Vágólapra másolva!
Sós Csaba szövetségi kapitány úgy fogalmazott, összességében teljes mértékben elégedett a magyar úszóválogatott szereplésével a Koppenhágában rendezett rövidpályás Európa-bajnokságon.

"Nem nagyon tudnék negatívumot említeni. Furcsa is lenne, ha tizenhárom érem és számos döntős szereplés után kifogásokat keresnék" - nyilatkozta az MTI-nek a szakvezető.

A magyar válogatott nyolc arany-, három ezüst- és két bronzéremmel zárta a kontinensviadalt.

"Népes, ugyanakkor nem teljes csapattal jöttünk" - jegyezte meg Sós. Emlékeztetett rá, hogy nagyon megterhelő év volt az idei a magyar úszók számára, ezért fiataloknak és idősebb versenyzőknek is lehetőséget adtak, hogy ne vegyenek részt a dániai kontinensbajnokságon.

hangsúlyozta.

A nyolc magyar aranyérem közül hatot Hosszú Katinka szerzett, aki kilenc számban nevezett az Európa-bajnokságra, és végül hatban állt rajthoz. Sós Csaba kijelentette, "egy ilyen világklasszisnak" mindig megadják a lehetőséget, hogy megválassza, melyik úszásnemben és távon áll rajthoz.

Katinka nem szokott ezzel viccelni, figyeli, hogy körülbelül mit bír, tisztában van a határaival, viszont amikor odaáll, megingás nélkül úszik, kőkeményen teljesít.

Elképesztő fizikai és mentális egységben van" - szögezte le.

Az aranyérmes Hosszú Katinka (b) és az ezüstérmes Verrasztó Evelyn a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokság női 200 méteres vegyesúszásának döntője után Forrás: MTI/EPA/Claus Bech

A kapitány elárulta, nagyon figyelte, hol van Hosszú gyenge pontja, de nem tudott ilyet mondani. Sós Csaba elárulta, számára Kapás Boglárka szereplése volt az egyik kérdőjel, mert a nyári világbajnokság neki nem sikerült kimondottan jól.

"Győzött, és ha máshogy válogatja a számokat, talán lehetett volna az ezüstből is arany 800 gyorson, de egy első és egy második hely után nem szükséges magyarázkodni. Csodálatos időt, hatalmas egyéni rekordot úszott, aminek maradéktalanul örülök" - jelentette ki.

A szövetségi kapitány rámutatott, Kapás számára a testfelépítése miatt nem előny, hogy a rövidpályás futamokon több a forduló, mint a nagymedencés viadalokon.

Kapás Boglárka új egyéni csúccsal nyerte meg a 400 méteres gyorsúszást Fotó: Mudra László - Origo

A 200 vegyesen ezüstérmes Verrasztó Evelynről a szakvezető elmondta, egy ideje foglalkozott a visszavonulás gondolatával, de reményei szerint ez az Európa-bajnokság meggyőzte, hogy mindez "butaság" lenne.

A férfiak mezőnyében Bernek Péter egy első és egy második helyet ünnepelhetett. Sós Csaba emlékeztetett rá, hogy a BVSC sportolója 15 hónapon belül volt 400-as gyorsúszó, nyáron 200 háton remekelt, ezúttal pedig vegyesen.

A bronzérmes Gyurta Gergely, az aranyérmes Bernek Péter és az ezüstérmes német Philip Heintz a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokság férfi 400 méter vegyesúszás versenyszámának eredményhirdetésén Forrás: MTI/AP/Ritzau/Jens Dresling

vélekedett Sós.

Cseh László 200 pillangón vasárnap negyedik lett, így érem nélkül zárta az Európa-bajnokságot. Saját bevallása szerint ez 2002 óta csak négy évvel ezelőtt, szintén Dániában, a herningi rövidpályás kontinensviadalon fordult elő vele. Sós Csaba úgy fogalmazott, az Egri Úszó Klub sportolójának eddigi teljesítménye előtt mindenki fejet hajthat.

Cseh László eddigi teljesítménye előtt mindenki fejet hajthat Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mint kifejtette, 200 pillangón, ötvenméteres medencében az európai ranglistán az első három helyezett magyar. Egy ország a koppenhágai versenyen négy úszót indíthatott egy számban, akik közül csak ketten juthattak döntőbe, márpedig 200 pillangón mind a négyen a finálé résztvevői lettek volna az időeredmények alapján.

Elfogadom, hogy harminckét évesen nagyon nehéz ezt a számot tíz órán belül kétszer leúszni úgy, hogy mindent kiad magából az ember. Meggyőződésem, ha nem így történik, érmes lett volna" - mondta.

Sós kiemelte, az ifjúsági korosztályú úszókkal is elégedett. Hozzáfűzte, őket elsősorban azért hozták, hogy tanuljanak, és lássák, hogy az utánpótlás Európa-bajnoki cím, vagy a világbajnoki dobogó után "van még feljebb", ehhez képest Németh Nándor és Lakatos Dávid döntőt úszott.

Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya maradéktalanul elégedett a magyar úszók dánai teljesítményével Forrás: MTI/Soós Lajos

"Nekünk ők jelentik a bankot a következő évtizedre. Megérdemelték, hogy itt legyenek, és beleszagoljanak ebbe a csodálatos légkörbe" - vélekedett a kapitány.

Sós Csaba kiemelte, ritkán látható, kivételes versenyrendezés volt a koppenhágai, hasonló a nyári, budapesti világbajnoksághoz. "Fél évszázada vagyok a sportágban, de nem sok ehhez hasonló világversenyen voltam" - közölte végül.