Vágólapra másolva!
A magyar versenyzők hat érmet, két-két aranyat, ezüstöt és bronzot gyűjtöttek a vasárnap délelőtti döntőkben a kajak-kenu világbajnokságon, a csehországi Racicében. Hagymási Réka és Szabó Ágnes alkotta duó csak a stégre érve tudta meg, hogy aranyérmet nyert. Az ezüstérmes Kammerer Zoltán izgalmas filmnek nevezte húszéves pályafutását, míg a szintén második Horváth Bence kapálni küldte ellenfeleit. Helyszíni nyilatkozatok.

A vasárnapi döntőknek a Kammerer Zoltán, Pauman Dániel, Tóth Dávid és Ceiner Benjámin alkotta férfi kajak négyes adta meg az alaphangot, amely ezüstérmet nyert az 1000 méteres távon.

– kezdte Kammerer Zoltán, aki húsz évvel ezelőtt aranyérmet nyert négyesben a milánói világbajnokságon.

Kammerer Zoltán mutatta az ezüstérmét, amit a férfi kajak négyes tagjaként nyert Forrás: Origo

„Ha évekre lebontom, akkor gyönyörű szép volt.

Az utóbbi időben húszéves srácok közegében élek, így annyinak is érzem magam, közben mindjárt negyven leszek. Ez kicsit elszomorít, de nagyon jó, hogy még mindig itt lehetek, és érmet szerezhetek. Nincs sérülésem, nem fáj semmim.

– tette hozzá Kammerer Zoltán, aki legközelebb Ceiner Benjáminnal indul párosban az országos bajnokságon.

Ceiner Benjámin első világbajnoki érmét szerezte a felnőttmezőnyben.

„Ez volt a második felnőtt-világbajnokságom. Eddig nem sikerült érmet nyernem, úgyhogy ez jó kezdés volt.

Éreztem, hogy jövünk rájuk, de nem tudtuk megelőzni őket. Sajnos jobbnak bizonyultak – kezdte a 25 éves kajakozó. - Lehet, hogy hiányzott húsz-harminc centi, de nem akartam előbb hoppolni a srácokat.

Tartottuk magunkat a begyakorolt taktikához, hogy ne előbb indítsunk, nehogy az hiányozzon a végén.

Egyelőre keserédes az ezüstérem, mert apróságokon múlt, de két óra múlva már biztosan nagyon fogok örülni neki" – tette hozzá Ceiner Benjámin.

A férfi kenu kettes 1000 méteres döntőjében a Korisánszky Dávid és Mike Róbert alkotta duó a kilencedik helyen ért célba.

Korisánszky Dávid (elől) és Mike Róbert kilencedikként ért célba a férfi kenu párosok 1000 méteres döntőjében Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Semmi nem úgy ment, ahogy akartuk. Nehéz most bármit mondani. Vissza kell nézni a futamot – értékelt a csalódott Korisánszky Dávid. – Nem volt olyan eleme a futamnak, amire azt tudnám mondani, hogy jól sikerült. Szombaton a finisünk nagyon jól volt. Most az is elmaradt.

Jövő héten, a magyar bajnokságon még odatesszük magunkat, mert csapathajóban is indulunk, utána lesz egy hosszabb pihenő" – tette hozzá Korisánszky, aki elmondta, hogy

a napokban nagybácsi lesz, és Kanadában, a testvérénél fogja kipihenni az utóbbi hónapok fáradalmait.

Horváth Bence a négyes pályán indult a férfi kajak egyesek 200 méteres döntőjében, és középes rajt után fantasztikusan hajrázott. A magyar versenyző végül a brit Liam Heath mögött ezüstérmes lett.

„Tökéletes verseny volt! Persze jobban örülnék, ha nyertem volna, de a dobogó volt a cél" – kezdte Horváth Bence, aki hatalmas ovációt kapott a magyar szurkolóktól.

Az ezüstérmes Horváth Bence nem fogja vissza magát, amikor ünneplésről van szó Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Volt esélyem, de kicsit meghaltam a végére. Max-pálya volt, itt az nyer, aki később fárad el.

Az angol később fáradt el, én hamarabb, a többiek meg elmentek kapálni.

Mi ketten nagyon kilógtunk. Hihetetlenül boldog vagyok" – mondta az ezüstérmes Horváth Bence, majd hozzátette, hogy hazafelé biztosan megáll, és megiszik pár pohárral a sikerre. Majd jön a megérdemelt pihenő, amelyet a párjával fog eltölteni, némi horgászással kiegészítve.

A női kenu egyes 200 méteres döntőjében Devecseriné Tamás Kincső szoros versenyben nyert bronzérmet az olimpiai számban.

„Nagyon fontos volt nekem ez a döntő, mert szombaton a negyedik helyen végeztünk – ami értékes – nyerni jöttünk ide.

Virág lemondott a szétlövésről a javamra, így most kettőnkért is csináltam ez. Neki is ugyanannyira helye lett volna itt, mint nekem. Ez a harmadik hely a közös munkánk gyümölcse volt – mondta Devecseriné Tamás Kincső, aki szerint új kihívások jönnek a kenusportban.

Devecseriné Takács Kincső párostársáért, Balla Virágért is küzdött Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Sokat fejlődtünk az utóbbi időben, és más egységek is meg tudtak újulni. Ez új kihívást jelent mindenkinek.

Az olimpiáig még sok minden megtörténhet – tette hozzá a friss bronzérmes, aki a folytatást is Ball Virág társaként képzeli el.

A férfi kenu kettesek 200 méteres döntőjében Fekete Ádám és Hajdu Jonatán a hetes pályán versenyzett. Az első száz méter nem sikerült annyira jól, viszont a második százon elképesztőt ment a magyar páros és bronzérmes lett.

„A rajtot leszámítva nem sikerült jól az első száz méter,

de a folytatásban rá tudtunk tenni egy lapáttal. Nagyon megleptük magunkat, hiszen egy friss párosról van szó."

Hajdu Jonatán (elöl) és Fekete Ádám harmadik helyen ér célba a férfi kenu párosok 200 méteres döntőjében Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Ebben a kétszázas mezőnyben a legalacsonyabb ember is három fejjel magasabb, mint mi.

Nagy szó, hogy ezzel a hagyományos kenutechnikával ott tudunk lenni az élmezőnyben – mondta sietve Fekete Ádám, aki nem sokkal később az 500 méteres egyesek döntőjében is részt vett, de látszódott rajta a fáradtság. Végül a kilencedik helyen ért célba.

A női kajak kettes 200 méteres számában az első vasárnapi magyar aranyérmet Hagymási Réka és Szabó Ágnes duója nyerte.

Semmit nem érzékeltem a versenyből, nem tudom mikor nyertük meg, de szerintem a hajránk nagyon jól sikerült. Rengeteget készültünk az Európa-bajnokságra. Remélem, ez a fiatalos lendült visz majd minket tovább" – mondta a 24 éves Hagymási Réka.

Az aranyérmes Hagymási Réka (b) és Szabó Ágnes a női kajak párosok 200 méteres versenyének eredményhirdetésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

Éreztük, hogy jól sikerült a rajt, mindent beleadtunk. Az előfutam után reménykedtünk a jó eredményben.

Most minden összejött. A rajt és az utazó is nagyon jól sikerült.

Sajnos csak a stégen tudtuk meg, hogy nyertünk, de így is nagyon jó volt. A második helynek is örültünk volna, de győzni azért más" – tette hozzá Szabó Ágnes, az aranyérmes páros 22 éves tagja.

A női kajak négyes 500 méteres döntőjében a Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina és Vad Ninetta alkotta magyar hajó rajt-cél győzelmet aratott.

„Fantasztikus ez az egész. Nagyon köszönöm a lányoknak, különösen Krisztának, mert amikor csak négyen voltunk a hajóban, akkor fejben nagyon helyrerántott minket. És persze az edzőinknek.

– kezdte Medveczky Erika, aki szombaton Farkasdi Ramónával aranyérmet nyert a női kajak párosok 1000 méteres versenyében. – Próbáltam előrehasalni, mert hátradőltem a sebességtől. Nagyon tolták alám a hajót a lányok.

Reméltem, hogy a végén tudunk is hajrázni egy nagyot. Hatalmas csapatmunka volt. Kriszta sokat adott nekünk – folytatta Takács Tamara.

Az aranyérmes Takács Tamara, Fazekas-Zur Krisztina, Medveczky Erika és Vad Ninetta (j-b) a női kajaknégyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Én csak próbáltam őket összerázni a rosszabb eredmények után. Láttam őket korábban versenyezni, és tudom róluk hogy nagyon jók.

Kértem őket, hogy higgyenek magukban, mert én hiszek bennük

– mondta Fazekas-Zur Krisztina. – Próbáltam elengedni a páros dolgot, csak a négyesre fókuszáltam. Úgy szálltunk vízre, hogy mindent vagy semmit. Szerencsére ez sikerült, és érem lett belőle.

Nagyon köszönöm mindenkinek, különösen a lányoknak – zárta az értékelést Vad Ninetta, az aranyérmes négyes kajakozója.