Venus Williams könnyed győzelemmel ünnepelte unokahúga érkezését

US Open 2017 - Day 5 tennis Horizontal
Venus Williams of the US celerates after winning the match point against Maria Sakkari of Greece during their US Open 2017 3rd Round Women's Singles match at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 1, 2017 in New York. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
Tovább hígult a mezőny a férfiaknál az alsó ágon: kiesett a wimbledoni döntős Marin Cilic, a hazai reménység John Isner és az Alexander Zverevet kiverő Borna Coric. Igaz, szeptember 1. korábban is gyakran szólt a búcsúról a US Openen. Közben Fabio Fogninit 24 ezer dollárra büntették.

Szeptember 1-je a US Open történetében több legendás teniszezőnek is az utolsó mérkőzését jelentette.

Björn Borg 1975-ben ezen a napon győzte le Rod Lavert a legjobb 8 közé kerülésért 6:1, 6:4, 2:6, 6:2-re,

ami után az ausztrál többet nem indult New Yorkban. Majd húsz évvel később, 1994. szeptember 1-jén Ivan Lendl 6:4, 7:6, 1:0-ra állt a német Bernd Karbacher ellen, a 2. fordulóban, amikor hátsérülése miatt a mérkőzés feladására kényszerült. Soha többet nem lépett pályára profi meccsen, még abban az évben, december 20-án bejelentette a visszavonulását. Kim Clijsters, 2012-ben játszotta ezen a napon pályafutása utolsó mérkőzését, egy vegyes páros találkozó jelentette a búcsút.

Még három tenisztörténeti esemény erről a napról. Több mint egyéves csatározás után, a 43 éves transzszexuális Renee Richard (1975-ben), elképesztő médiafelhajtás, hisztéria mellett pályára léphetett a nők versenyében, ahol a wimbledoni bajnok Virginia Wade 6:1, 6:4-re verte. Michael Chang 1987-ben ezen a napon lett minden idők legfiatalabb teniszezője a férfiaknál, aki meccset nyert a US Openen: 15 évesen az ausztrál Paul McNamee-nél bizonyult jobbnak (6:3, 6:7, 6:4, 6:4.) Goran Ivanisevic és Daniel Nestor 1993. szeptember 1-jén, a harmadik játszma rövidítésében 20:18-at játszott, ami a mai napig a leghosszabb tie-break. Amúgy a horvát győzött (6:4, 7:6, 7:6), viszont a kanadai, szinte hihetetlen, azóta is aktív, 45 évesen még az idén is indult a párosok versenyében.

Venus Williams könnyed győzelemmel ünnepelte unokahúga érkezését Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Azért, ha már a nevezetes napoknál tartunk, akkor illik megemlíteni, hogy szeptember 2-án ünnepli a 65. születésnapját Jimmy Connors, aki 1991-ben, 39 évesen, ezen a napon játszotta az amerikai nyílt teniszbajnokság történetének egyik legemlékezetesebb drámai csatáját. Aaron Krickstein ellen úgy nyert 4 óra 41 perc alatt 3:6, 7:6, 1:6, 6:3, 7:6-ra, hogy a 15 évvel fiatalabb honfitársa 5:2-re vezetett az ötödik szettben.

Azt követően, hogy Andy Murray a sorsolás másnapján visszalépett, majd Alexander Zverev a 2. fordulóban elvérzett már lehetett sejteni, hogy a tábla alsó ágáról szinte bárki eljuthat a szeptember 10-i döntőbe, és akinek sikerül kihasználni ezt a ritka helyzetet, valószínűleg élete első GS-fináléját játssza majd. Nos, a mezőny még csak a legjobb 16-nál jár, de az már biztos, hogy lesz „újonc"a jövő vasárnapi döntőben. Nem megbántva a következő nyolc teniszezőt, de kicsit olyan, mintha a Real Madrid a 'B' csapatával készülne a BL-döntőre. Diego Schwartzman, Lucas Pouille, Pablo Carreno Busta, Denis Shapovalov, Kevin Anderson, Paolo Lorenzi, Mischa Zverev és Sam Querrey. Egészen elképesztő névsor. Közülük csak Kevin Anderson volt top 10-es (a tízedig helyig jutott a ranglistán a 31 éves dél-afrikai), így aztán komoly bravúr lesz a következő egy hétben, minden másnap eladni velük a műsort. Sam Querrey legalább amerikai, és elődöntős volt Wimbledonban. Denis Shapovalov pedig mindössze 18 éves és a selejtezőből jutott a főtáblára, máris rekordokat dönt a szereplésével. Velük még lehet valamit kezdeni.

A hazai közönség előtt teniszező Sam Querrey élete nagy lehetősége előtt áll Forrás: AFP/2017 Getty Images/Abbie Parr

A pénteki búcsúzók között megtalálható Marin Cilic és honfitársa Borna Coric. Utóbbi győzte le Alexander Zverevet, hogy két nappal később simán kikapjon a veterán Andersontól (6:4, 6:3, 6:2.) Cilic veresége nem meglepetés, mert a wimbledoni döntő óta először versenyez, sérüléssel bajlódott, ráadásul az argentin Schwartzman az idén már bizonyította, hogy bárkinek kellemetlen ellenfele. Mindennek fényében a szervezők és a szurkolók szoríthatnak azért, hogy Rafa Nadal és Roger Federer valóban eljusson az elődöntőig. Szombaton az első kiemelt spanyol, a főtáblára szerencsés vesztesként került Leonardo Mayer ellen folytatja, a svájci zsenire pedig a balkezes Feliciano Lopez vár, magyar idő szerint vasárnapra virradóra.

Fabio Fognini 24 ezer fontot fizethet sportszerűtelnségéért Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Fabio Fognini egyéniben kiesett az első fordulóban, de elég nehezen viselte a honfitársától elszenvedett vereséget. A különböző sportszerűtlen megnyilvánulásaiért (például a női székbírót sértegette), három tételben, összesen 24 ezer dollárra büntette az olaszt a USTA. Kellett már ennél többet is fizetnie a heves vérmérsékletű itáliainak: 2014-ben, Wimbledonban 27 ezer dolláros bírságot kapott.