Társoldalunk:

Amerikai versenyzővel erősödhet a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott

2018.01.03. 17:26

Január 12. és 14. között a németországi Drezdában rendezik a rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságát. A februári téli olimpiára éremszerzési tervekkel készülő magyar válogatott a legerősebb összeállításában utazik a versenyre, ami azt jelenti, hogy a keretben ott lesz a magyar színekben ezúttal bemutatkozó amerikai Krueger Cole is.

A világ- és Európa-bajnoki érmekkel az elmúlt években szépen kidekorált magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott irányában nagyok az elvárások a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpia előtt. Különösen a férfi csapat felé fogalmazzák meg ezeket, eszerint a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang összetételű csapattól egyértelműen érmet vár a közvélemény és (nem is annyira titokban) a szakma is.  

Liu Shaolin Sándor a férfi 500 méteres táv győztese Knoch Viktor (b) és Burján Csaba között célba érkezés után a rövidpályás gyorskorcsolya magyar bajnokságon a Gyakorló Jégcsarnokban 2015. január 17-én. MTI Fotó: Illyés TiborForrás: MTI/Illyés Tibor

A csapat ebben az összetételben utazik el január 10-én az olimpia előtti utolsó nagy felmérőre, a drezdai Európa-bajnokságra. Azaz, van még egy utazó, a friss magyar állampolgár, amerikai születésű Krueger Cole. 

A 25 éves sportoló ugyan nincs a sportág elitjében, de jó eséllyel pályázott a phjongcshangi részvételre amerikai színekben, míg teljesen el nem mérgesedett a viszony családja és az amerikai szövetség között – írta meg a sztorit tavasszal a The Washington Post. Az idén 21 éves John-Henry és Cole Krueger Pittsburgh-ben nőtt fel, onnan jártak át napi nyolcórás autózás árán a Washington közelében lévő edzőközpontba. A korcsolyázás családi hagyomány Kruegeréknél, a fiúk édesanyja, Heidi Weisenbacher-Krueger műkorcsolyázó volt, mielőtt edző lett. A srácok tehetségesek voltak, de nem tudtak bekerülni a 2014-es szocsi téli olimpiára utazó amerikai csapatba (John-Henryn a sértésinfluenza fogott ki, Cole pedig pocsékul ment a válogatón). A játékok aztán borzalmasan sikerültek az amerikai gyorskorisoknak: a nagy- és a rövidpályás csapat összesen egy ezüstérmet szerzett (az 5000 méteres férfi váltó révén), ami nem tett jót a hangulatnak.

Jobbról John-Henry és Cole Krueger a 2013-as amerikai olimpiai válogatónForrás: AFP/2013 Getty Images/George Frey

Ahogy az sem, hogy néhány koris - köztük Kruegerék - annak a Jae Su Chunnak a Salt Lake City-i edzéseit látogatták, akit három évvel korábban egy versenyzője megvádolt azzal, hogy az ő agresszív taktikája miatt szenvedett súlyos sérülést (a 2011-es lengyelországi világbajnokságon egy kanadai versenyző korcsolyája elvágta a lábát), ami után Chun lemondott a szövetségi kapitányi posztról, majd két évre el is tiltották a sportágtól.

A szocsi blama után John-Henry fogta magát és 2016 elején Dél-Koreába (a sportág egyik nagyhatalma) költözött, hogy az amerikai olimpiai bajnokot, Apolo Ohnót felkészítő Jimmy Jang irányításával készüljön. Jang egyébként a fent említett Chunnak volt egy időben a jobbkeze. 

Eközben Cole is országot váltott: ő magyar válogatott gyorskoris barátnője kedvéért előbb hazánkba költözött, majd vállalva az egy éves eltiltást úgy döntött, hogy magyar állampolgárságért folyamodik. Az amerikai szövetséggel történő szakítás - legalábbis Cole részéről, mert John-Henry továbbra is amerikai színekben készül - nem volt váratlan, lévén a család meglehetősen önjáró. John-Henry 2015-ben megtagadta, hogy pulzusmérőt viseljen, miközben Koreában tréningezett, így az amerikai edzők nem kaptak róla részletes eredményeket. A szövetség válaszul megvonta a havai 1250 dolláros támogatását, amire megenyhült a család és vállalták, hogy a válogatott edzésein John-Henry viselni fogja az eszközt.

Ezt követően nem írták alá a szövetséggel a szponzor logók viselésére vonatkozó szerződést - pontosabban csak azzal kitétellel, ha a saját támogatóik logói is felkerülhetnek a ruháikra. A szövetség ebbe bele is ment, mire Kruegerék leszedték a logóikat, saját viszont - szponzor hiányában - nem került föl. Ezt tetézték azzal, hogy egy évvel ezelőtt a drezdai Világkupa-versenyen úgy álltak fel a dobogóra, hogy kifordították a dzsekijüket, hogy véletlenül se látszódjanak a szövetség támogatóinak logói.

Cole KruegerForrás: AFP/2014 Getty Images/Matthew Stockman

Cole ezek után költözött Magyarországra. A váltás mögött szakmai megfontolás is állt: véleménye szerint a magyar csapat vezetőedzője, Lina Zhang a világ egyik legjobbja a szakmájában. Nincs bajom az amerikai edzőkkel, de az ő felkészültségüknél nekem többre van szükségem. Egyikükkel sem cserélném el (Lina Zhangot) – nyilatkozta új tréneréről Cole. 

A Washington Post megjegyzi, hogy míg amerikai versenyzőként jóformán mindent - jégidő, edzők, felszerelés, a korcsolyák kezelése, utazás a versenyekre - magának kellett fizetnie, addig magyarként mindezt megkapja a szövetségtől (ahogy a válogatott keret valamennyi tagja), emellett kapott egy kis apartmant, a megélhetési költségeket pedig nagyjából havi 500 dollárra (kb. 130 ezer Ft) árazza be az amerikai lap.

A drezdai Európa-bajnokságra utazó magyar válogatott névsora:
Nők: Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia
Férfiak: Burján Csaba, Knoch Viktor, Krueger Cole, Liu Shaoang Ádó, Liu Shaolin Sándor