Vágólapra másolva!
Nem sikerült az újabb bravúr Piros Zsombornak. Az Australian Open selejtezőjének 2. fordulójában 6:3, 6:4-re kapott ki Bjorn Fratangelotól. Nem mintha az amerikai annyival jobb teniszező lenne, mint Julien Benneteau, vagy épp Facundo Bagnis, akiket a 18 éves magyar legyőzött az elmúlt napokban, csak Pirosból túl sokat vett ki fejben és fizikálisan is az eddigi sikersorozat.

Több mint két órás csúszással indult a program pénteken, Melbourne-ben, mert sokat esett az eső. Piros Zsombornak a 13-as pályán volt jelenése és megint legalább két tucat helyi magyar várta őt a lelátón.

Nem kezdődött jól a meccs, mert 40:15-ről elvesztette az adogatását.

Sajnos ez végzetes hibának bizonyult, annak ellenére, hogy Piros Zsombor már többször bizonyította: a legkilátástalanabb helyzetből, komoly hátrányból is képes megfordítani mérkőzést. Ezúttal viszont, ettől kezdve végig futott az eredmény után, az amerikait nem tudta nyomás alá helyezni.

A szervája működött a legjobban, 7 ász mellett, összesen 27 pontot gyűjtött az adogatásával.

Fogadóként ugyanakkor nem talált fogást a 4. kiemelt, a világranglistán 107. amerikain, aki minimális hibaszázalékkal teniszezett. Az első játszma végén, 5:3-nál, Fratangelo újra brékelte őt, de nem ezen ment el a szett.

Piros Zsombor az AO selejtezőjében Forrás: Origo

Többször eleredt az eső 1-2 percre, szemerkélt, szitált, de csak 6:3, 5:4, 15:0-nál szakadt félbe a játék. Piros Zsombor adogatott a meccsben maradásért, és nem lehetett tudni, érezni, hogy segíthet-e neki a szünet.

Több mint két órán át állt a játék

és a folytatásban a magyar már nem nyert pontot, az amerikai rutinosan rohanta le: 1 óra 12 perc alatt 6:3, 6:4-re győzött.

A mérkőzés után Piros Zsombor a találkozót értékelve úgy érezte, nagyon kevesen múlt az újabb siker. Az ellenfele nagyon jól szervált, a tenyeresével sokszor leszorította őt a pályáról, de végig próbált kapaszkodni és a második szettben agresszívebben is kezdett játszani. Nagyon örült annak, hogy az adogatása nagyon jól ment.

Az első szett az első gémen múlott,

úgy fogalmazott, hogy azt kötelező lett volna hoznia, az ő hibája volt, hogy nem sikerült.

Rá is görcsöltem, miközben ő tapasztaltabban, lazábban oldotta meg ezeket a helyzeteket. Mentálisan is kicsit már fáradt voltam, mert az elmúlt napokban a száz százalékom felett kellett teljesítenem, hogy nyerni tudjam a meccseket"- magyarázta Piros Zsombor, aki összességében elégedett az ausztráliai túrával.

A teljes interjú alább megtekinthető.

Sokat elárul a nemzetközi teniszvilágban uralkodó erőviszonyokról, hogy mekkora különbség van egy magyar és mondjuk egy francia fiatal tehetség lehetőségei között a következő történet. Piros Zsombor, mint a tavalyi Australian Open junior bajnoka kapott szabadkártyát az idei verseny selejtezőjébe. A francia Corentin Moutet, szintén 1999-es születésű, 2017-ben Piros Zsombortól kapott ki Melbourne-ben, az elődöntőben (6:3, 6:4), de ő a főtáblára kapott szabadkártyát, az ausztrál és a francia szövetség együttműködésének köszönhetően.

Egyenlő pályák, egyenlő esélyek. Felejtsük el!

Persze a pályán azért többnyire kijön az igazság, Piros, tavaly júliusban, a korosztályos Európa-bajnokság döntőjében is jobbnak bizonyult, az amúgy szimpatikus francia legénynél, aki már 155. a világranglistán.

Piros Zsombor vereségével az is eldőlt, hogy összesen két magyarnak szurkolhatunk hétfőtől, Melbourne-ben. Babos Tímea és Fucsovics Márton alanyi jogon rajtol a főtábláról.