Vágólapra másolva!
Rendkívüli közgyűlést tartott a Magyar Úszó Szövetség szeptember 1-jén, ahol a legfontosabb kérdést a regnáló elnökség jövőbeni szerepválallása jelentette. Bienerth Gusztáv saját maga kért bizalmi szavazást a személyét illetően, a közgyűlés pedig visszahívta őt.

Feszült hangulat fogadta szeptember 1-jén a Magyar Úszó Szövetség elnökét, Bienerth Gusztávot a budapesti Hélia Hotelben tartott rendkívüli közgyűlésen, a felpaprikázott légkör pedig a nyitóbeszéd közben és után sem változott.

Bienert Gusztávnak távoznia kell a Magyar Úszó Szövetség éléről. Fotó: Polyák Attila - Origo

Bienerth Gusztáv röviden összefoglalta az általa vezetett elnökség munkáját és eredményeit januári megválasztásuk óta, de kitért azokra a hibákra is, amelyeket a bő fél év alatt elkövettek. Beszélt a Deloitte-jelentésről, amely feltárta a korábbi vezetőség hibáit, majd mindenkit arról biztosított, folytatná a megkezdett munkát, ám ahogy fogalmazott,

bizalom nélkül nincs legitim vezetés, ennek értelmében bizalmi szavazáson a közgyűlésre bízta a döntést.

Bienerth Gusztáv maga szerette volna ellátni a közgyűlésen a levezető elnök szerepét, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok javaslatára azonban Sándor Elekre hárult ez a feladat.

A tisztségviselők megválasztása és a napirendi pontok ismertetése után az első és legfontosabb kérdés következett: 10 tartózkodás, 2 nem és 141 igen szavazattal a közgyűlés visszahívta Bienerth Gusztávot elnöki tisztségéből.

Az első napirendi pontot követő szünetben Bienerth Gusztáv rögtönzött sajtótájékoztatót tartott, ahol így kommentálta a történéseket:

"A közgyűlés úgy döntött, visszahív a Magyar Úszó Szövetség elnöki posztjáról.

és hogy segíthettem abban, hogy egy páratlanul sikeres eseménysorozaton vagyunk túl. Fantasztikus eredményeket értünk el az ifjúsági Európa-bajnokságon, a budapesti-balatonfüredi felnőtt világbajnokságon, az EYOF-on, az Universiádén, valaint a Masters és a Junior világbajnokságon. Szégyenkezésre okom nincs, ez egy nyílt sisakos küzdelem volt, nagyon sok változást hoztunk a szövetség életébe, hogy nyitottabb, demokratikusabb, átláthatóbb legyen."

Arra a kérdésre, hogy milyen érzésekkel érkezett a közgyűlésre, így válaszolt:

"Mindenre fel voltam készülve, arra is, hogy visszahívnak, arra is, hogy megerősítenek a pozíciómban.

Bienerth Gusztáv abban biztos volt, hogy fog megfutamodni, lemondani a pozíciójáról Fotó: Polyák Attila - Origo

A közgyűlés döntése értelmében az Ellenőrző Testület tagjainak megválasztásán kívül minden más napirendi pontról

szeptember 24-én vasárnap, a halasztott közgyűlésen döntenek majd.

Az Ellenőrző Testület elnökének Dr. Pozsgay Gábort választotta meg a közgyűlés, egyhangú töbséggel.folyamatosan frissül!