Két távon hét magyar továbbjutás a rövidpályás gyorskorcsolya-Vk első napján

Liu Shaoang, rövidpályás gyorskorcsolya
Liu Shaoang of Hungary competes to win in the men's 1000m final at the ISU World Cup Short Track speed skating event in Shanghai December 11, 2016. / AFP PHOTO / Johannes EISELE
Vágólapra másolva!
Az 500 és 1500 méter csütörtöki selejtezőiben két magyar, Liu Shaolin Sándor és Jászapáti Petra maradt versenyben mindkét távon a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának a BOK Csarnokban zajló első állomásán.

A leghosszabb távon rajtuk kívül még Liu Shaoang vette sikerrel a selejtezőt, meglepetésre búcsúzott ugyanakkor Burján Csaba, továbbá kiesett Heidum Bernadett és Kónya Zsófia is.

Liu Shaoang (elől) az egyik távon remekelt, a másikon betlizett Forrás: AFP/Johannes Eisele

A legrövidebb számban a junior világbajnok Liu Shaoang kiesése jelentett meglepetést, a táv tavalyi vb bronzérmese a második fordulóban kicsúszott egy kanyarban. A nőknél viszont Jászapáti mellett Keszler Andrea, a férfiaknál pedig a szám tavalyi világbajnoka, Liu Shaolin mellett Burján is negyeddöntőbe jutott. Kónya ebben a számban is lemaradt a folytatásról.

A budapesti verseny pénteken 10.40-től az 1000 méter és a váltók selejtezőjével folytatódik.

A négy állomásból álló vk-sorozaton 500 és 1000 méteren nemenként 32-en, 1500 méteren 36-an jutnak olimpiai kvótához, továbbá a nyolc legjobb váltó szerez indulási jogot. A versenyzők a nemzetnek gyűjtik a pontokat és egy távon országonként legfeljebb három kvóta szerezhető.