Alakul a dráma a Davis-kupa döntőben

Tsonga
French's tennis player Jo-Wilfried Tsonga returns a backhand to Belgium's tennis player Steve Darcis , during the first match of the Davis Cup final, at the Stade Pierre Mauroy in Villeneuve-d'Ascq, northern France, on November 24, 2017. AFP PHOTO / DENIS CHARLET / AFP PHOTO / DENIS CHARLET
Vágólapra másolva!
Mint már annyiszor a Davis-kupa 1900 óta íródó történetében, a 105. kiadásban is a szombati páros dönthet a legendás salátástál sorsáról. Franciaország és Belgium az első nap után 1:1-re áll az idei lille-i DK-döntőben, amiben nincs semmi meglepő. Az ATP Finals múlt heti hőse, David Goffin a vártnál is simábban intézte el Lucas Pouille-t (7:5, 6:3, 6:1), de a hazaiak legjobbja gyorsan javított, Jo-Wilfried Tsonga 6:3, 6:2, 6:1-re nyert Steve Darcis ellen.

Legutóbb 2014-ben rendeztek a franciák Davis-kupa döntőt a Pierre Mauroy stadionban úgy, hogy lefelezték a labdarúgó arénát és a gyepszőnyeget átemelték a lezárt területre, mintegy két méter magasan, speciális körülmények között, folyamatosan temperálva a füvet. Akkor csak arra lehettek büszkék, hogy nézőcsúcsot hozott a Svájc elleni találkozó: az utolsó napon 27 448 néző figyelte Richard Gasquet és Roger Federer mérkőzését. A pénteken Gael Monfilstól sima vereséget szenvedő Federer összekapta magát és 6:4, 6:2, 6:2-re győzve megakadályozta, hogy a franciák tízedszer is a csúcsra érjenek a Davis-kupában.

Goffin továbbra is remek formában Forrás: AFP/Philippe Huguen

A helyzet elég hasonló ezen a hétvégén is. A hazaiak még mindig a tizedik elsőségükre hajtanak, míg a belgák két elvesztett döntő után először lehetnek bajnokok. A legjobb játékos a vendégek csapatát erősíti, ráadásul David Goffin láthatóan kipihente magát a londoni erőltetett menet után és átmentette az ottani formáját, amivel Rafael Nadalt és Roger Federert is legyőzte.

Nehéz elképzelni, hogy a legjobbjától messze járó Tsonga meg tudná őt állítani vasárnap,

viszont az egyébként DK-specialistának számító Steve Darcis sem valószínű, hogy képes elkapni bármelyik franciát. Ezért lehet sorsdöntő a páros. Ide mindjárt visszatérünk, de előtte néhány apróságot érdemes rögzíteni.

Tsonga simán nyert Darcis ellen Forrás: AFP/Denis Charlet

Magyarországon valószínűleg szétszedte volna a szövetséget, a kapitányt a sajtó, ha mondjuk egy osztrákok elleni DK-meccset Sopronban rendez meg. Anyagilag, üzletileg biztos, hogy ez a legsikeresebb helyszín, de amúgy nehezen magyarázható, hogy miért választották a belga határhoz legközelebbi várost.

Az első mérkőzés alatt gyakorlatilag végig úgy érezhette Lucas Pouille a szurkolói hangulatból, hogy ő játszik idegenben.

Legalább tízezer vendégdrukker varázsolt hátborzongató, felejthetetlen atmoszférát a stadionba. A belgák kreativitása nem ismer határokat, szenzációs fejfedőkkel, arcfestésekkel, öltözékekkel különböztették meg magukat és a több hektoliter elfogyasztott sör is jótékony hatással bírt a produkciójukra: együtt szárnyaltak Goffinnel.

Van még bőven magyar vonatkozása az idei döntőnek. Egyrészt elképzelhető, hogy a 2018-as sorozat első fordulójában Fucsovicsék a friss DK-bajnokhoz utaznak február elején (az biztos, hogy a belgákkal mérkőznek), másrészt az idei budapesti ATP-verseny győztese, Lucas Pouille. Az sem kis büszkeség, hogy a döntő pályáját egy magyar cég szállította a franciáknak.

A két pénteki meccsről nincs értelme regényt írni, mert dráma és komolyabb izgalom hiányában egyik sem hozott felejthetetlen összecsapást, az esélytelenebbek nem tudták megizzasztani az ellenfelet.

A szombati párosnak a franciák az esélyesei, de azt nem nagyon érti senki, hogy Nicolas Mahut miért maradt ki Yannick Noah csapatából.