Vágólapra másolva!
A csütörtöki versenynap délelőttjén két férfi dzsudokánk volt érdekelt a küzdelmekben a budapesti cselgáncs világbajnokságon. Az egyaránt 81 kilogrammban induló Csoknyai László és Ungvári Attila. Előbbi a legjobb nyolc közé verekedte magát, ahonnan a vigaszágra került, míg Ungvári a legjobb 16 között esett ki.

Elsőként Csoknyai lépett tatamira az argentin Emmanuel Lucenti ellen. Az argentin idén és egy évvel ezelőtt is ezüstérmet szerzett a Pánamerikai-bajnokságon.

Csoknyai az első pillanattól kezdve sokkal aktívabb volt, a dél-amerikai két intést is bezsebelt a négyperces küzdelem során. Csoknyai két másodperccel a vége előtt egy válldobással küldte földre Lucentit, de pontot nem ítéltek neki, jöhetett a ráadás.

Csoknyai László (kékben) aranyponttal ment tovább Forrás: Csudai Sándor - Origo

Csoknyai szinte rögtön akcióba lendült, majd a földharc során a hátára borította az argentint és egy leszorítás után aranyponttal jutott a legjobb 32 közé, ahol a Costa Ricát képviselő 21 éves David Guillen Vargas volt az ellenfele.

Csoknyai második meccse parádésra sikerült, szinte rögtön padlóra vitte fiatal ellenfelét, akinek a földharcban nem volt túl sok esélye. Csoknyai előbb 18 másodpercig tudta leszorítani Vargast, amiért már járt a vazaari, de még ugyanebben az akcióban be is fejezte a mérkőzést a magyar versenyző, amikor 20 másodpercig nyomta földhöz Vargast, így már a nyolcaddöntőben van.

Csoknyai László szorítása ippont ért Foto: Csudai Sándor - Origo

A legjobb 16 között a cseh Ivan Petr következett.

Csoknyainak nem sok ideje maradt a pihenésre a harmadik meccse előtt. Eleinte a cseh volt az aktívabb, Ivan Petr el is dobta Csoknyait, de remekül fordult ki belőle. Ez jót tett a magyar sportolónak, aki összekapta magát és egy válldobással az oldalára tette Petrt, amiért járt a vazaari.

Csoknyai László dönti le cseh ellenfelét Foto: Csudai Sándor - Origo

Később még egy intés is belefért Csoknyainak, nem forgott veszélyben a győzelme, amivel már a legjobb nyolc között van.

A negyeddöntőben a német Alexander Wieczerzak volt Csoknyai ellenfele. A magyar versenyzőnek minimális pihenőidő jutott, talán ezért is, mintha nem pörgött volna úgy, mint eddig.

Csoknyai László egy pillanatra kihagyott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A küzdelem elején intették Csoknyait, majd egy szerencsétlen mozdulat után szájonvágta őt a német, ami után ápolni is kellett. A folytatásban aktívabb volt a magyar dszúdós, intették is a németet..

A hajrában aztán nem figyelt Csoknyai, egy német akció maradt pont nélkül, majd arra várt szinte mindenki, hogy a vezetőbíró álljot int, de a német szemfüles volt és földre vitte Csoknyait, a vazaari pedig azt jelentette, hogy nincs hosszabbítás,

a német az elődöntőben van, Csoknyai 16.00 órától a vigaszágon szerepel majd.

A 29 éves Csoknyai a bronzéremig tartó vigaszágra került, ahol első ellenfele a délutáni programban az üzbég Davlat Bobonov lesz.

A csütörtöki nap másik magyar versenyzője a 28 éves Ungvári Attila, aki kubai ellenfelet kapott a sorsolásnál. Jorge Martinez az idei Pánamerikai-bajnokságon szerzett bronzot még áprilisban, míg Ungvári a legfrissebb világranglista harmadik helyén áll.

Ungvári Attila is továbbjutott Foto: Csudai Sándor - Origo

A kezdetektől érezhető volt a nagyobb rutin Ungvári oldalán, aki uralta a küzdelmet. Egy perc elteltével vazaarit érően vitte földre ellenfelét Ungvári, majd később intették is a kubait. A folytatásban ügyesen ölte az időt a magyar versenyző és magabiztosan jutott ő is a legjobb 32 közé.

A következő körben a 21 éves amerikai Jack Hatton volt Ungvári ellenfele.

Ungvári az amerikai Jack Hattonnal küzdött a második meccsén. Gyorsan megintették a két versenyzőt szabálytalankodásért, majd az amerikai kapott egy újabbat passzivitásért.

Ungvári Attila akcióban az amerikai Hatton ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ungvári végig kezében tartotta a küzdelmet, olyannyira, hogy az aranypontig el sem jutottak a felek, egy másodperccel a küzdelem vége előtt Ungvári az oldalára borította az amerikait egy vazaariért, így ő is a legjobb 16 közé jutott.

A nyolcaddöntőben az olasz Matteo Marconcini volt Ungvári ellenfele, aki sajnos túl nagy falatnak bizonyult.

Az olasz túl nagy falat volt ezúttal Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az olasz egy vazaari után hamar előnybe került és sajnos remekül ölte az időt, hiába szedett össze két intést is, hiába küzdött Ungvári, újabb akciót az olasz tudott bemutatni, ezzel pedig ő jutott a legjobb nyolc versenyző közé.

"Sajnálom, hogy csak eddig jutottam, éremért jöttem, és nem volt rossz a sorsolásom" - mondta az MTI-nek Ungvári. "Furcsa módon a harmadik meccsen mozogtam a legjobban, az olasz ránehezedett a lábamra, azért nem tudtam kifordulni az első vazaariból" - mondta, hozzátéve, a hajrában már mindent egy lapra feltéve ment előre, így a második vazaarinak ebből a szempontból nem volt jelentősége.