Vágólapra másolva!
A budapesti cselgáncs-világbajnokság vasárnapi, zárónapján a csapatversenyekre kerül sor. Ilyen lebonyolításban először szerepel ez a szám a vb programjában. A magyar csapat a kazah együttest hibátlan teljesítménnyel búcsúztatta, de a franciák ellen véget ért a világbajnoki álom, sajnos érem nélkül zárta a magyar csapat a vb-t.

A vegyes csapatverseny Budapesten mutatkozik be tehát a vb-programban. A válogatottakat három férfi és három női dzsúdós alkotja 73, 90 és +90, illetve 57, 70 és +70 kilogrammos kategóriákban. Döntetlen (3-3) esetén a nagyobb értékű akciók alapján hirdetnek győztest.

A magyar csapat a szombati sorsoláson a kazah válogatottat kapta. A mieink a Karakas Hedvig, Szabó Frigyes, Gercsák Szabina, Tóth Krisztián, Erdélyi-Joó Abigél, Cirjenics Miklós összeállításban kezdték a versenynapot.

A küzdelmeket Karakas Hedvig kezdte. Ő mindössze 17 másodpercet adott ellenfelének, akit remek bokasöpréssel küldött ippont érően a földre.

Karakas Hedvig nem fáradhatott el Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csak a csapatversenyre benevezett Szabó Frigyes következett Jeraszil Sakenulj ellen. Szabó féltávnál mutatott be vazaari értékű dobást, de végig támadott és magabiztosan verte ellenfelét.

Szabó Frigyes nagyon élt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 2016-os Ázsia-bajnok, Marian Urdabajeva sem járt sokkal jobban Gercsák Szabina ellen. A magyar versenyző két vazaari értékű akciót is bemutatott, majd remekül döntötte a hátára a hajrában a kazah versenyzőt, végül ipponnal hozta a maga meccsét.

A budapesti világbajnokságon már egy ötödik hellyel rendelkező Tóth Krisztián sikere után már páholyba került a magyar válogatott, Islam Bozbajev ellen három intéssel nyert Tóth, aki végig keményen és határozottan irányította a küzdelmet.

Erdélyi-Joó Abigél Gulzhan Issanova ellen ugyancsak a fenti forgatókönyvet követve, leléptetéssel nyert, majd a 100 kilogrammban szombaton a későbbi világbajnoktól kikapó Cirjenics Miklós tette fel az i-re a pontot.

Cirjenics Miklós nem kegyelmezett súlyosabb ellenfelének Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az amúgy +100-as Jeleman Jergalijev ellen először hátrányba került, majd egy remek vazaari után leszorította ellenfelét. Egy másik szőnyegen a gong is megszólalt, mire Cirjenics elengedte ellenfelét, azt gondolta megvan az ippon, de az időbe csak egy újabb vazaari fért bele. A sikerhez azonban ez is elég volt.

A magyar csapat ellenfele a legjobb 16 között a francia válogatott volt.

Két változás történt a mieinknél, Ungvári Miklós és Szigetvári Mercédsez érkezett Szabó illetve Erdélyi-Joó helyére.

A küzdelmeket ezúttal is Karakas Hedvig kezdte. Ellenfele Helene Receveaux volt, aki már egyéniben szerzett egy bronzot és a világranglista harmadik helyén áll. Karakas remekül kezdett, vazaarit szerzett egy vállon átfordítás után, majd egy hátsó gáncsot követően megduplázta előnyét. A 26 éves francia azonban sajnos elkapta Karakas karját és karfeszítés után a magyar versenyző le kellett, hogy kopogja a küzdelmet, így a francia ipponnal nyert.

A második meccsre Ungvári Miklós, a londoni olimpia ezüstérmese érkezett Benjamin Axus ellen. Axus három éve junior Európa-bajnok volt. Másfél perc volt hátra a küzdelemből, amikor Ungvári az oldalára döntötte a franciát és egy vazaarival megszerezte a vezetést. Ungvári egy fojtás után kétszer is leszorította ellenfelét, aki a másodiknál lekopogta a találkozót, így ipponnal egyenlített a magyar csapat.

Ungvári Miklós fojtása ippont ért Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gercsák Szabina ellen Clarisse Agbegnenou következett, a Budapesten világbajnoki címet szerzett versenyző fél perc után ipponnal nyerni tudott.

A budapesti világbajnokságon már egy ötödik hellyel rendelkező Tóth Krisztián Loric Pietri ellen meccselt. A küzdelem aranypontig ment el. Itt végre megkapta az intését a végig passzív francia, így sikerült az egyenlítés (2-2).

Szigetvári Mercédesz ellenfele a mindössze 17 éves Roman Dicko volt. Dicko 50 másodperc után borította fel Szigetvárit és vazaarival vezetett, majd nem sokkal később sajnos megduplázta előnyét és végül meg is nyerte a mérkőzést, 3-2-re vezettek a franciák.

Cirjenics Miklós Cyrille Maret-val akaszkodott össze az egyenlítésért. Maret az aktuális világranglista második helyezettje és 2:33-nál sikerült kibillenteni Cirjenicset, aki a hátán landolt, így ipponnal nyert Maret és Franciaország jutott tovább.

A közönség a vereség ellenére imádta a csapatot Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar csapat így 4-2-re kikapott és befejezte világbajnoki szereplését, míg Franciaország a legjobb nyolc csapat közé jutott.

„Számomra nem idegen a csapatverseny, hiszen korábban a német klubomban szerepeltünk már ilyenen, de a vegyes nekem is új volt. Fantasztikus volt a csapat, jól küzdött mindenki, ezzel a csapattal bármikor csatába mennék.

A Hédi karját sajnos kihúzták, pedig két vazaarival ment, a Miki rálépett egy dobásra, de ettől szép a dzsúdó. Hiányérzetem van, mert érmet nem tudtunk szerezni, emiatt csalódott vagyok, de jó a közösség és szép volt ez a világbajnokság. Zavar, hogy sokkal jobban éreztem ma magam, mint a saját versenynapomon, próbáltam ma felszabadultan harcolni, ez hiányzott egyéniben" – mondta Ungvári Miklós a csapatverseny után.

Annak örülök, hogy kétszer is eldobtam az ellenfelet, korábban szerintem ez még egyszer sem sikerült. A versenyt nagyon élveztem, ilyenkor már felszabadult az ember. Maga a világbajnokság nagyon erős volt, szerintem az olimpiánál is komolyabb mezőny gyűlt össze. Nagyon sajnálom, hogy az érem nem jött össze, de nincs ok a szégyenkezésre a három ötödik hellyel. Nagyon akartunk ma a franciák ellen, hogy ne essünk ki már délelőtt, de sajnos ez most így alakult" – mondta Karakas Hedvig.

A vegyescsapatok küzdelmében végül a papírformának megfelelően Japán diadalmaskodott. A vb-aranyérmes a döntőben Brazíliát győzte le, míg az egyik bronzérmes a magyarokat búcsúztató francia csapat lett.

A 2020-as, tokiói olimpia programjába már felvételt nyert új versenyszám érmes mérkőzéseit a helyszínen tekintette meg Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.

A 18 fős hazai küldöttség Csoknyai László (81 kg), Tóth Krisztián (90) és Bor Barna (+100) révén három ötödik hellyel zárta küzdelmeket a Papp László Sportarénában.

Eredmény:
vegyescsapat, világbajnok:
Japán
2. Brazília
3. Koreai Köztársaság és Franciaország
Magyarország helyezetlen.

A budapesti cselgáncs-vb legeredményesebb nemzete Japán lett (8 arany, 4 ezüst, 1 bronz).