Kiemelkedő mezőny és rekordlétszám a budapesti világkupán

LIU Shaoang
Rotterdam, 2017. március 12. Az ezüstérmes Liu Shaoang és az aranyérmes dél-koreai Szeo Ji Ra (b2) a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság férfi 1000 méterének végén a rotterdami Ahoy Stadionban 2017. március 12-én. (MTI/EPA/Jerry Lampen)
Vágólapra másolva!
Mind mennyiségét, mind minőségét tekintve kiemelkedő lesz a mezőny a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának első, budapesti állomásán.

A csütörtöktől vasárnapig tartó esemény szerdai sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a magyar fővárosba 43 országból 256 versenyző érkezett, köztük 14 olimpiai és 31 világbajnok. Az egyéni távok nyolc világcsúcstartójából hat szintén indul.

"Mi mindent megtettünk, hogy sikeres világkupát rendezzünk" - mondta a sportvezető a BOK Csarnokban sorra kerülő versenyről, amelynek első két, selejtezős napja ingyenesen lesz látogatható. Kósa Lajos a célokat illetően úgy fogalmazott: reményei szerint mindkét váltó megszerzi a kvótát a novemberben záruló vk-sorozatban, így jövő februárban a maximális tíz fővel lenne jelen a sportág a phjongcshangi téli olimpián.

"El kellett vállalnunk a rendezést, mert ennyivel tartozunk a versenyzőknek, akik megmutatták a sportszerető közönségnek, hogy téli sportoló is lehet sikeres Magyarországon" - mondta Orendi Mihály, a MOKSZ ügyvezető igazgatója, aki ezt követően a Zsolnay Manufaktúra által a versenyre készített, porcelánbetéttel ellátott első érmét átadta a sportállamtitkárnak.

Váradi Orsolya versenyigazgató többek között arról beszélt, két hete dolgoznak a helyszínen, hogy tökéletes körülmények várják a versenyzőket, annak ellenére, hogy nem jégcsarnokban lesz a verseny, hanem mobiljégen. Ehhez 144 köbméter vizet használtak fel, ebből egyetlen versenynap alatt 24 köbméter tűnik el, amit éjszaka pótolni kell.

Az ezüstérmes Liu Shaoang és az aranyérmes dél-koreai Szeo Ji Ra (b2) a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság férfi 1000 méterének végén a rotterdami Ahoy Stadionban 2017. március 12-én. (MTI/EPA/Jerry Lampen) Forrás: MTI/EPA/ANP/Jerry Lampen

"Ilyen minőségű körülmények között még nem voltunk egyetlen felkészülés során sem" - mondta Bánhidi Ákos, a magyar csapat menedzsere, aki bejelentette, hogy a férfiaknál a tavaly 500 méteren világbajnok Liu Shaolin Sándor és öccse, a minden távon junior világbajnok Liu Shaoang mellett a szerdán 23. születésnapját ünneplő Burján Csaba indul egyéniben mindhárom távon. A nőknél kizárólag Jászapáti Petra triplázik, míg Kónya Zsófia 500 és 1500, Keszler Andrea 500 és 1000, Bácskai Sára Luca 1000, Heidum Bernadett pedig 1500 méteren indul. A váltók összeállítását egyelőre nem jelölte ki.

A váltóval 2009-ben Európa-bajnok Heidum szerint húsz éve versenyez, de ilyen jó körülmények még soha sehol nem voltak. Kiemelte, hogy hatalmas terület és rengeteg szobabicikli áll a versenyzők rendelkezésére, ami korántsem szokványos.

A férfiak részéről a negyedik olimpiájára készülő Knoch Viktor elárulta, bokasérülése után készen áll, hogy segítse a váltót, felépült, így kizárólag az edzőkön múlik a szerepvállalása. Megjegyezte, reményei szerint novemberre teljesen utoléri magát, s akkor a két ázsiai vk-n már egyéniben is bizonyíthat.

A négy vk-állomáson a legrosszabb eredmény kiesik, az így kialakuló sorrend alapján osztják ki az olimpiai kvótákat. A váltók esetében a legjobb nyolc jut indulási joghoz, 500 és 1000 méteren 32-en, míg 1500-on 36-an utazhatnak a játékokra. A versenyzők a nemzetnek gyűjtenek pontokat és országonként egy távon legfeljebb három kvóta szerezhető.