Társoldalunk:

Magyar éremeső a kajak-kenu világbajnokságon

2017.09.09. 18:40

Egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyertek a magyar válogatott tagjai a dél-afrikai Pietermaritzburgban zajló maratoni kajak-kenu világbajnokság szombati versenynapján, a felnőtt egyes számokban.

A győzelem a kenus Kövér Márton nevéhez fűződött, aki számára nem voltak kedvezőek az előjelek, egy sérülés miatt ugyanis az is kérdéses volt, hogy egyáltalán rajthoz tud-e állni.

"Másfél héttel a rajt előtt egy seb lett a térdemen, így gyakorlatilag kétszer tudtam csak térdelve evezni a felkészülés hajrájában. Aztán megérkeztünk Dél-Afrikába, és egy rossz mozdulat miatt meghúzódott a bordaközi izmom.A sérülés az első huszonnégy órában még elég súlyosnak tűnt, ám érdekes módon a rajtra minden a helyére került- mondta a magyar szövetség honlapján Kövér Márton, aki szokásos ellenfelével, a spanyol Manuel Camposszal küzdött a táv nagy részében.

A szám másik magyarja, Dóczé Ádám negyedikként zárt.

Kövér Márton a sérülés ellenére is nyerni tudottForrás: MTI/Kovács Tamás

A női kajakosok versenyében óriási csatát vívott az elsőségért a brit Lani Belcher és a tavalyi U23-as világbajnok, Kiszli Vanda.

A futószakaszok során próbáltam nem mindent kiadni magamból, biztonsági ki és beszállásokat csináltam, mert tudtam, hogy elég erős vagyok és a vízen vissza tudok kapaszkodni.A végén Belcherrel ketten maradtunk, és mivel ő végigversenyezte a síkvízi szezont, így tudtam, hogy nagyon gyors lesz a finisben. Robbanékonyabb volt, mint én, sajnos nem tudtam befogni, de így is nagyon örülök ennek az ezüstéremnek" - nyilatkozott a magyar kajakos.

A másik magyar szereplő, a 18-szoros világbajnok, címvédő Csay Renáta pályafutása során először nem szerzett érmet az egyéni versenyben: a győriek kajakosa szinte végig vezetett,de az utolsó előtti futószakasznál elkészült az erejével, és a hatodik helyen zárt.

Kiszli Vanda elégedett az ezüsttelForrás: canoephotography.com / Balint Vekassy (ICF)/Balint Vekassy

Női kenuban Lakatos Zsanett Kiszli Vandához hasonlóan ezüstérmet vehetett át, az újpestiek versenyzőjét az ukrán Ljudmilla Babak győzte le. A másik magyar induló, Bragato Giada beborult és fel kellett adnia a versenyt.

Férfi kajakban óriási taktikai csatában lett bronzérmes Boros Adrián, aki a táv nagy részében a dél-afrikaiak legendájával, Hank McGregorral, valamint az ugyancsak hazai Andy Birkettel és a portugál José Ramalhóval meccselt. A dél-afrikaiak remekül futottak, de Boros a vízen mindig vissza tudott kapaszkodni. A tolnaiak versenyzője végül a harmadik helyen érkezett a célba.