Megkezdte a MOB a tokiói körülmények feltérképezését

Tokyo 2020 - Olympic and Paralympic Games paralympic solympic games sports SPORT LOGO
The official logos of the 2020 Olympic and Paralympic Games pictured at the townhall in Tokyo, Japan, 15 November 2016. Photo: Wolfgang Kumm/dpa
Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) négyfős delegációja tárgyalásokat folytat a 2020-as tokiói olimpia helyszínén.

A MOB honlapjának pénteki beszámolója szerint Kulcsár Krisztián elnök, Vékássy Bálint főtitkár, Fábián László sport- és Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató találkozott a helyi szervezőkkel, tájékozódott a magyar csapat lehetőségeiről és az előkészületek állásáról, másrészt háromoldalú megállapodást írt alá a Japán Olimpiai Bizottsággal és Tocsigi prefektúrával.

A tokiói olimpia és paralimpia emblémája Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Wolfgang Kumm

"Az elmúlt napok találkozói során tapasztalhattuk, hogy

Egészen biztos, hogy nagyszerű rendezvénynek lehetünk majd részesei" - nyilatkozta Vékássy Bálint.

Hozzátette, a létesítmény-fejlesztések már most olyan ütemben zajlanak, és olyan szinten állnak, hogy minden el fog készülni időben, és Japán a lehető legösszeszedettebben és legszervezettebben fogja várni a nemzetközi delegációkat valamivel több mint két és fél év múlva.

"Számos prezentációt láttunk a létesítményekről, az olimpiai falu kialakításáról, a közlekedésszervezés elképzeléseiről, szállítmányozási szabályokról és egyéb kérdésekről,

az egyes helyszínek közötti távolságokról, a közlekedésről" - mondta a főtitkár.

Vékássy Bálint, a MOB főtitkára Forrás: Origo

Vékássy arról is beszámolt, hogy megtekintették az olimpiai falu építési munkálatait is. Egy mesterséges szigeten 21 darab 14-18 emeletes ház épül erre a célra. A magyar küldöttség élt a lehetőséggel, és már most bejelölte a rajzokon, hol szeretnék a magyar csapat elhelyezését 2020-ban.

"Láttuk az épülő olimpiai stadiont is, az uszodát, a vívócsarnokot, a kajak-kenu pályát.

- magyarázta.

A fővároshoz közeli Tocsigi prefektúrával és a Japán Olimpiai Bizottsággal aláírt háromoldalú keretszerződés értelmében az ötkarikás játékokig magyar csapatok utazhatnak edzőtáborozni az ázsiai szigetországba, és a helyi költségekhez a japánok nagymértékben hozzájárulnak.