Rövidpályás gyorskorcsolya-vk: magyarok nélküli döntők 1000 méteren

LIU Shaolin Sándor
Rotterdam, 2017. március 11. Liu Shaolin Sándor (b) és a holland Daan Breeuwsma a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság férfi 1500 méterének egyik előfutamában a rotterdami Ahoy Stadionban 2017. március 10-én. (MTI/EPA/Vincent Jannink)
Vágólapra másolva!
Egyetlen magyar sem jutott döntőbe 1000 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának BOK Csarnokban zajló első állomásán.

Legjobban az elődöntőben búcsúzott Liu Shaolin Sándor és Jászapáti Petra szerepelt, mindketten tizedikként zártak. A férfiaknál az 1500 méteren is győztes dél-koreai Lim Hjo Dzsun nyert, míg a nőknél honfitársa, a hétszeres világbajnok Csoj Min Dzsung, aki így triplázott, azaz mindhárom egyéni távon első lett.

Az elől haladó Csoj Min Dzsung volt a budapesti vk legeredményesebb versenyzője Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az 500 méteren győztes Liu Shaolin Sándor ötfős negyeddöntőjében az első két körben az élen korcsolyázott, majd előbb két kínai riválisa előzte meg, aztán amerikai és japán ellenfele is elé került. Ekkor viszont "begyújtotta a rakétákat", és

három manőverrel ismét az élre állt, vezető helyét pedig már nem adta át a hátralévő két körben.

Öccsének, Liu Shaoangnak viszont nem jött össze a továbbjutás: a szám idei Eb- és vb-ezüstérmese két körrel a vége előtt feljött ugyan a második, elődöntőt érő helyre, de az utolsó kanyar kijáratánál kicsúszott, így 21. pozícióban zárt.

Liu Shaolin az elődöntőben viszont hibázott, így kizárták a futamában. A negyedikről kedvenc előzési technikájával jött fel a második helyre, a kanyar kijáratánál rendre belső ívre került, és az egynesben előzte meg ellenfeleit.

Liu Shaolin Sándor (b) hibázott, így nem versenyezhetett éremért Forrás: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

Az élen haladó dél-koreaival szemben viszont más megoldást választott, a kanyar bejáratánál akart belülre kerülni, de kilökte Hvang Dae Heont, aki 1500-on második, 500-on harmadik lett a magyar fővárosban.

"Nagyon jó erőben éreztem magam annak ellenére, hogy a verseny végén járunk már.

A dél-koreai számított rá, rá is játszott, de csak magamat hibáztatom, ezekből tanulni kell" - értékelt a 21 éves Liu Shaolin.

A nőknél Jászapáti Petra volt érdekelt a negyeddöntőben. Ötfős futamában négyen maradtak versenyben, mivel a brit Charlotte Gilmartinnak rögtön a rajt után gondja akadt a korcsolyájával. Honfitársa, a világ- és Európa-bajnok Elise Christie szokásának megfelelően élre állt, és nagy tempót diktált, hogy ne legyen lehetősége senkinek előzésre. A 18 éves szegedi sportoló végig a negyedik helyen haladt, de szerencséjére

az utolsó kanyarban kicsúszott az olimpiai és nyolcszoros világbajnok dél-koreai Sim Szuk Hi,

aki szeretett volna feljönni a biztos továbbjutást érő második helyre. Jászapáti így harmadik lett, de a magas tempónak köszönhetően idővel továbbjutott.

Jászapáti Petra (23) szerepelt a legjobban a magyar lányok közül 1000 méteren Forrás: Origo

A legjobb tíz között viszont már nem sikerült a bravúr Jászapátinak, aki eleinte vezette futamát, de egyesével megelőzte őt valamennyi ellenfele, így nem jutott a kisdöntőbe sem.

"Kissé elfáradtam a világkupa végére, ezért nem tudtam küzdeni a továbbjutó helyekért. Ennek ellenére elégedett vagyok a budapesti teljesítményemmel, minden távon legalább negyeddöntőig jutottam" - mondta az MTI-nek Jászapáti a 10. helye után.

A selejtezőben búcsúzott magyarok közül Bácskai Sára Luca 28., Keszler Andrea 32., míg Burján Csaba 26. lett. Ezen a távon nemenként 32-en jutnak olimpiai kvótához a négy állomásból álló vk-sorozat végén.

Eredmények:
férfi 1000 m:
1. Lim Hjo Dzsun (dél-koreai) 1:26.092 perc
2. Hvang Dae Heon (dél-koreai) 1:26.418
3. Han Tien-jü (kínai) 1:26.622
...10. Liu Shaolin Sándor
...21. Liu Shaoang
...26. Burján Csaba
női 1000 m:
1. Csoj Min Dzsung (dél-koreai) 1:34.660 perc
2. Kim Boutin (kanadai) 1:34.799
3. Elise Christie (brit) 1:34.852
...10. Jászapáti Petra
...28. Bácskai Sára Luca
...32. Keszler Andrea