Cseh László 2018-ban takarékoskodni fog az erejével

Úszás Vizes VB, FINA2017, férfi 100 méter pillangó, döntő, Cseh László
Cseh László aranyéremért harcol a 200 méteres pillangóúszásban
Vágólapra másolva!
A 2017-es budapesti vizes világbajnokság, valamint a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokság után Cseh László hamarosan stratégiai egyeztetést tart edzőjével, Plagányi Zsolttal, valamint dr. Sós Csaba szövetségi kapitánnyal. Az SzPressz Hírszolgálat Origóhoz eljuttatott közleménye szerint 2018-ban igyekeznek takarékoskodni Cseh László erejével.

Mégha szokatlanul gyengére is sikerült a kismedencés specialista Cseh László szereplése a nemrég lezajlott koppenhágai rövidpályás Eb-n, ez sem ronthat azon a kitűnő bizonyítványon, amit a 32 éves versenyző a nyári budapesti világbajnokságon érdemelt ki. Egészen pontosan a 200 méteres pillangó döntőjében, ahol 39 századmásodpernyi különbséggel lett ezüstérmes az egy személyben rivális és jóbarát dél-afrikai Chad le Clos mögött. Az a bizonyos 39 század távolságban körülbelül 20 centimétert jelent.

Budapesten mindössze 39 századdal maradt le a 200 pillangó aranyérméről Chad le Clos mögött Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az óév utolsó erőpróbája után Cseh László a tőle szokásos bölcsességgel úgy nyilatkozott, hogy már megint tanult valamit.

Edzője, Plagányi Zsolt azt emelte ki, hogy Cseh László a lassan gyógyuló hátsérülése ellenére is képes volt az Eb-n országos csúcsot javítani 50 pillangón, de ennek ellenére sem látta túl jónak a formáját.

Dr. Sós Csaba szövetségi kapitány ugyanakkor óva intett minden kritikust, hogy piszkálni kezdje a sportág klasszisát. Plagányi és a szövetségi kapitány is stratégiai egyeztetésre készül Cseh Lászlóval, ahol a 2018-as versenyévad feladatainak meghatározása lesz a téma. Messzebbre nem tekintenek, mert Cseh László mindig csak a következő év kihívásaival kész foglalkozni.

A hazai pályán szerzett ezüst Fotó: Mudra László - Origo


Ha jók az alapok, a kisebb sérülésekkel és a nem túl súlyos betegségekkel is meg lehet birkózni, de ezzel a kockázattal azért csínján kell bánni. Laci már az itthoni rövidpályás bajnokságon sem volt fitt, így csak abban bízhattunk, hogy Koppenhágáig képes lesz felszívni magát, és ehhez ott lesz még aranytartalékként a rutinja is. Abból tudott meríteni az 50 pillangón, de a hosszabb távokon már jelentkezett az intenzív edzések hiánya. És az a magbiztosság, amit csak a tökéletes felkészülés tud biztosítani.

Az év tanulságát röviden úgy tudom összefoglalni, hogy jövőre takarékoskodnunk kell Laci fizikai és lelki energiáival. Ez azt jelenti, hogy 2018-ban várhatóan csak a Glasgow-i nagymedencés Eb kerülhet a fókuszba.

Úgy tűnik, hogy egyelőre a mell- és a hátúszással nem igazán kíván foglalkozni, marad tehát a pillangó, abból próbáljuk a legtöbbet kihozni" – hangsúlyozta Plagányi Zsolt.

Lassítania kell? Fotó: Mudra László - Origo

A SwimSwam.com, az úszósport egyik legolvasottabb portálja szerint a dániai Eb legnagyobb szenzációjával Cseh László szolgált, aki a versenysorozat történetében most másodszor maradt érem nélkül. Braden Keith, a weboldal főszerkesztője azt állítja, hogy

az idő vasfoga a magyar úszófenomén pályafutásán is nyomot hagyott, ahogy arra előbb vagy utóbb minden élsportolónak fel kell készülnie.

A Cseh László előtt kalapot emelő szakíró ugyanakkor párhuzamot is von a magyar ikon és a vele nagyjából egyidős amerikai Michael Phelps és Ryan Lochte között.

Szerinte minden kétséget kizáróan ők hárman voltak az elmúlt másfél évtized legnagyobb férfi versenyzői.

Külön is kiemeli, hogy Cseh László négy olimpián hat érmet gyűjtött (négy ezüstöt és két bronzot), a világbajnokságokon 13 alkalommal állhatott fel a dobogó valamelyik fokára, a nagymedencés Európa-bajnokságokon pedig kettő híján félszáz (!) érmet úszott össze, amelyek közül 33 arany volt. Braden Keith is úgy gondolja, hogy Cseh László számára bőven elég lehet évente egy nagy kihívás, mert ezt a stratégiát követve talán még a 2020-as tokiói olimpián is szerencsét próbálhat.