Egy nő mentette meg az ideges arabok bemutató tenisztornáját

FILE: Serena returns to court
FILE: This photo taken on Jan.25, 2017 shows that U.S. Serena Williams hits a shot during ladies’ single quarterfinal at the Australian Open tennis tournament in Melbourne, Australia. Former world number one tennis player Serena Williams will make a comeback at exhibition match against Latvian Jelena Ostapenko on Dec. 30, 2017. 36-year old Serena Williams gave a birth in this September, and this game will be her first comeback match as the practice since the Australian Open in January which grabbed her 23rd victory, a record number of major tournaments’ titles. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A hírekben csak annyi szerepelt, hogy Rafael Nadal lemondta az indulását a jubileumi, 10. Mubadala World Tennis Championshipen. A szezonnyitónak számító bemutató tornán hivatalosan Roberto Bautista Agut ugrott be a világelső helyére. Az igazi kárpótlást azonban Serena Williams jelenti, ami még akkor is igaz, ha az újra a világelsőségre hajtó Novak Djokovic is most és ott tér vissza.

Tekintettel arra, hogy Rafael Nadal szomorú bejelentése előtt néhány nappal Stan Wawrinka és Milos Raonic is visszalépett Abu-Dzabi sportéletének egyik meghatározó eseményétől, a hatos mezőny alaposan átalakult, finoman fogalmazva meggyengült. Ha egy ilyen viadaltól, a rajt előtt alig egy héttel hárman is visszalépnek, az komoly fejfájást okozhat a szervezőknek. Teniszezőt persze mindig találni, ráadásul a szomszédos Dohában rögtön utána kezdődik az első ATP-verseny, tehát onnan könnyen megoldható a pótlás.

Apró szépséghiba, hogy a nézők, a televíziók, a szponzorok Rafael Nadalért és Stan Wawrinkáért fizettek, valószínűleg nem is keveset.

Ha egy Grand Slamtől, vagy egy ATP 1000-es versenytől lép vissza a világelső és egy másik, háromszoros Grand Slam-bajnok, akkor mindenki sajnálja, de nem okoz felfordulást. Minden megy tovább, mert az eseménynek önmagában is komoly súlya, presztízse van, ha úgy tetszik, eladja magát. Nadal például a brisbane-i ATP-versenyt is lemondta, de az ausztrál szervezők nem kezdenek lázas kutakodásba, hogy kit igazoljanak a helyére.

Ezekkel a csodás rajzokkal várják a teniszezőket Abu Dzabiban Forrás: AFP/-

Az jön, aki a főtáblás várólistán a következő a sorban. Egy bemutató azonban teljesen más. Ott a versenyigazgató gyakorlatilag az utolsó pillanatig remeghet, hogy pályára lépjen a legnagyobb sztár, mert rá épül minden. Abu-Dzabiban a győztesnek 250 000 dollár jár, de azt senki nem gondolja, hogy Rafael Nadal ennyi pénzért utazik oda és játszik legalább két mérkőzést.

Dollármilliós nagyságrendről beszélünk,

míg Roberto Bautista Agut értéke valószínűleg a százezret sem éri el. Nem, a különbség nem az extra profit. A rendező talán még többet is elköltene, mint amennyibe Nadal került volna, hogy kárpótolja a nézőket, a szponzorokat, a televíziókat. A probléma csak az, hogy Rafael Nadalnak, ezen a szinten, egy ilyen rendezvényen nincs valódi alternatívája. Illetve egy lehetne: Roger Federer, de ő már december 28-án megérkezett Perth-be, ahol elindul a Hopman-kupán. És akkor valakinek beugrott, mi lenne, ha itt térne vissza Serena Williams. Zseniális ötlet. Elképzelhetjük, micsoda szervezőmunkát igényel egy ilyen csere.

Arról nem is beszélve, hogy az Egyesült Arab Emirátusokban eddig nem nagyon jutott hasonló szerep nőknek. Mubadala World Tennis Championship történetében is ez lesz az első alkalom, hogy női mérkőzést rendeznek.

Serena Williams néhány napja még arról posztolt a közösségi médiában, hogy a szeptember 1-jén született babájának jön a foga és ez mennyi fájdalommal jár, amit ő is nagyon nehezen visel. Többen már azt kezdték találgatni, hogy lemondja az indulását az Australian Openen, mert elvállalt egy szereplést január második felében, az Egyesült Államokban. A szombati, Alona Ostapenko elleni bemutatómeccse így mindenkinek jól jön.

Az amerikai Serena Williams szülése után Abu Dzabiban tér vissza Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Masahiro Sugimoto

Az elmúlt években a 23-szoros Grand Slam-bajnok, 36 éves amerikai rendre négy hónapos kihagyást követően kezdte az új szezont, mert a US Open után már nem indult versenyen.

Ezúttal a négy hónapból tizenegy lett, terhességgel, szüléssel és lakodalommal színesítve.

Kim Clijsters 2008. február 27-én szülte az első gyermekét és 2009 szeptemberében megnyerte a US Opent. Victoria Azarenka 2016. december 20-án szült és az idén júniusban tért vissza, nem sok sikerrel. Van tehát példa arra, hogy a szülés után is lehet valaki profi teniszező, igaz senki nem lépett pályára kevesebb mint négy hónappal egy szülés után.

Serena Williams azonban már többször bizonyította, hogy bármire képes, egészen kivételes képességei vannak.

Abu-Dzabiban, a hatos mezőnyben azért ott van Novak Djokovic, aki pályafutása leghosszabb kényszerpihenője után tér vissza. A szerbek 30 éves, 12-szeres Grand Slam-bajnoka tavaly ilyenkor 2. volt a világranglistán, jelenleg a 12. helyen áll, de elég egyértelműen fogalmazta meg a minap a célját.

- nyilatkozta a tőle megszokott magabiztossággal a belgrádi, a Sport360-nak. Azért hozzátette, hogy a jelenlegi körülmények között meg kell találnia az egyensúlyt a céljai között és fontos, hogy megértse, mi is történik most vele, ne siettesse a dolgokat, adjon időt magának. Nem fog jelentősen kevesebb versenyen indulni, mint korábban, szeretné végig játszani a teljes szezont. Abu-Dzabi után Dohában lép pályára, majd jön az Australian Open.

Novak Djokovic visszatérésére is sokan várnak Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Djokovic rájött, túl sokáig játszott a könyöksérülésével, aminek az is lehetett az oka, hogy túlságosan elkényelmesedett, mert sokáig elkerülték a komolyabb sérülések.

Ugyanakkor, először azóta, hogy profi teniszező lettem, lehetőségem volt sokat pihenni, kikapcsolódni mentálisan, fizikálisan és érzelmileg, újra kalibrálni magam. Ott lehettem a második gyermekünk születésénél és több időt tölthettem a feleségemmel, a fiammal"- magyarázta Djokovic, aki azt is elárulta, hogy türelmes lesz, nem esik kétségbe, ha 2018-ban még nem valósulnak meg a céljai.

Nos, e cikk megírása után nem sokkal kiderült, hogy most sem, mert Novak Djokovic visszalépett az Abu-Dzabiban zajló bemutató férfi tenisztornától.

A torna honlapjának pénteki beszámolója szerint a 12-szeres Grand Slam-torna győztes szerb játékos orvosi tanácsra döntött a visszalépés mellett.

"Nagyon csalódott vagyok, hogy kénytelen voltam lemondani a szereplést. Szeretem ezt a tornát, és már nagyon vártam, hogy Abu-Dzabiban versenyezzek, de az orvosaim szerint a könyökömnek több időre van szüksége a gyógyuláshoz" - nyilatkozta Djokovic.

Hozzátette, az elmúlt néhány nap folyamán ismét fájdalmat érzett a könyökében, ezért folytatnia kell a terápiát.

Pénz nem számít, az arabok apait-anyait beleadnak a Mubadala Kupa megrendezésébe. A kép 2015-ben készült Forrás: AFP/-

Rafael Nadallal kapcsolatban bőven van tapasztalatunk, hogy mire képes egy hosszabb kihagyás után. Novak Djokovic esetében nehéz lenne megmondani, hogy mennyi idő kell neki ahhoz, hogy a két évvel ezelőtti formáját lássuk.