarete Wambui ügye hatalmas vitákat kavar szakmai, jogászi és szurkolói körökben. Ha nagyon leegyszerűsítve akarjuk elmagyarázni, hogy a rendkívül férfias külsejű, a vetélytársaiknál jóval magasabb tesztoszteron és androgén-szinttel rendelkező sportolók miért indulhatnak a nők között, akkor a jogra kell hivatkoznunk. Tetszik, vagy sem, az érvényben lévő törvényeket, jogszabályokat be kell tartani.

Az említett versenyzők kapcsán pedig a jelenlegi szabály - amelyet a Sportdöntőbíróság, a nemzetközi sportélet legfelsőbb bírósága (CAS) hozott - az, hogy versenyezhetnek a női mezőnyben. Nem mindig volt meg ehhez a joguk, és lehet, hogy ez nem sokáig marad így.

Hármuk közül a leghíresebb az olimpiai és világbajnok Caster Semenya, akiről pillanatnyilag csak sejthető, hogy ezekből a címekből mennyit birtokol majd a jövőben.

Caster Semenya Forrás: NurPhoto/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

Jelen állás szerint egy olimpia aranya és egy ezüstérme van, kétszeres világbajnok, egyszeres ezüst, illetve bronzérmes. De sokáig nem volt biztos, hogy ezeket, vagy ezek egy részét megszerezheti, vagy megtarthatja-e.

A történet kilenc éve, a bydgoszcz-i junior világbajnokságon kezdődött, amikor Semenya 17 évesen magabiztosan nyert 800-on. Ennek még nem volt komoly visszhangja. Egy évvel később, amikor a berlini felnőtt vb-n az előző évhez képest nyolc másodpercet fejlődve diadalmaskodott, szinte egy emberként horkant fel a szakma és a szurkolók jelentős része.

Férfias külseje miatt a nemzetközi sajtó megkérdőjelezte nemét. Válaszul nem akart felállni a dobogóra. Végül csak Leonard Chuene, a Dél-Afrikai Atlétikai Szövetség elnöke kérésére jelent meg az eredményhirdetésen.

A jog szerint

A vádak tisztázása érdekében a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nemvizsgálatra kötelezte, melynek eredménye alapján 2009 novemberére tervezték a döntéshozatalt. Két hónappal korábban azonban nyilvánosságra került, hogy a Dél-Afrikai Atlétikai Szövetség már a vb előtt megvizsgáltatta őt. Ennek ismeretében a dél-afrikai csapat orvosa, valamint

az IAAF illetékesei már a vb alatt azt javasolták Semenyának, hogy ne álljon rajthoz.

Leonard Cheune viszont eltitkolta előle a teszt valódi célját. Az aranyérmét ennek ellenére megtarthatta, de versenyengedélyét felfüggesztették. Edzője, Wilfred Daniels visszavonult, mert mint mondta, tanítványának nem a megfelelő tanácsot adták az illetékesek.

Semenya versenyzési jogát azonban 2010 júliusában szakértői vélemény alapján mégis visszaadták.

Abban az évben már nem indult komoly világversenyen, mert mint mondta, a bizonytalanság miatt nem tudott igazán az edzésekre koncentrálni.

Időközben hazájában vezető politikusok, polgárjogi aktivisták, sportkommentátorok álltak ki mellette, és ítélték el az általuk rasszisztának tartott, és szerintük Semenya személyiségi és emberi jogait lábbal tipró rendelkezéseket.

Caster Semenya nem tehet róla, hogy erősebb, mint a riválisai Forrás: NurPhoto/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

Semenya azt nyilatkozta, hogy "Isten ilyennek teremtett, ezért én így fogadom el magam." Kijelentéséért, valamint a róla szóló, a brit New Statesman magazinban megjelent "Ötven ember, aikre figyelni kell" című terjedemes írás okán hatalmas népszerűségre tett szert Dél-Afrikában és világszerte. Innetől kezdve a gender kampány arcának számított világszerte.

2011-ben immár teljesen az atlétikára koncetrálva másdik lett az orosz Marija Szavinova mögött a tegui szabadtéri vb-n, 800-on. Egy évvel később a londoni olimpián hazája zászlóvivőjeként, Dél-Afrika teljes támogatásával a háta mögött ismét ezüstérmet szerzett. Teljesítményéért megkapta hazájában az Év sportolónője címet.

Ezt követően a sport szempontjából csendesebb évek jöttek számára.

Ugyanis a Nemzetközi Atlétikai Szövetség új szabályozást léptetett életbe, és a kiugróan magas, a sportban komoly előnyt jelentő magas tesztoszteronszint csökkentésére kötelezték. A berlini vb-n futott 1:55.45 percről a gyógyszeres kezelés hatására az eredményei visszaestek, és nagyjából két perc körül mozogtak. Ezekkel természetesen semmilyen világversenyen nem ért a dobogó közelébe sem.

Váratlan segítség Indiából

Az IAAF politikája ebben a kérdésben 2015-ben hirtelen megváltozott. Az indiai sprinternő, Dutee Chand megfutotta a riói olimpia indulási jogát jelentő szintet 100 méteren. Ám a szervezetében túl sok férfi nemi hormont találtak, így eltiltották. Ő azzal védekezett, hogy születésétől fogva ilyen magas az androgénszintje. Az indiai kormány átvállalta a pereskedés komoly költségeit, és a Sportdöntőbíróság elé vitte az ügyet. A hivatalos indoklás szerint a CAS végül nem látott egyértelmű bizonyítékot a magas tesztoszteronszint és a sportoló eredményei között. Az ítélet szerint az IAAF-ne két év alatt kell bizonyítania az összefüggéseket. Ez a bizonyos két éves periódus jár le a londoni vb után.

Így nyílt meg az út Semenya, és más, szintén születésüktől fogva sokkal férfiasabb testfelépítéssel rendelkező atléták előtt, hogy férfi nemi hormon csökkető tabletták nélkül induljanak a női mezőnyben. Ezt használta ki Semenya, a burundi Niyonsaba, és a kenyai Wambui. A riói olimpia 800-as versenyében ők hárman álltak a dobogón.

Majd az idei világbajnokságon ez a hármas játszi könnyedséggel jutott be a fináléba, hogy ott kis híján megismétlődjenek a riói olimpia történései. Egyedül Anjee Wilson tudott közéjük férkőzni. Az amerikai rendkívül bátor futása bronzérmet hozott számára, így Wambui leszorult a dobogóról. Semenya élete legjobb eredményét elérve 1:55.16 perccel fölényesen győzött.

Újabb csavar a történetben

A Teguban és a londoni olimpián is Semenya előtt végző orosz Marija Szavinova egy, a német televzióban bemutatott dokumentumfilm alapján életre szóló eltiltást kapott. A futónő a róla titokban készült felvételeken arról beszélt, hogy az anabolikus szteroidok közé tartozó oxandrolon nevű szert használta. "Nagyon gyorsan, húsz nap alatt kiürül a szervezetből. Többször teszteltük, a férjem nagyon jó kapcsolatban van az orosz doppinglaborral" - hangzott el a szájából az a néhány mondat, ami olyan lavinát indított el, melynek végén a teljes orosz küldöttséget kitiltották a nagy nemzetközi versenyekről. Így Rióban sem vehettek részt az olimpián. Londonban is csak olyan orosz sportoló indulhat - független atlétaként -, akinek bizonyítottan semmi köze az államilag irányított doppingoláshoz. Szavinova összes 2010 után elért eredményét eltörölték, így a CAS döntése értelmében Semenya rövidesen megkaphatja a tegui vb és a londoni olimpia aranyát. Így lehet belőle hamarosan kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok.

Mit hoz a jövő?

Az IAAF és a WADA által felkért kutatócsoport nemrég publikálta vizsgálatának eredményeit, melyet 400, 800, 1500 méteres síkfutásban, 400 gáton, rúdugrásban és kalapácsvetésben induló versenyzőkön végeztek.

Ennek értelmében a hyperandrogenizmusban - magyarul túlzott férfi nemi hormon termelésben - "szenvedő", a női mezőnyben induló atléták teljesítménye

az adott versenyszámokban 1.78-tól 4.53 százalékig tér el a normál szinttel versenyző ellenfelekétől.

Annak kimondása, hogy ez éppen elegendő különbség ahhoz, hogy valaki győzzön, vagy minden igyekezete ellenére lemaradjon a dobogóról, most, a londoni vb után az IAAF feladata lesz.

Addig is fut és nyer Forrás: NurPhoto/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

A tanulmány sarkos megállapítása, hogy az egyes atléták értékei mindvégig tikosak lesznek a személyiségi és emberi jogaik tiszteletben tartása miatt. Így soha nem tudjuk majd összehasonítani az örökre eltiltott, anabolikus szteroidokat használó Szavinova és a természetes adottságainál fogva magas androgénszinttel született, az idén januárban partnerét, Violet Raseboyát feleségül vevő Semenya értékeit.

Jobbra a boldog vőlegény:

Egy biztos, az IAAF lépéskényszerben van, és a vasárnap záruló világbajnokság utáni évekre meghatározó erejű döntést kell hoznia.

Névjegy

Név: Caster Semenya
Nemzetisége: dél-afrikai
Született: 1991. január 7., Polokwane
Sportága: atlétika - 800 m, 1500 m
Tesmagassága: 178 cm
Testsúlya: 70 kg
Eredményei: 800 m: 2x olimpiai bajnok (London, 2012, Rio de Janeiro, 2016) 3x világbajnok (Berlin, 2009, Tegu, 2011, London, 2017), Junior világbajnok (Bydgoszcz, 2008) 1500 m: vb 3. (London, 2017)