Federer és Nadal, avagy, amire senki nem fogadott volna

Nadal, Federer
A combination of two pictures taken during the final match of the Roland Garros tournament on June 5, 2011 shows (at L) Spain's Rafael Nadal and (at R) Switzerland's Roger Federer in Paris. Rafael Nadal played down his chances of matching Roger Federer's Grand Slam haul here Sunday, saying the likelihood of reaching his rival's record of 16 titles remained "a dream." After adding four more Grand Slam titles in the past year the 25-year-old Spanish world number one now has 10 to his name and will be targeting an 11th at Wimbledon over the next fortnight. AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON - MIGUEL MEDINA / AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON
Vágólapra másolva!
Páratlan évnek indult 2017, de arra még a leginkább érintettek sem számítottak, ami az idén történt a teniszben. Ötven év óta először fordult elő, hogy a férfiaknál csak ketten nyerjenek Grand Slam-versenyt úgy, hogy mindketten kettőt-kettőt. Federer és Nadal (szinte) mindent vitt.

Ugyan ki fogadott volna arra, hogy Roger Federer már júliusban eljut a tizenkilencedik Grand Slam-trófeájáig? Ugyan ki fogadott volna arra, hogy Rafa Nadal nem marad le legnagyobb riválisa mögött?

Ugyan ki fogadott volna arra, hogy Novak Djokovic és Andy Murray kiszorul a top tízből?

Ugyan ki fogadott volna arra, hogy az ATP-világbajnokságon korábban soha nem indult Grigor Dimitrov ünnepelhet a londoni szezonzárón? Ugyan ki fogadott volna arra, hogy Serena Williams terhesen győz az Australian Openen és a 2018-as, melbourne-i címvédésre már édesanyaként készül?

Serena Williams győzelmét ünnepli a 2017-es Ausztrál Openen, az év első GS-versenyén Forrás: AFP/William West

Ugyan ki fogadott volna arra, hogy a szezont a 44. helyen kezdő, 2016-ban az összes Grand Slamen az első fordulóban kieső, Aljona Osztapenko lesz a Roland Garros királynője? Ugyan ki fogadott volna arra, hogy a januárban műtött, tavasszal még újra járni tanuló Sloane Stephens megállíthatatlan lesz a US Openen? Ugyan ki fogadott volna arra, hogy Venus Williams két Grand Slamen és a WTA Finalsen is döntőt játszik, 37 évesen? Ne feledkezzünk meg a magyar meglepetésekről.

Ugyan ki fogadott volna arra, hogy a válogatottunk a világcsoportba jut, a Davis-kupában?

Ugyan ki fogadott volna arra, hogy Fucsovics Márton a 85. helyen zár a világranglistán?

Fucsovics Márton, miután legyőzte Karen Hacsanovot az oroszok elleni budapesti tenisz Davis Kupa-párharc zárónapján Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ugyan ki fogadott volna arra, hogy Babos Tímea mester, WTA Finals-bajnok lesz párosban. Ugyan ki fogadott volna arra, hogy Piros Zsombor két Grand Slam-serleget is gyűjt a junioroknál?

Szavazzon!

Mi volt a 2017-es tenisz-szezon legnagyobb szenzációja

Sok mindent lehet mondani a 2017-es teniszévre, csak azt nem, hogy unalmas és kiszámítható volt.

Azért, ha ötven év múlva valaki belelapoz egy teniszlexikonba, akkor egyértelműen megállapíthatja majd, hogy 2017-et Rafa Nadal és Roger Federer tette felejthetetlenné.

Két óriás, egészen különleges tulajdonságokkal, képességekkel, alázattal, tehetséggel. Kettejük párbajsorozata, szárnyalása, rivalizálása, rekordjai, uralkodása, játéka megint egy magasabb szintre emelte a teniszt.

Hátul Roger Federer, előtte Rafael Nadal. A 2017-es teniszév róluk szólt Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

Az Australian Openen kezdődött a csoda. Ott, ahol a spanyol korábban háromszor jobbnak bizonyult a svájcinál, 2009-ben a vállán könnyezett a bázeli, a vereség után. Ezúttal viszont, megint a fináléban, a döntő szettben Federer, 1:3-ról, káprázatos tenisszel rukkolt elő, amire a mallorcainak nem volt válasza.

A váratlan diadal megalapozta Roger Federer egész évét, de Rafa Nadalt sem taszította gödörbe, pontosan tudta, érezte, hogy neki is egyre jobban megy a játék.

Ettől kezdve gyakorlatilag róluk szólt minden. Nadalnak ugyan Monte-Carlóig kellett várnia az első tornagyőzelemre, mert Federer Indian Wellsben és Miamiban is megállította, de salakon már érinthetetlennek bizonyult, egyedül Dominic Thiem tudta elkapni Rómában, de a Roland Garroson így is, játszmavesztés nélkül, valami egészen döbbenetes fölénnyel nyerte meg tizedszer a Muskétások-kupáját a spanyol.

Rafael Nadal Párizsban ünnepel Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

Federer rutinosan kihagyta a teljes salakos szezont, esélyt sem adva Nadalnak, hogy javítson a mérlegükön és rákészülve, rápihenve a füves szezonra. Bejött a számítása.

Az All England Clubban ő tarolt, 2012 óta először, összesen nyolcadszor, ami a 19. GS-címe.

A US Open végére helyre állt a rend: 2011. március 7. óta először Rafa Nadal és Roger Federer nevével kezdődött a ranglista. Egyértelmű lett, hogy csak kettejük közül kerülhet ki a 2017-es, szezon végi világelső. Federernek ekkor már azért minimális esélye volt, bár az őszi versenyeken mindig sikeresebben szerepelt. Sanghajban, a döntőben, sorozatban negyedszer is jobbnak bizonyult Nadalnál, aki előtte megnyerte Pekinget, és a US Opent (harmadszor.)

Federer és Nadal. Két klasszis uralkodása 2017-ben Forrás: AFP/Jacques Demarthon

Az év utolsó 1000-s versenye Párizsban úgy kezdődött, hogy a spanyolnak elég egyetlen mérkőzésen győznie, hogy garantált legyen a koronája. Federer ugyanis megint a testét, az egészségét helyezte előtérbe és már a londoni ATP-világbajnokságra koncentrált, miután nyolcadszor is a legjobb lett Bázelben. Rafael Nadal pályafutása során negyedszer, minden idők legidősebb teniszezőjeként zárta a szezont az ATP-világranglista élén, miután Csung Hjont (a koreai fiú nevét is érdemes megjegyezni) 7:5, 6:3-ra legyőzte, ahogy ő fogalmazott, a karrierje szempontjából legfontosabb városban.

lelkendezett a spanyol. Azért a mallorcai boldogságának nagy ára volt és egyébként sem lehetett maradéktalanul elégedett. Ami a hiányérzetet illeti, egyrészt négyből négyszer kapott ki Roger Federertől, másrészt továbbra is hiányzik a gyűjteményéből az ATP Finals győztesének járó serleg. Igaz, hogy ő lett 2017 világbajnoka, két szűk esztendő után tudott újra Grand Slamet nyerni, de októberre kiújult a térdsérülése. Visszalépett Bázeltől, majd Párizsban és Londonban is feladta a versenyt.

Jól jelzi a helyzet komolyságát, hogy lemondta a 2018-as szezonkezdetnek szánt bemutatótornát Abu Dzabiban és egyelőre az sem biztos, hogy elutazik Ausztráliába.

Visszatérve 2017-hez, feltehetnénk a kérdést, mi történt, hogy lehetséges ez? Túl a harmincon mindketten jobbak, mint bármikor korábban. Roger Federer, valószínűleg Ivan Ljubicic segítségével egyértelműen megtalálta azt a játékot, amivel a legtöbbet tudja kihozni magából.

Roger Federer és új edzője, Ivan Ljubicic (a háttérben) Forrás: AFP/2016 Getty Images/Clive Brunskill

Ultra agresszíven teniszezik és ehhez most már a fonákja is megbízható fegyverként működik. A sikerének a másik kulcsa, hogy felszabadultan, teher nélkül, szabadon teniszezik. Erről az érzésről ő is többször beszélt és ez a könnyed szárnyalás tökéletesen passzol a játékstílusához, sőt, ez kell ahhoz, hogy lenyűgöző természetességgel üsse a zseniális extrákat.

Mindössze 12 versenyen indult, nyolcszor jutott döntőbe, hetet megnyert, 57 mérkőzéséből 52-t hozott győztesen.

Grand Slamen csak egyszer kapott ki, a US Open negyeddöntőjében, Juan Martin del Potrotól, de akkor nem volt száz százalékos fizikálisan. Az öt vereségéből a legfájóbb a londoni szezonzáró elődöntőjében elszenvedett lehet. Az a David Goffin állította meg, akitől korábban soha nem kapott ki és ezúttal is sima 6:2-vel kezdett a belga ellen (3:6, 4:6 volt a folytatás.)

David Goffin győzelme Federert lepte meg legkevésbé Forrás: DPPI/Martin Cole

Az a mérkőzés talán arra is jó volt, hogy kiderüljön, azért még mindig emberből van Federer, neki is lehetnek gyengébb napjai, amikor sebezhető. Amúgy a legfontosabb szabály, amit követ, hogy első az egészség, vigyáz magára, kevesebbet vállal és a fizikális állapota alapján dönt arról, hogy hol indul. Ezzel a mentalitással még összejöhet 1-2 Grand Slam, de 12 versenyből szinte lehetetlen a világranglista élére kerülni, ráadásul 2018-ban már 37 éves lesz.

Rafa Nadal igazából Pekingben és Sanghajban játszott lenyűgözően. A salakos sikersorozat, a RG10 után még sebezhető volt, de a US Openre összeállt a játéka és a 16. Grand Slam győzelem az önbizalmát is a régi szintre emelte.

Összesen 18 versenyen indult, tízszer jutott döntőbe, hatot megnyert, 78 mérkőzéséből 67-en győzött.

Jót tett a közös munka Carlos Moyával, akire 2018-tól még nagyobb felelősség hárul, mert Tony Nadal háttérbe vonul, a mallorcai akadémiára koncentrál a jövőben. Nadalnak fejlődött az adogatása és a fonákja, a tenyerese pedig pusztítóbb lett, mint valaha. A sérülése miatt a felkészülése mesze nem volt annyira ideális, mint 2016-ban, de ha megint egészséges lesz, akkor csak Roger Federer állíthatja meg, vagy egy újra szárnyaló Novak Djokovic.

Novak Djokovic visszatérésére sokan várnak Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Páratlan évnek indult 2017, de arra még a leginkább érintettek sem számítottak, ami az idén történt a teniszben.

Ötven év óta először fordult elő, hogy a férfiaknál csak ketten nyerjenek Grand Slam-versenyt, és mindketten kettőt-kettőt.

Igen, 1967-ben Roy Emerson veretlen maradt az Australian Openen és a Roland Garroson, míg John Newcombe megnyerte Wimbledont és a US Opent. Nem elhanyagolható különbség, hogy Rafa Nadal és Roger Federer 2017-ben már negyedszer (2006, 2007 és 2010 után) gyűjtötte be az év összes Grand Slam-serlegét. Az előző három alkalommal azonban az egyiküknek mindig három trófea jutott.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy 2018-ban megismétlődjön a 2017-es sorozatuk. Bár éppen ez az év bizonyította be, hogy a teniszben semmi sem lehetetlen.

Szavazzon!

Megismétlődik-e 2018-ban Nadal és Federer dominanciája