Lemondott a Brazil Olimpiai Bizottság elnöke

90302497 Horizontal OLYMPIC GAMES SUMMER OLYMPIC GAMES OLYMPIC GAMES CANDIDATE CITY PERSON-POLITICS PRESIDENT PERSON-SPORT FLAG JOY
Brazil's President Luiz Inacio Lula da Silva (L), Rio 2016 bid President Carlos Arthur Nuzman (C) and Brazilian football legend Pele (R) celebrate with their delegation after it was announced that Rio de Janeiro has won the bid to host the 2016 Summer Olympic Games at the 121st International Olympic Committee session in the Bella Center in Copenhagen on October 2, 2009. Rio de Janeiro's dream of bringing the Olympics to South America for the first time became reality on October 2, 2009 when they won the vote to host the 2016 edition. AFP PHOTO / Charles Dharapak / POOL / AFP PHOTO / POOL / CHARLES DHARAPAK
Vágólapra másolva!
Lemondott a Brazil Olimpiai Bizottság (COB), illetve a riói játékok szervezőbizottságának elnöki posztjáról Carlos Arthur Nuzman.

Döntését azzal indokolta, hogy a védelmére koncentrál a korrupciós ügyben ellene indult eljárásban - adta hírül az olimpiai sportágakkal, hírekkel foglalkozó insidethegames.biz oldal.
Hozzátette: a lemondása addig lesz érvényben, ameddig "teljes mértékben és megkérdőjelezhetetlenül" tisztázza magát a szerinte "megalapozatlan és igazságtalan" vádak alól.

A 75 éves jogászt múlt csütörtökön tartóztatta le a brazil rendőrség, mert a gyanú szerint az ő segítségével kétmillió dollárnyi kenőpénzt utaltak elsősorban afrikai NOB-tagoknak a 2016-os ötkarikás helyszínről döntő 2009-es voksolás előtt. Pénteken a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a szervezetben betöltött minden tisztségéből felfüggesztette Nuzmant, aki a NOB tiszteletbeli tagja volt, illetve a 2020-as tokiói játékok előkészületeit felügyelő bizottságban tevékenykedett. A NOB előzetesen felfüggesztette a COB-ot is, és beszüntette az átutalásokat a brazil szervezetnek, ugyanakkor hangsúlyozta, a szankciók nem érintik az ország sportolóit, akik így részt vehetnek a jövő februári phjongcshangi téli olimpián.

Carlos Arthur Nuzman (középen) lemondott a Brazil Olimpiai Bizottság elnöki posztjáró, amíg nem tisztázódnak a korrupciós vádak Forrás: AFP/Charles Dharapak

Bő egy hónapja a brazil rendőrség 11 helyszínen tartott házkutatást, ezt követték a csütörtöki letartóztatások, amelyek során az 1995 óta COB-elnök Nuzman mellett Leonardo Grynert, a riói szervezőbizottság marketingvezetőjét is őrizetbe vették.

Egy korábbi televíziós riport szerint a NOB 2009-es, koppenhágai helyszínválasztó kongresszusa előtt három nappal egy brazil üzletember, Arthur Cesar de Menezes Soares Filho 1,5 millió dollárt utalt át Papa Massata Diack - a volt NOB-tag, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) akkori elnöke, Lamine Diack fia - egyik cégéhez.

A riói olimpia szervezői tavaly márciusban, az ötkarikás játékok előtt tagadták, hogy szavazatvásárlással nyerték el a rendezési jogot Chicagóval, Madriddal és Tokióval szemben.