Rasovszky Kristóf 4. helyen zárta a nyíltvízi Vk-sorozatot

Rasovszky Kristóf
Balatonfüred, 2017. július 20. Rasovszky Kristóf, a csapat második versenyzője az 5 kilométeres nyíltvízi úszás csapatversenyében Balatonfüreden 2017. július 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag végig vezette a versenyt a nyíltvízi úszó Világkupa-sorozat hongkongi záróviadalán, de a dobogóért folyó öldöklő küzdelemben ezúttal bedarálták Rasovszky Kristófot, aki így végül nyolcadikként ért célba. A 20 éves magyar versenyző idén három futamon is győzött – a riválisok egy-egy győzelmet jegyeznek –, ami összetettben a negyedik helyet jelenti neki, amiért 12 ezer dollár a jutalma. Rasovszky első felnőtt szezonja egyébként igazi sikerszéria: versenyen mindösszesen 138 750 métert úszott, három top 10-es helyezést ért el a füredi vb-n, és megnyerte az összetett Európa-kupát is.

A nyíltvízi 10 km-es - azaz olimpiai távú - Világkupa-sorozat hagyományos, utolsó állomásán Hongkongban vb-erősségűre volt a mezőny a hat nappal ezelőtti kínai futamhoz képest: „befutott" a kazanyi világbajnok, füredi ezüstérmes amerikai Jordan Wilimovsky, a franciák 25km-en aranyérmes versenyzője Axel Reymond, plusz a nemzetközi elit jónéhány további tagja is, így 40 helyett 66-an álltak rajthoz csak a férfiak viadalán - számol be a MÚSZ közleménye.

Az összetett harmadik helyéért harcoló Rasovszky Kristóf elég hamar az élre vágott, és az ötkörös viadalban gyakorlatilag négy és fél körön át folyamatosan az első-második helyen haladt, a hajrában azonban ezúttal ő húzta a rövidebbet.

„Nagyon jó, kemény verseny volt, megint kifejezetten jól ment az úszás, de sajnos az utolsó fél kör nem sikerült, akkor visszább csúsztam – idézte fel az eseményeket Kristóf. – Amikor tizenöten harcolunk a dobogóért, akkor azért szokott lenni bunyó, és

Ehhez képest tényleg elégedett vagyok azzal, hogy az utolsó százon már a hatodik helyért tudtam komolyan küzdeni."

Rasovszky végül nyolcadik lett – a hatodik 1.1 másodperccel előbb érte el a panelt –, így

a veszprémi klasszis végül a 4. helyen kötött ki a végső rangsorban,

pedig egy éremmel még az összetett második pozíciója is elérhető lett volna. Az, hogy nem feltétlenül magát okolhatja a még nagyobb siker elmaradásáért, egyáltalán nem zavarja.

Rasovszky Kristóf kimondottan jó évet zárt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

„Ilyen a nyíltvíz" – közölte tömören, annál is inkább, mert így is büszke az összetett negyedik helyére. „Szerintem ez egy remek eredmény, hiszen

– összegzett Kristóf, akinek teljesítményéről mindent elmond, hogy egyedül ő tudott a férfiak között háromszor diadalmaskodni (Setubal, Lac Megantic, Chun'an), a másik négy versenyen négy különböző győztest avattak.

A tavaly junior világbajnokságot és junior Európa-bajnokságot nyerő Rasovszky Kristóf első teljes felnőtt szezonja egészen elképesztő sikerszéria jegyében telt. Egyike volt azon keveseknek, akik az összes távon elindultak a júlusi FINA-világbajnokságon Balatonfüreden, ahol 5km-en 7., 10km-en 5., csapatban 7. lett (a 25km-t kénytelen volt feladni).

Emellett megnyerte a nyíltvízi Európa-kupa összetett versenyét úgy, hogy a szuperdöntő előtt három viadalon indult, és mindhármon első lett (Eilat, Barcelona, Navia), majd Braccianóban nyert 10km-en és második lett 5km-en. És eközben a FINA-Világkupa-sorozatban is parádézott: csak az első, Abu-Dhabi verseny sikerült rosszabbul (ott 47. lett), ezt követte a három győzelem, és a mostani nyolcadik hely.

Mindezzel nem keresett rosszul: a Világkupában a versenyeken elért helyezésekért 7900 dollárt, az összetett 4. helyéért 12 000 dollárt kapott, és a vb-helyezések (6500) és a LEN Ek-siker (3500 euró) is jutalmat ért, így összesen 26 400 dollárt és 3500 eurót, azaz csaknem 8 millió forintot kasszírozott.

Igaz, mindezért „cserébe" csak nyíltvízben 138 750 métert kellett az idén leúsznia versenyben

(beleszámítva a füredi csúcsmaratont, amelyiket 20km után adott fel), ami egészen elképesztő produkció.

Olasz Anna most nem fért a dobogó közelébe Forrás: MTI/Kovács Anikó

Hongkongban a nők versenyében ismét rajthoz állt Olasz Anna, aki végül a 12. helyen végzett, míg az összetettben nyolcadik lett. Itt az olasz Arianna Bridi ért elsőként a célba, aki az összetettben is az élen zárt, azaz kettős olasz siker születtt, hiszen a férfiaknál Simone Ruffini lett a szezon legjobbja. Jövőre egyébként újra lesz hazai verseny – az idei vb előkészületei miatt ezúttal kimaradt a balatonfüredi állomás, ám a Magyar Úszó Szövetség már megállapodott a FINA-val, hogy jövőre a Világkupa újra visszatér a magyar tengerre.

FINA 10km-en nyíltvízi Világkupa-sorozat 7. állomás, Hongkong
Férfiak
1. Rob Muffels (német) 1:53:10.4
2. Ferry Weertman (holland) 1:53:11.1
3. Allan do Carmo (brazil) 1:53:11.2
... 8. Rasovszky Kristóf 1:53:22.2

Nők
1. Arianna Bridi (olasz) 2:02:16.6
2. Ana Marcela Cunha (brazil) 2:02:12.7
3. Finnia Wunram (német) 2:02:14
... 12. Olasz Anna 2:02:20.5

Az összetett végeredménye
Férfiak: 1. Simone Ruffini (olasz) 85 2. Allan do Carmo (brazil) 78 3. Federico Vanelli (olasz) 78 4. Rasovszky Kristóf 68
Nők: 1. Arianna Bridi (olasz) 124 2. Ana Marcela Cunha (brazil) 102 3. Rachele Bruni (olasz) 86 ... 8. Olasz Anna 32