Fucsovics nagy csatában maradt alul a bázeli negyeddöntőben

Horizontal
Hungary's Marton Fucsovics returns a ball against Croatia's Marin Cilic during their quarter-final game against Croatia's Marin Cilic at the Swiss Indoors ATP 500 tennis tournament on October 27, 2017 in Basel. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
Fucsovics Márton 3 óra 2 percig tartó hatalmas küzdelemben, három játszmában maradt alul a világranglistán 4. helyezett horvát Marin Cilic ellen a bázeli ATP500-as teniszverseny negyeddöntőjében. A horvát csak az ászok tekintetében tudott fölé nőni.

A világranglistán 4., Bázelben pedig a 2. helyen kiemelt címvédő horvát teniszező kicsit idegesen kezdett, több rontással hozta az első adogatójátékát, míg Fucsovics 15-re nyerte saját első adogató game-jét.

Fucsovics Márton játékán nem látszott, hogy 96 hellyel van Cilic mögött a világranglistán Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Fucsovics többször is megmutatta, hogy tud közel 200 km/h-s adogatásokat ütni, és több megoldásával is tapsra késztette a svájci közönséget. 4:4-ig szépen haladtak fej-fej mellett a csapatok, Fucsovicsnak leginkább arra kellett ügyelnie, hogy ne hibázza el az első adogatásait, mert a horvát a jóval lassabb második szervákat nagyon határozottan és jó hatásfokkal támadta meg.

Az ötödik adogató játékában Fucsovics két ászt is ütött, de Cilic is megmutatta 5-5, semmi 30-nál, hogy kell visszaadhatatlan szervát ütni, és 30-ra hozta a hatodik adogatását, Fucsovics pedig komoly braek lehetőséget szalasztott el.

A horvát 6-5-ös vezetésénél Fucsovics a rövidítésért adogatott, és 40-15-ről ugyan visszaengedte Cilicet, de aztán két szép játékkal lezárta a game-et.

A rövidítés elején a közönség már bekiabált, amikor Cilic sokadik alkalommal pattogtatta idegőrlően hosszú másodpercekig a labdát. A horvát kezdett jobban, ellépett 4-1-re, és Fucsovics ugyan visszajött 4-3-ra, de miután Cilic nem hibázott, a magyar teniszező viszont igen a saját adogatásánál, így a horváté lett az első szett - 7:6-ra.

A második szett rögtön egy Cilic-breakkel indult, viszonylag könnyedén vette el a két könnyű labdát is elrontó Fucsovics adogatását. A világranglistán 100. magyar azonban nem esett kétségbe, és mindjárt vissza is vette a hovát adogatását. Ezért eshetett különösen rosszul, hogy Cilic aztán megint elnyerte Fucsovics szerváját, majd miután hozta a sajátját, két game előnybe került (3:1). Gyógyír volt a lelkeknek, hogy mindezek után semmire hozta az adogatását a magyar teniszező.

Ilyen megoldásokkal operált Fucsovics:

Ezt megfejelve pedig újra elvette Cilic szerváját és kiegyenlített. Szép megoldásaival és küzdőszellemével pedig jól hallhatóan maga mellé állította a közönséget.

A harmadik adogatójátékát pedig már nem adta oda a horvátnak, és a mérkőzésen először nála volt az előny, 5:4-es vezetésénél pedig már a szettben marádésért adogatott Cilic. Ahogy 6:5-nél is, ott viszont, talán először a meccsen, Fucsovicsnak volt szerencséje, és egy hálón megpattanó labdával behúzta a második szettet - 7:5-tel.

Game, set:

A harmadik szett is kölcsönös breakekkel indult, amiből megint a horvát jött ki jobban, aki kétszer is elvette Fucsovics szerváját. Majd harmadszor is, miután a magyar teniszező sorra rontotta el az első adogatásait, a második szervákat pedig kíméletlenül ölte meg Cilic, akinek végül egy kettős hibával adta a kezébe a szettet Fucsovics - 1:4 volt ekkor az állás.

Ez után viszont megint a magyar percei következtek, előbb elvette ellenfele adogatását, majd 0:30-ról hozta a saját szerváját, és máris 4:3 volt az állás, azaz újra nyilt volt a mérkőzés.

Ilyen labdákkal jött vissza Fucsovics a meccsbe:

5:3-nál fogadhatott, majd 5:4-nél adogathtatott meccsért Cilic, de hiába, mert Fucsovics óriásit küzdve visszavette a break előnyt, és kiegyenlített! Mi több, hozta a saját adogatását, és a világranglista 4.helyezettjének 6:5-ös magyar vezetésnél a meccsben maradásért kellett szerválnia.

Cilic azonban kiharcolta a rövidítést, amiben megint ő volt jobb, 5:0-ra elhúzott, és Fucsovics ugyan fantasztikusan küzdve még visszajött 6:4-re, innen már nem volt vissza út, a horvát jutott az elődöntőbe, ahol az argentin Juan Manuel del Potro lesz az ellenfele.

Eredmény, ATP 500, Bázel
negyeddöntő
Marin Cilic (2.)–Fucsovics Márton 7:6, 5:7, 7:6

korábban:
Del Potro–Bautista Agut 6:2, 2:6, 6:4