Vágólapra másolva!
Új bajnoka lesz a nőknél a US Opennek. Az elődöntők előtt biztos volt, hogy amerikai nyeri a szezon utolsó Grand Slamét, a női egyesben, de arra kevesen fogadtak volna, hogy Venus Williams nem jut döntőbe. A 37 éves, hétszeres GS-bajnok azonban nem bírt 13 évvel fiatalabb honfitársával, Sloane Stephens 6:1, 0:6, 7:5-re győzte le a példaképét. A szombati fináléban, a szintén amerikai Madison Keys lesz az ellenfele.

A nőknél amerikai házibajnoksággá alakult a US Open. Csütörtök este az Arthur Ashe stadionban Venus Williams és Sloane Stephens kezdett. Williams a 23. GS-elődöntőjét játszotta, Stephens a másodikat – 2013-ban, Melbourne-ben jutott a legjobb négy közé, többek között Serena Williamst verve.

Stephens, abban az évben a 11. helyen állt a WTA-ranglistán, de sérülések miatt, az idei szezon első felét, sőt gyakorlatilag 11 hónapot kihagyva, a 957. helyre esett vissza.

A visszatérése után két héten belül előbb Torontóban, majd Cincinnatiban jutott elődöntőbe, amivel 874 helyet javított a pozícióján. Soha, senki nem ugrott ekkorát előre a ranglistán ilyen rövid idő alatt.

A mérkőzés két annyira ellentétes játszmával indult, hogy 54 perc után a semleges szurkolók abban bíztak, legalább a döntő szettben egyszerre fognak jól teniszezni. Az elsőben ugyanis Venus Williams hibázott rengeteget, a másodikban viszont Sloane Stephens nem tudott lépést tartani a feljavult
bajnokkal. A közönség megkapta, amire vágyott, a 6:1, 0:6-ot követően parádés, fordulatos, látványos csata alakult ki. Stephens kétszer került brékelőnybe, de Williams 0:2-ről és 3:4-ről is visszajött.

Sloane Stephens örülhetett Venus ellen Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Brunskill

Bámulatos labdameneteket produkáltak, a kétszeres US Open-bajnok kitartóan támadott, de a gazella mozgású, villámgyors Stephens mindent elért, legalább 3-szor kellett megnyerni minden pontot ellene. A csúcs, a döntő pont 5:4, 30:30-nál jött. Stephens szervált a meccsben maradásért, és a 25 ütésből álló labdamenet végén kiszorított, lehetetlen helyzetből, fonák egyenessel rendítette meg Williamst. A következő tíz pontból kilencet nyert, így elmaradt a rövidítés, ünnepelhetett a 24 éves Sloane Stephens.

Venus kénytelen volt gratulálni Forrás: AFP/2017 Getty Images/Al Bello

„Folyamatosan agresszívan teniszeztem, úgy, ahogy meccset lehet nyerni. A végén azonban túl sokat hibáztam – foglalta össze a lényeget Venus Williams, majd kicsit részletesebben is elemezte a történteket. – Az első játszmában nagyon nem játszottam jól. Ez az a helyzet, amikor nagyon mélyre kell ásnod, hogy kimásszál a gödörből és megtaláld a játékod. Nem lehet bizonytalankodni. Sok mindenre rájöttem, de ő nagyszerűen védekezett. Egyszer játszottunk korábban, évekkel ezelőtt és nem nagyon emlékeztem arra a meccsre.

Jól játszott, nem tudtam mit kezdeni az extra ütéseivel. Én is jól teniszeztem, mindig a legjobbat próbáltam, de ő egy kicsivel jobb volt"- nyilatkozta Venus Williams, aki hétfőtől, hat év után újra top ötös játékos lesz.

„Szuper boldog vagyok, azt hiszem, minden játékos erről álmodik. Még különlegesebb, hogy a hazai Grand Slamen jutottam döntőbe"- magyarázta fülig érő szájjal Sloane Stephens.

A második elődöntőben elmaradt a fordulat, nagyon egyoldalúra sikerült az egész, mert Madison Keys nagyszerű napot fogott ki.

Madison Keys nem hagyott sok izgalmat Forrás: AFP/Don Emmert

Valószínűleg jót tett az önbizalmának, hogy az elmúlt hetekben kétszer is jobbnak bizonyult Coco Vandeweghe-nél. A New Yorkban született, Kaliforniában felnőtt Coco június óta készül az egykori wimbledoni bajnok Pat Cash-sel, de a nála három évvel fiatalabb Keys sem akárkivel edz, őt Lindsay Davenport segíti.

Ezen az estén egyértelműen Keys volt a jobb, Cash is elismerően beszélt a teljesítményéről. Mindössze 67 perc alatt lett 6:1, 6:2, nem meglepő, hogy az egyébként nagyon vagány, nagyon öntudatos, magabiztos, tipikus amerikai Coco könnyes szemekkel érkezett az interjúszobába és ott el is sírta magát.

CoCo Vandeweghe nem sok esélyt kapott honfitársától Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Brunskill

„Madison hihetetlen meccset játszott, nem sokat tudtam tenni"- ismerte el a szemét dörzsölgetve.

A péntek a férfiakról szól Flushing Meadows-ban. Előbb Kevin Anderson és Pablo Carreno Busta dönti el, hogy melyikük játszhat újoncként Grand Slam-döntőt, majd jön Rafa Nadal és Juan Martin del Potro, magyar idő szerint várhatóan szombatra virradó éjjel.