Társoldalunk:

Egyre furcsább rekordokért másznak a Mount Everestre

2017.10.13. 11:13

Egyre furcsább rekordokért másznak az emberek a Mount Everestre, például az első csúcshódító vegán vagy az első feljutó rendőrházaspár címéért - közölte a legnagyobb Himalája-adatbázist vezető csoport.

A világ legmagasabb hegye eddigi legteljesebb archívumának vezetését Billi Bierling német hegymászó és csapata vette át Nepálban. Az adatbázisban szerepelnek egyebek között olyan pályázók is, akik - néha addig nem is létező - rekordot akartak felállítani.

A német hegymászó, Billi Bierling kezeli a Mount Everesttel kapcsolatos adatbázistForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Angelika Warmuth

Egyre többen indulnak például a legfiatalabb csúcshódító címéért, szinte még gyerekek. Egy házaspár azért fordult az adatbázishoz, hogy megtudják, fiuknak van-e esélye, hogy a leggyorsabb és legfiatalabb legyen egyszerre. A korrekord 13 év, a szóban forgó fiú azonban ennél sokkal idősebb volt.
Bierling és önkéntes társai az adatbázis építésével a Mount Everest krónikása, a 93 éves Elizabeth Hawley munkáját folytatják. Hawley a 60-as évek eleje óta szinte minden expedícióval személyesen készített interjút, a válaszok alapján építette fel adatbázisát.

DJ Paul Oakenfold 5380 méterre tervezte a "világ legmagasabban rendezett partiját" 2017 áprilisábanForrás: AFP/Anton Nelson

Kezdetben egy kézen meg lehetett számolni a vakmerő hegymászókat, ma évente több száz fizető turista vág neki a világ legmagasabb csúcsa megmászásának.