Társoldalunk:

Edzőt vált az olimpiai- és világbajnok futó

2017.10.31. 10:10

Edzőt vált Mo Farah brit olimpiai és világbajnok hosszútávfutó, akinek a felkészülését ezentúl már nem Alberto Salazar irányítja.

Az atléta egy interjúban elárulta, azért szánta rá magát erre a lépésre, mert családjával vissza akar költözni Londonba. Farah 2011-ben tette át a székhelyét az egyesült államokbeli Portlandbe, hogy együtt dolgozhasson a hosszabb távok specialistájának tartott trénerrel. A versenyző hangsúlyozta: mostani döntése nincs összefüggésben a szakembert ért doppingvádakkal, amelyeket már cáfoltak.
Ez az ügy már több mint két éve tart, ha emiatt akartam volna távozni, már megtettem volna" - idézte a 34 éves sportolót a The Sun napilap honlapja.

A gyanú szerint a kubai születésű Salazar egy houstoni endokrinológussal szövetkezett, és vényköteles gyógyszert adagoltak intravénásan versenyzőknek az engedélyezettnél nagyobb dózisban, hogy fokozzák a teljesítményüket. A tréner tagadta a vádakat, csak annyit ismert el, hogy L-Carnitine-t adott versenyzőinek, ám jelezte, hogy ez teljesen legális kiegészítő, s a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályainak megfelelően alkalmazták.
Farah a hétfői interjúban megerősítette, hogy ő a tiszta sport híve.
"Úgy gondolom, hogy aki megszegi a szabályokat, azt meg kell büntetni. Ha Alberto átlépett volna egy határt, akkor azonnal szakítok vele, de az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége a vizsgálatok után nem indított ellene eljárást. Ha valaha is kételkedtem volna Albertóban, nem maradtam volna vele ilyen hosszú időn át" - fogalmazott.

Mo Farah nem a doppingügyek miatt vált edzőtForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

A Szomáliában született Mo Farah nyolcéves korában költözött Nagy-Britanniába. Öt- és tízezer méteren a londoni és a riói olimpián sem talált legyőzőre, s összesen hat világbajnoki címet nyert ezeken a távokon. A pályaversenyzést idén fejezte be, a jövőben az utcai versenyekre összpontosít, az edzője pedig a maratoni világcsúcstartó Paula Radcliffe férje és volt trénere, Gary Lough lesz.Salazar minden jót kívánt tanítványának.
"Megtisztelő volt Móval dolgozni, minden jót kívánok neki a maratoni távon. Úgy gondolom, Gary jó választás" - írta a szakember a Reuters hírügynökségnek küldött levelében.