Vágólapra másolva!
Vonalbírók helyett számítógépes rendszer segíti majd a vezetőbíró munkáját a november 7. és 11. között zajló milánói U21-es tenisz-világbajnokságon.

"Az idén debütáló verseny lesz az első alkalom, hogy mindössze egy játékvezető tevékenykedik majd egy ATP-tornán"- áll a profi férfijátékosokat tömörítő szervezet hétfői közleményében.
"Fontos mérföldkő lehet ez a bírók számára" - mondta Gayle David Bradshaw, az ATP szabályokért és versenyekért felelős alelnöke, aki hozzátette, a sportolók kemény munkájukért cserébe a lehető legjobb bíráskodást érdemlik.

A novemberi U21-es világbajnokságon - melyen a világranglista legjobb hét korosztályos játékosa vehet részt, kiegészülve egy szabadkártyás teniszezővel - más szabályokat is tesztel majd az ATP. A megszokottnál rövidebbek lesznek a szettek, az adogatások előtt pedig mindenki számára jól látható órán jelzik majd, mennyi időn belül kell szerválni.
A jelenleg alkalmazott, úgynevezett sólyomszemrendszert 18 hónapos tesztidőszak után 2006-ban kezdték el hivatalosan használni, végül 2008-ban egységesítették a jelenleg is fennálló szabályokat.

Az U21-es vb-n ez a rendszer lesz a döntő a vonalbírók helyett, azaz nem a játékosok élhetnek az úgynevezett "challenge" lehetőséggel a szerintük rossz döntések felülbírálására, hanem automatikusan a számítógép fog jelezni, hogy pályán belülre vagy kívülre pattant-e a labda az adott ütést követően.