Vágólapra másolva!
Mindegyik címvédőként rajthoz álló magyar úszó bejutott az esti elődöntőkbe vagy döntőkbe szerdán a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokság nyitónapjának előfutamaiból. Közülük Hosszú Katinka és Bernek Péter az esti programban már éremért úszhat.

A kontinensviadal a férfi 100 méter pillangó küzdelmeivel kezdődött, a négy magyar közül csak a címvédő Cseh László került az elődöntőbe: a 32 éves klasszis 50.80 másodperces idővel nyerte futamát, ami összesítésben az ötödik helyre volt jó. Tekauer Márk a 23. (51.79), Dudás Dániel (52.74) a 40., Kenderesi Tamás (53.05) pedig a 46. helyen zárt.

"Jó volt ez így, reggel, bár egy kicsit jobb időt akartam úszni. A kezdésem nem volt olyan erős, tehát van még mit javítani, de szerintem össze tudjuk rakni megfelelően" - nyilatkozta az MTI-nek Cseh László.

A verseny körülményeivel kapcsolatban úgy fogalmazott, a budapesti világbajnokságot nehéz felülmúlni, de alapvetően minden rendben van. "Egy kicsit sötét van, ezért reggel eléggé álmoskás voltam" - tette hozzá.

Kenderesi elismerte, hogy "nem indult valami fényesen" a 21. születésnapja. Bevallása szerint meglepő és egyben lehangoló volt számára, hogy mellette ilyen jól úsztak a riválisai, és körülbelül két másodperccel jobbak voltak a nevezési idejüknél.

"Talán ezért is lett rosszabb az időm. Megpróbálom összeszedni magamat a 200 pillangóra, ami három nap múlva lesz, szerintem sikerülni fog" - vélekedett.

A Royal Arenáról elmondta, minden adott ahhoz, hogy jól lehessen úszni, és egy balesetveszélyes lépcsőn kívül minden rendben van.

Női 50 méter mellen Sebestyén Dalma egyéni legjobbját (31.10) alaposan megjavítva, 30.73-as idővel nyerte futamát, ezzel a 15. helyen kvalifikálta magát az elődöntőbe. Gyurinovics Fanni 32.04 másodperccel a 45. lett.

Sebestyén elárulta, mindenképpen 31 másodperc alatt szeretett volna úszni. "Nagyon könnyen keltem reggel, alaposan felspannoltam magamat, és kijött a lépés" - tette hozzá.

Visszaemlékezése szerint az érkezésük napján még nagyon furcsa volt számukra, hogy a dán fővárosban nagyon korán sötétedik. "Már délután négykor koromsötét volt, és úgy éreztük, mintha este lenne. Az elmúlt néhány nap pont jó volt arra, hogy ehhez hozzászokjunk" - mondta.
Férfi 50 méter mellen egyetlen magyar sem jutott a 16 közé: Horváth Dávid (27.26) a 33., Szőllősi Martin a (27.37) a 38., Dudás Dániel (28.52) pedig az 52. lett.

Ezt követően 400 méter vegyesen Hosszú Katinka címvédőhöz méltó magabiztossággal jutott a fináléba, 4:27.45 perces ideje több mint öt másodperccel jobb, mint a másodiké. A háromszoros olimpiai bajnoknak honfitársa is lesz a döntőben, miután Kapás Boglárka a hetedik idővel (4:39.35) lépett tovább.

Hosszú Katinka több mint 5 másodpercet vert a riválisaira 400 vegyesen Forrás: Sputnik/Vladimir Astapkovich

Szintén címvédőként ugrott a koppenhágai mobilmedencébe Bernek Péter 400 méter gyorson, s könnyed úszással, 3:39.86 perces idővel az első helyen jutott a döntőbe. Ebben a számban még két magyar volt érdekelt, Holló Balázs (3:45.52) a 21., Kalmár Ákos (3:49.98) a 30. helyen végzett.

Hosszú Katinka némi pihenőt követően 100 méter háton is favoritként állt rajthoz: a szám egyeduralkodója itt sem hagyott nyitott kérdéseket, s megnyugtató előnnyel, 56.78 másodperces idővel került az elődöntőbe. Burián Kata (59.84) a 24.-ként zárt.

"Minden rendben volt, jól ment, nagyon nyugodt úszásokról volt szó. Ez délelőttre pont elég volt, de úgy gondolom, délután még jobb leszek" - nyilatkozta Hosszú, akin még mindig láthatóak a múlt heti megfázásának tünetei.

"Már jobban vagyok, de a hangomon még hallatszik és köhögök is egy kicsit, de már kifelé megyek belőle" - válaszolta.

Hosszú Katinka 2012 után ismét edzője és egyben férje, Shane Tusup nélkül versenyez, ám megfogalmazása szerint ettől "semmi nem változott azon kívül, hogy ő nincs itt, ami persze furcsa, de természetesen tartjuk a kapcsolatot".

Férfi 200 méter háton rögtön a fináléba kerülés volt a tét: ez a három magyar közül Földházi Dávidnak sikerült, aki 1:52.10-es idővel hetedikként jutott tovább, Telegdy Ádámnak pont kicsúszott a döntőből (1:52.24), így kilencedik, míg Barta Márton (2:02.61) a 34. lett.

A Lobanovszkij Maxim, Kozma Dominik, Gyárfás Bence, Takács Krisztián összeállítása 4x50 méteres gyorsváltó 1:26.04 perces országos csúccsal negyedikként került a fináléba.
A délelőtti program a női 800 méter gyors előcsatározásaival zárult, Kapás Boglárka 8:28.70 perccel a hatodik idővel jutott döntőbe, míg az Európa-bajnokság legfiatalabb versenyzője, a mindössze 14 éves Nagy Réka 8:50.09-cel a 17. lett.

Kapás elmondta, amennyit csak lehetett, tartalékolt, és csak annyit adott ki magából, hogy a futamában az első-második helyen végezzen, mert az valószínűleg döntőbe jutást jelent.
"Annyira fáztam, hogy szinte remegtem, mert előtte úsztam 400 vegyesen. Nagyon fázós vagyok, de ahhoz képest az első 200 méter után bemelegedtem" - fogalmazott.

A délutáni program:
Elődöntők, döntők (17.00)
férfi 50 m mell elődöntő
női 50 m mell elődöntő (Sebestyén Dalma)
férfi 200 m hát (DÖNTŐ, Földházi Dávid)
női 400 m vegyes (DÖNTŐ, Hosszú Katinka, Kapás Boglárka)
férfi 400 m gyors (DÖNTŐ, Bernek Péter)
női 100 m hát elődöntő (Hosszú Katinka)
férfi 100 m pillangó elődöntő (Cseh László)
női 50 m mell DÖNTŐ (Sebestyén Dalma?)
férfi 50 m mell DÖNTŐ
4x50 m férfi gyorsváltó DÖNTŐ (Magyarország)