A magyarok az éremtáblázat élén zárták a maratoni kajak-kenu vb-t

Kiszi Vanda, Mihalik Sára
A magyar páros tökéletes versenyt zárt
Vágólapra másolva!
Ismét Magyarország végzett az éremtáblázaton a maratoni kajak-kenu világbajnokságon. A Dél-Afrikában rendezett versenyen az ifik és U23-asok 7 arany, 5 ezüst és 1 bronzérmet szereztek, míg a felnőttek 3 arany, 4 ezüst és 1 bronzéremmel ugyancsak az éremtábla élén végeztek, de a magyarok megnyerték azt a két futamot is, ami a kisebb mezőny miatt végül nem számít bele a hivatalos programba.

A női kajakosok versenyében Kiszli Vanda és Mihalik Sára tökéletes futammal első felnőtt világbajnoki címét szerezte meg,

a tavaly győztes Csay Renáta, Bara Alexandra páros ezúttal a második helyen végzett. A férfiaknál a Kövér Márton, Dóczé Ádám kenus egység megvédte vb-címét, míg a kajakosoknál Boros Adrián és Solti László második lett.

A magyar páros tökéletes versenyt zárt Forrás: canoephotography.com / Balint Vekassy

"Jól osztottuk be az erőnket, mindig annyit futottunk, amennyit kell,

és tökéletesen megoldottuk azt is, hogy az utolsó körben elsőként indulunk és robbantunk" - idézte Kiszli Vandát a magyar szövetség honlapja. Mihalik Sára elmondta, nem volt rajtuk teher, és vasárnap számukra "egyszerűen tökéletes volt minden".

Kölcsönhajó ellenére is diadalmaskodtak a magyarok Forrás: canoephotography.com / Balint Vekassy

"Sokáig úgy tűnt, hogy bronzérem lesz ebből, nagyon meg kellett küzdeni ezen a futamon"

- nyilatkozta Kövér Márton, aki a kilencedik világbajnoki címét szerezte. A kenus elárulta: kölcsönhajóban versenyeztek, és a szűk fordulóban problémáik adódtak.

- tette hozzá Dóczé Ádám. Kenu párosban a másik magyar egység, Dóri Bence és Koleszár Zoltán a táv felénél feladta a küzdelmet.

Boros Adrián és Solti László kihozták magukból a maximumot Forrás: canoephotography.com / Balint Vekassy

"Volt egy kis problémánk, de aki ismer minket, az tudja, hogy soha nem adjuk fel, így bíztam benne, hogy utolérjük az élmezőnyt" - említette Boros Adrián. Solti László szerint "száztíz százalékot" teljesítve hozták ki magukból a maximumot.

A viadal másik magyar egysége, Györgyjakab Máté és Kulifai Tamás párosa feladta a versenyt.

"A várakozásoknak megfelelően szerepelt a csapat, de azért megéltünk több nagy pillanatot" - nyilatkozta Weisz Róbert szövetségi kapitány. Kiemelte: a vb-n a korábbi évekhez képest tovább erősödött a mezőny,

a döntőkben komoly élbolyok alakultak ki, és a legtöbb verseny az utolsó pillanatig nyitott volt.

A vb-n induló 32 magyar egységből 23 felállhatott a dobogó valamelyik fokára Forrás: canoephotography.com / Balint Vekassy

A magyar válogatott története egyik legsikeresebb világbajnokságát zárta Pietermaritzburgban. Az ifi és U23-as mezőnyt nézve így a nyolc döntőből hét arany-, öt ezüst- és egy bronzérmet szerzett, míg a felnőttek három arany-, négy ezüst- és egy bronzéremmel ugyancsak az éremtábla élén végzett. A magyar versenyzők megnyerték azt a két futamot is, ami a kisebb mezőny miatt végül nem számítottak be a hivatalos programba. Összesen tizenkét arany-, kilenc ezüst- és két bronzérem a mérleg, azaz a vb-n induló 32 magyar egységből 23 felállhatott a dobogó valamelyik fokára.