Társoldalunk:

29 milliót bukott Hosszú Katinka az új szabály miatt

2017.11.20. 18:02

Hiába végzett az úszó világkupa-sorozat éremtáblázatának élén a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, mégsem nyerte meg a sorozatot, legyőzte őt a svéd Sarah Sjöström. Ráadásul az előző szezonhoz képest 110 250 dollárt (29,1 millió forintot) is bukott amiatt, hogy a nemzetközi szövetség erre az évre megváltoztatta a szabályokat.

Ebben az idényben csak négy számban lehetett indulni helyszínenként, míg korábban ezt nem korlátozták. A nemzetközi szövetség díjazta a szakaszsikereket is, Hosszú 120 ezer dollárt (31,7 millió forintot) nyert ezekből, s az év végi második helyért további 100 ezer dollárt (26,6 millió Ft-ot) kapott, így összesen 276 500 dollárral (73,2 millió Ft-tal) zárta a 2017-es szezont. Tegyük hozzá, ez komoly visszaesés a tavalyi 386 750 dolláros (102,3 millió forintos) bevételéhez képest – írja a Blikk.

Hosszú Katinka számára nem csak anyagilag szerencsétlen az új rendszerForrás: Sputnik/Vladimir Astapkovich

Persze Hosszú számára nem csak anyagilag szerencsétlen a rendszer. Korábban ugyanis éppen a sok versenyzésre építették az edzését tréner-férjével, az amerikai Shane Tusuppal (29) – ezért harcban áll a nemzetközi szövetséggel.

„Amikor Sarah világcsúcsait látom, arra gondolok, bárcsak tavaly is itt lett volna a világkupán, és összemérhettük volna, vajon az ő világcsúcsai vagy az én sokoldalúságom ér többet"– osztotta meg érzéseit közösségi oldalán a magyar klasszis.

"Biztos vagyok benne, hogy kihoztuk volna egymásból a legjobbat."

Hosszú Katinka 29,1 millió forintot bukott amiatt, hogy a nemzetközi szövetség erre az évre megváltoztatta a szabályokatForrás: Sputnik/Vladimir Astapkovich

A nemzetközi szövetség díjátadóján az orosz úszó, Vlagyimir Morozov elárulta, azt hallotta, 2018-tól már hat számban lehet indulni állomásonként, de ebből csak négy számít majd bele az összetett versenybe. Hozzátette, ez jó lehetőség lesz a Katinkához hasonló „számhalmozó" úszóknak.

Az utolsó verseny utolsó napján is nyert aranyat Hosszú Katinka

Hosszú Katinka 400 méter vegyesen, Gyurta Gergely pedig 1500 méter gyorson győzött a rövidpályás úszó világkupa-sorozat utolsó állomásának vasárnapi zárónapján, Szingapúrban. Hosszú 4:25.88 perces idővel nyert, s az arany mellé - a viadal honlapjának beszámolója szerint - egy bronzot is szerzett 200 méter gyorson (1:53.74 p).