Történelmi triplával csalogatják Froome-ot a Giróra

Chris Froome
Sky's British cyclist Christopher Froome (C), Bahrain-Merida's Italian Cyclist Vicenzo Nibali (R), Sunweb's Dutch cyclist Wilco Kelderman cross the finish line of the 11th stage during the 72nd edition of "La Vuelta" Tour of Spain cycling race, a 187,50 km route between Lorca to Calar Alto on August 30, 2017. / AFP PHOTO / JOSE JORDAN
Vágólapra másolva!
A Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny igazgatója, Mauro Vegni azt szeretné, ha az idén a Tour de France-on és a Vueltán győztes Chris Froome ott lenne jövőre az izraeli rajtnál.

"Meg kell, hogy legyen benne a vágy a történelmi triplázásra" - utalt Vegni arra, hogy mióta 1995-től a Vueltát a Tour de France után rendezik, még senkinek nem sikerült egymás után mindhárom körversenyt megnyernie.

Két olyan kerekes van, aki a régi lebonyolítási rendszer szerint - akkor a Vueltával indult a szezon, majd azt követte a Giro, és a Tour - egymás után legalább három körversenyt nyert: a belga Eddy Merckx 1972/73-ban sorozatban négyszer, míg Bernard Hinault 1982/83-ban háromszor lett első.

Froome (elől) lehetne az első triplázó az új rendszerben Forrás: AFP/Jose Jordan

- mondta Vegni, aki azonban jelezte, nem fognak rajtpénzt adni a britnek csak azért, hogy részt vegyen az Girón.

Froome indulása több szempontból is kétséges. Egyrészről a négyszeres Tour-győztes brit számára a fő cél jövőre az ötödik győzelem, ugyanis ha ez sikerül,

utoléri az örökranglistán egyaránt öt sikerrel élen álló Merckx, Hinault, Jacques Anquetil és Miguel Indurain négyest.

Másrészről a Girón gyakran hóban, hidegben, tekernek a kerekesek, Froome pedig sokkal jobban kedveli a meleg időjárást.

Froome az ötödik Tour-győzelemre hajt Forrás: AFP/Benoit Tessier

Merckxen és Hinault-on kívül további négy olyan kerékpáros van - Jacques Anquetil, Alberto Contador, Felice Gimondi, Vincenzo Nibali -, aki mind a három nagy körversenyt megnyerte - Froome pedig ehhez a társasághoz csatlakozhatna a rózsaszín trikó megszerzésével.