Társoldalunk:

Örülnek a doppingellenőrök, hogy kizárták az oroszokat

2017.12.06. 09:39

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) üdvözölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának keddi döntését, amellyel a testület az Orosz Olimpiai Bizottságot felfüggesztette, egyben kizárta a februári, phjongcshangi téli játékokról, s csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását. Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) jelentős győzelemként könyvelte el a szankciókat.

Craig Reedie, a WADA elnöke úgy fogalmazott: a NOB átgondolt döntést hozott azzal, hogy megbüntette Oroszországot egy intézményesített manipulációs rendszer kifejlesztéséért.
A WADA ezenkívül üdvözli azt a határozatot is, hogy egy grémium semleges zászló alatt engedélyezheti a feltételeknek megfelelő orosz sportolók indulását - fűzte hozzá Reedie, hangsúlyozva: meg kell bizonyosodni arról, hogy ezek a sportolók nem voltak részei a doppingrendszernek, s ebben a folyamatban a WADA kész együttműködni az illetékesekkel.

Craig Reedie elégedett a NOB döntésévelForrás: AFP/Jung Yeon-Je

Az USADA állásfoglalása szerint a NOB azokra hallgatott, akik a legfontosabbak ebben az ügyben, mégpedig a tiszta sportolókra. Travis T. Tygart, a szervezet elnöke közölte:
"Ez a döntés megerősíti a tiszta sportolók hatalmát és a fair play szellemét. Tovább küzdünk a tiszta sportolókkal az igazságért és a doppingellenes rendszer reformjáért, hogy ilyen államilag támogatott csalás soha többé ne fordulhasson elő.

A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik indulási jogot szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban. Ez a jelzés található majd az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.
Oroszországban jövő kedden döntenek arról, hogy a sportolók semleges indulóként részt vesznek-e a phjongcshangi olimpián.