Társoldalunk:

Piros Zsombor elképesztő bravúrja az Australian Open selejtezőjében

2018.01.10. 11:40

Piros Zsombor öt mérkőzéslabdát hárítva bejutott a selejtező második fordulójába az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A világranglistán 556. magyar játékos szerdán a 180. helyen álló argentin Facundo Bagnisszal találkozott, aki salakpályás játékosnak számít, és eddig nem nyert meccset az Australian Openen: 2012-ben a selejtező, tavaly pedig a főtábla első körében kapott ki.
Az élete első felnőtt Grand Slam-versenyén részt vevő Piros tavaly megnyerte a melbourne-i viadalt a junioroknál, így idénre szabadkártyát kapott a selejtezőre. Jó előjelnek tűnt, hogy múlt héten az Új-Kaledóniában rendezett challenger-tornán meccslabdákat hárítva verte az első helyen kiemelt francia Julien Benneteau-t (56.), és pályafutása során először győzött le top 100-as riválist.
A szerdai mérkőzésen a 18 éves Piros 2:0-ra elhúzott, ám balkezes ellenfele utolérte őt, majd 5:4-nél ismét brékelt, és szettelőnybe került.

Piros Zsombor sikerrel vette első felnőtt GS-akadályátForrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

A folytatásban a 27 éves Bagnisnak 4:5-nél két meccslabdája volt, de a magyar teniszező remek szervákkal hárította őket, majd 5:6-nál is megismételte ezt a bravúrt. A rövidítésben ötödik mérkőzéslabdájával sem tudott élni a dél-amerikai, majd Piros kihasználta második szettlabdáját, és kiegyenlített.A döntő szett már Piros egyértelmű fölényét hozta, aki két és fél óra elteltével ünnepelhette továbbjutását. A kvalifikáció második körében a negyedik helyen kiemelt Bjorn Fratangelo (107.) vagy a szintén amerikai Mitchell Krueger (198.) lesz az ellenfele, a főtáblára jutáshoz három győzelem szükséges.
A nőknél Stollár Fanny (214.) érdekelt a selejtezőben, ő a svájci Viktorija Golubic (116.) ellen kezd csütörtökön.
Az Australian Open hétfőn kezdődő főtáblás küzdelmeiben Fucsovics Márton és Babos Tímea alanyi jogon lesz érdekelt.

Eredmény:
selejtező, 1. forduló:
Piros Zsombor-Facundo Bagnis (argentin) 4:6, 7:6 (9-7), 6:2


A magyar játékos így értékelt a győzelem után az Origónak:

"Nagyon büszke voltam magamra, mert nem csak nyugodtan, de pazar játékkal kezdtem. Ehhez azért ő is kellett, mert az elején elég röviden teniszezett. Aztán elkezdett keményebben pörgetni és a szögeket is egyre jobban érezte, rengeteget futottam - kezdte a visszaemlékezést az első játszmára Piros Zsombor.

Fontos volt, hogy időszakonként remekül ment az adogatás, felnőttesen már egész sok könnyű ponthoz jutottam belőle. A szett végén, 4:5-nél, a bíró két, a vonalat eltalált ütésemet is szélesnek ítélt, a másodikat ráadásul játszmalabdánál, miután 0:40-ről visszajöttem 30:40-re. Akkor eléggé elborultam, de szerencsére a kettő perces pihenőben sikerült rendezni a gondolataimat és újra pozitívan pályára lépni.

Piros Zsombor ellenfele is érezte a magyar szurkolók nyomásátForrás: MTI/Illyés Tibor

Tudom, hogy hihetetlen, de annyira biztos voltam magamban a meccslabdáknál, hogy megcsinálom, nem rontok, ami tényleg egészen különleges érzés. Főleg a rövidítésben, 6:7-nél éreztem valami extra energiát. Természetesen sokat jelentett a magyar szurkolók biztatása, kicsit déjà vu érzésem volt, ezt a hangulatot már megtapasztaltam itt tavaly.
A döntő szettben nem nagyon volt taktika, csak arra próbáltam koncentrálni, hogy minél rövidebb labdameneteket játsszunk. Ha egy teniszező öt meccslabda hárítása után kezdi a harmadik szettet, akkor minden pontot megbecsül, mert tudja, hogy akár már az öltözőben is lehetne. Levettem magamról minden nyomást, felszabadultan teniszeztem.Egy mérkőzés után még soha nem éreztem magam ennyire fáradtnak, a lábaimban éreztem, érzem a fáradtságot, de már megkezdtem a regenerálódást. Sokat nyújtok, megyek jégfürdőbe, iszom az előírt, már bevált folyadékokat. Jól fog jönni, hogy csütörtökön nem kell pályára lépnem, szerintem péntekig feltöltődöm.
Az ellenfelem gratulált a meccs után, de megjegyezte, hogy ilyen idegesítő szurkolótábor előtt még nem játszott" - idézte fel a közel 3 órás drámai párbaj titkait Piros Zsombor.