Lemondott a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség felfüggesztett elnöke

Box sports Horizontal BUST HEADSHOT
(FILES) This file photo taken on August 2, 2017 shows International Boxing Association (AIBA) president Wu Ching-Kuo posing for a picture at their headquarters at the the International House of Sport (Maison du Sport International) complex in Lausanne. Wu Ching-Kuo resigned according to the Federation on November 20, 2017. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
Lemondott elnöki posztjáról Vu Csing Kuo, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) vezetője, akit botrányai miatt októberben függesztettek fel elnöki tisztségéből.

Az AIBA hétfőn közölte, hogy a tajvani sportvezető úgy döntött, lemond. A közleményben jelezték: a szövetség és Vu megegyeztek abban, hogy a közöttük fennálló valamennyi jogi vitát és peres eljárást lezárják.

A 71 éves Vu - aki tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőségének - 2006 óta irányította az AIBA-t, munkáját azonban hosszú ideje támadták, s az elmúlt időszakban komoly ellenzék alakult ki vele szemben a szövetségen belül. Pozíciója júliusban gyengült meg végképp, amikor a végrehajtó bizottság szavazást kezdeményezett leváltásáért, és létrehozott egy ideiglenes vezető testületet az elnök ellenében.

Vu Csing Kuo a vádak szerint csődközeli helyzetbe hozta a szervezetet Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A vádak szerint Vu csődközeli helyzetbe hozta a szervezetet, ellenfeleit el akarta távolítani a végrehajtó bizottságból, jóváhagyás nélkül hozott fontos, anyagi jellegű döntéseket, miközben félrevezette a médiát és a nemzeti szövetségeket az AIBA pénzügyeiről, illetve korábban megakadályozta, hogy bizalmatlansági szavazás legyen ellene. A jelenlegi, ideiglenes vezetés adatai szerint a szervezet adóssága több mint 15 millió dollár (4 milliárd forint).

Az AIBA-t jelenleg az európai tagszövetségét vezető olasz alelnök, Franco Falcinelli irányítja ideiglenesen. Új elnököt vélhetően január 27-i rendkívüli közgyűlésén választ majd a szövetség.