Világsiker atlétikában, egy ország szurkolt a férfi kosarasoknak

athletics Horizontal
Third place, Hungary's Balázs Baji celebrates after the final of the men's 110m hurdles athletics event at the 2017 IAAF World Championships at the London Stadium in London on August 7, 2017. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Rég nem látott sikereket hozott a magyar sportnak 2017. Az atlétikai világbajnokságon Baji Balázs révén sprintszámban ünnepelhettünk világbajnoki érmet, mindkét kosárlabda-válogatottunk kontinenstornán ért el szép sikert, a győri kézis lányok Bajnokok Ligáját nyertek, férfi kardban a magyarok uralják a világot, és kajak-kenusaink eredményei továbbra is büszkeséggel tölthetnek el bennünket.

A magyar sport központi eleme volt 2017-ben a balatonfüredi és budapesti vizes világbajnokság, Michelisz Norbert menetelése, és teniszezőink is régen látott magasságokba emelkedtek. A fentiek sok emlékezetes teljesítményt elhomályosíthatnak, de a magyar sport egyéb sikerekre is büszke lehet a lassan mögöttünk hagyott, 2017-es évvel kapcsolatban.

Világsiker atlétikában

Talán az egész év egyik legnagyobb durranása volt Baji Balázs londoni bronzérme az atlétikai világbajnokságon. Azt nem kell ecsetelni, mekkora népszerűségnek örvend az atlétika, hányan űzik a különböző futószámokat, és az sem mellékes, hogy 1987 óta nem volt magyar sprinter még döntőben sem szabadtéri világbajnokságon. A 28 éves, civilben állatorvos

Baji az első magyar, aki futószámban dobogós helyen végzett szabadtéri atlétikai világbajnokságon.

Bajinak remek éve volt a 2017-es, hiszen a világbajnokság előtt háromszor javított egyéni legjobbján, amely természetesen országos csúcs is egyben.

Baji Balázs világraszóló sikert ért el Londonban Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A londoni világbajnokságon nemcsak Baji Balázs, hanem olimpiai bronzérmesünk, Márton Anita is mosolyt csalt az arcunkra. Márton szokásának megfelelően az utolsó sorozatban dobott igazán nagyot, hiszen a negyedik helyről repült előre a másodikra a békéscsabai súlylökő, és nyert ezüstérmet. Márton Anita Belgrádban megnyerte a fedettpályás Európa-bajnokságot, nem mellesleg diszkoszvetésben is ő lett idén a magyar bajnok, sőt több Gyémánt Liga-versenyen is dobogós helyezést tudott elérni.

Két csapat, két emlékezetes Európa-bajnoki szereplés

A Stefan Svitek vezette női kosárlabda-válogatott 2015 után újfent kijutott az Európa-bajnokságra. A csehországi torna előtt egy győzelem és a csoportból való továbbjutás volt betervezve, ennek pedig eleget is tettek a lányok. A spanyolok elleni vereség után sikerült legyőzni a házigazda cseheket, ezzel a továbbjutásunk is biztossá vált, így beleférhetett az ukránok elleni vereség. A nyolcaddöntőben igazi ki-ki meccset játszottunk az előzetesen esélyesebbnek tartott olaszokkal, és csak egy ponttal kaptunk ki úgy, hogy többször is vezettünk hét ponttal, de a harmadik negyedben is például 14 pontot vertünk az olaszokra. Az utolsó pillanatokban a győzelemért támadhattunk, de eladott labda lett a vége. Később Svitek távozott és Székely Norbert lett az új edző, akivel remekül kezdte meg az újabb selejtezőket a csapat.

Hatalmasat küzdött az Eb-n a magyar csapat Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A magyar férfi kosárlabda-válogatott másfél hét alatt rengeteg sportrajongónak okozott boldogságot. A csapat 18 év után szerepelhetett újra Európa-bajnokságon, és 48 év után nyert ismét Eb-meccset. Rögtön kettőt, így bejutott a legjobb 16 közé, ahol aztán állva halt meg az olimpiai ezüstérmes szerbek ellen. A csehek és a románok elleni, idegenbeli siker sokáig emlékezetes marad. A Hanga Ádám és Vojvoda Dávid által vezetett alakulat az igazi, nagybetűs csapat volt. Sztojan Ivkovics fiai akár az Év csapata címre is teljes joggal pályázhatnak.

Remek klubsikerek, felemás érzés a válogatottakkal kapcsolatban

A sportévet keretbe foglalta két kézilabda-válogatottunk világbajnoki szereplése. A férfiak januárban Franciaországban indították az évet: a csoportban csak a két kötelezőt sikerült hozni Szaúd-Arábia és Chile ellen, míg Xavi Sabaté csapata Németország és Horvátország utána a fehéroroszoktól is kikapott. A nyolcaddöntőre viszont mosolygósan emlékezhetünk, hiszen az olimpiai bajnok Dánia kiejtésére nem sokan gondoltak volna, de a sérüléséből erre a meccsre visszatérő Nagy László és Mikler Roland vezérletével remekül összeállt a védelem, előle pedig Lékai, Balogh Zsolt, Dzemaili és Császár is a legjobbkor lőtte a magyar gólokat. A negyeddöntőben hiába dobott 11 gólt Császár, Norvégia már tízzel is vezetett, végül 31-28-ra kaptunk ki és a hetedik helyen végeztünk.

A hölgyek decemberben, Németországban küzdöttek a vb-n, ahol a csoportból sikerült továbbjutni a szintén kötelezőnek mondható sikerek után Argentína, Csehország és Lengyelország ellen, de az egyenes kieséses szakaszban a francia válogatott rögtön megálljt parancsolt Kim Rasmussen csapatának.

Görbicz Anitáék újra a csúcsra értek a Bajnokok Ligájában Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ami a klubcsapatokat illeti, a hölgyeknél a Győri Audi ETO KC történetében harmadszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját.

A Budapesti final four döntőjében Görbicz Anitáék hosszabbítás után 31–30-ra nyertek a Vardar Szkopje ellen. A döntő MVP-je a győri Nycke Groot lett, de a hétgólos Görbicz is rászolgált volna az elismerésre. Ambros Martín csapata hatalmas ünneplést rendezett a Papp László Sportarénában, emlékezetesre sikerült, ahogy Görbicz Anita kisfia is a csapattal ünnepelt.

Nagy Lászlóék végre sikerélmény után térhettek haza Kölnből Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

A férfiak mezőnyében szintén a final fourban szerepelt a Telekom Veszprém, immáron zsinórban negyedik alkalommal.

A szombati elődöntőben Kölnben a PSG egy góllal bizonyult jobbnak a veszprémi csapatnál, de Xavi Sabaté búcsúmeccsén, a bronzmérkőzésen végre sikerült második nap is mecset nyernie a Veszprémnek. Korábban ez nem jött össze, ami két döntőjébe és egy bronzmeccsébe került a klubnak. A Barcelona elleni siker azt jelentette, hogy egy hatéves rossz sorozat szakadt meg a 34-30-as győzelemnek köszönhetően. Ljubomir Vranjes érkezésével talán egyszer Veszrémbe kerül a szent Grál, a BL-trófea.

Csak a szokásos a kajakosoktól

A magyar kajak-kenu csapat a szokásoknak megfelelően kitett magáért 2017-ben is. A plovdivi Európa-bajnokságon tíz arany-, három ezüst- és három bronzéremmel toronymagasan végeztek az éremtáblázat első helyén a mieink. A hölgyeknél aranyérmet nyert kajak 200 méteren Lucz Dóra, 500-on Takács Tamara, 1000 és 5000 méteren Bodonyi Dóra, a kajak kettesekben 1000 méteren Hagymási Réka és Farkasdi Ramóna, 500-on a négyes Lucz, Takács, Medveczky Erika, Vad Ninetta összeállításban. A kenu kettesek 500 méteres távján Balla Virág és Takács Kincső nyert aranyat. Férfi kajak kettesben 200 méteren a Balaska Márk, Birkás Balázs kettős, 500-on a Nádas Bence, Tótka Sándor duó nyert aranyérmet. A kajak négyes 500 méteren pedig a Nádas, Molnár, Tótka, Mozogi összeállításban lett Európa-bajnok.

Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina és Vad Ninetta Forrás: MTI/Kovács Tamás

A racicei világbajnokságon is bizonyított a magyar küldöttség: öt arany-, három ezüst- és két bronzérem volt a mieink mérlege. Világbajnok lett Bodonyi Dóra kajak 5000 méteren, kettesben 200 méteren Hagymási Réka és Szabó Ágnes, 1000 méteren pedig a Medveczky Erika, Farkasdi Ramóna kettes. Aranyérmet hozott haza a női kajak négyes, 500 méteren a Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta összeállításban és a férfi kajak kettes 200-on, Birkás és Balaska révén.

Egy mondatot az is megér, hogy a kajakos Takács Tamara összesen kilenc aranyat nyert az országos bajnokságon.

Nagypályás kispályások a jégen

Történelmi tettet hajtott végre a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-csapat azzal, hogy megszerezte a maximális tíz kvótát a 2018-as phjongcshangi olimpiára.

Ilyenre korábban nem volt példa. A magyar korisok egész évben remekeltek. A Liu fivérek a 2017-es világkupa-sorozatban lettek igazi világklasszisok, összesen hét érmet nyertek, és mind a négy állomáson volt dobogós helyezésük. Liu Shaolin Sándor ötször, öccse, Liu Shaoang kétszer állt dobogóra, előbbi két aranyat és három ezüstöt, míg utóbbi két bronzot gyűjtött. Liu Shaolin ráadásul vk-győztes lett 1000 méteren.

Liu Shaolin Sándor Fotó: Mudra László - Origo

Liu Shaolin Sándor márciusban Európa-bajnok lett Torinóban 1000 méteren, öccse Shaoang ezren és ezerötszázon is ezüstérmet szerzett, Shaolin a 3000 méter szuperdöntőjében nyert ezüstöt és összetettben is másodikként végzett. A nőknél Keszler Andrea szerzett ezüstöt ezer méteren, és a női váltó is második lett a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Keszler, Kónya Zsófia összetételben.

A rotterdami világbajnokságon Shaoang 1000 méteren ezüstöt-, míg Knoch Viktor, Burján Csaba és a Liu fivérek váltóban bronzérmet nyertek. A Heidum Bernadett, Keszler, Bácskai, Jászapáti női váltó a dobogó második fokára állhatott fel. Nem túlzás azt állítani, hogy bizakodva várhatjuk a februári téli olimpiai játékokat.

Férfi kardban és a klubvízilabdában is mi vagyunk a királyok

Olimpián 2012 óta senki nem tudja legyőzni a kardozó Szilágyi Áront, idén pedig a világbajnoki cím is Magyarországra került, ugyanis Lipcsében Szilágyi klubtársa, Szatmári András lett a legjobb. A kardcsapat ezüstéremig jutott. A tbiliszi Európa-bajnokságon Szilágyi második, a csapat harmadik lett. A 16 éves Pusztai Liza bronzérmet nyert női kardban, párbajtőrben az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese is bronzot hozhatott haza.

Szatmári András a világ tetején Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Ami a vízilabdázókat illeti, a Bajnokok Ligája és az Európa-kupa is magyar csapathoz került. Előbbit a Szolnok nyerte a Budapest hatosdöntőben úgy, hogy az elődöntőben az Eger csapatát ejtette ki, amely végül a negyedik helyen végzett. Az Európa-kupát a Ferencváros nyerte meg, ennek következtében az Európai Szuperkupát is a fenti két magyar csapat játszhatta, végül a Szolnok nyerte meg azt is, ötméteresekkel. A hölgyeknél az UVSE a másodikszámú európai kupát, a LEN trófeáját vihette haza. A válogatottak fő eseménye természetesen a budapesti vizes világbajnokság volt. A férfiak ezüstérmet nyertek, a női csapat az ötödik helyen végzett.

Bajnokok Ligája-győztes a Szolnok Fotó: Hirling Bálint - Origo

Rég nem látott vb-arany evezésben, birkózó-sikerek

A Simon Béla, Juhász Adrián duó – Kolláth Vandával kiegészülve – aranyérmet szerzett a kormányos kettesek között evezésben a floridai Sarasota-Bradentonban rendezett világbajnokságon. Ez volt a magyar evezőssport negyedik világbajnoki elsősége, de az első 2005 óta, amikor a Varga Tamás, Hirling Zsolt duó könnyűsúlyú kétpárban lett első.

Az újvidéki Európa-bajnokságról remek sikerekkel tértek haza birkózóink. Két arany-, két ezüst- és négy bronzérmet szereztek.

Korpási Bálint és Lőrincz Viktor Európa-bajnok lett, Németh Zsanett és Lám Bálint ezüstéremmel lett gazdagabb, míg Barka Emese, Veréb István, Lőrincz Tamás és Kiss Balázs is bronzot nyert.

A párizsi világbajnokságon Lőrincz Tamás, Kiss Balázs és Korpási Bálint is bronzérmet szerzett.

A kairói öttusa világbajnokságon Kasza Róbert és Földházi Zsófia révén két ezüstérmet nyertek a magyarok. A minszki Európa-bajnokságon Kasza szintén ezüstérmes lett, míg a nőknél Kovács Sarolta állhatott a dobogó második fokára. A Kasza, Demeter Bence, Marosi Ádám összetételű csapat Európa-bajnok lett, Födházi, Kovács és Alekszejev Tamara pedig ezüstéremig jutott csapatban. A vegyes váltóban a Kasza Róbert-Kovács Sarolta páros bronzérmes lett.

Cselgáncsozóink az Európa-bajnokságon három bronzérmet nyertek Csernoviczki Éva, Joó Abigél és a férfi csapatunk révén. A hazai rendezésű világbajnokságon sajnos érem nélkül maradtunk.

Hab a tortán a rövidpályás úszók decemberi remeklése

Fantasztikus teljesítménnyel az éremtáblázat második helyén végzett a magyar úszócsapat a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon. Hosszú Katinka egymaga hat aranyérmet nyert, csupa egyéni számban. Rajta kívül Európa-bajnok lett még Bernek Péter és Kapás Boglárka is.

Hosszú Katinka (középen) alaposan kiismerte a Royal Arena dobogóját Forrás: DPPI/Stephane Kempinaire

Kapás és Bernek nyert egy-egy ezüstöt is, ahogy Verrasztó Evelyn is, Kenderesi Tamás és Gyurta Gergely pedig bronzérmes lett.

Folytatás következik 2018-ban.